Pentru fiecare dintre noi, Paștele e diferit. Pentru unii înseamnă familie & liniște sufletească, pentru alții e un prilej bun de distracție & voie bună între prieteni, dar masa de sărbători e nelipsită pentru toată lumea.
Dacă ești aici, înseamnă că și pentru tine blănosul tău are un loc special în viața ta. Înseamnă că îl consideri un membru al familiei și îți dorești ce e mai bun pentru el și asta, uneori, înseamnă să îl ferești de lucrurile care îi pot face rău.
Care sunt pericolele pe care trebuie să le eviți de Paște, dacă nu vrei să îți asiguri o vizită urgentă la cabinetul veterinar?
1. Ciocolata și dulciurile

Nu știu tu cum ai fost obișnuit, dar pentru mine Iepurașul de Paște aducea, în primul rând, ciocolată și cât mai multe dulciuri. Și îmi plăcea să le împrăștii pe toate pe covor și să mă hotărăsc de unde încep să le mănânc. Dar asta pentru că nu aveam în preajma mea un câine pofticios sau o pisică indiscretă.
Ciocolata ar trebui ținută mereu la distanță de câini, într-un sertar sau dulap închis și, în niciun caz, pe o masă, la vedere. Ciocolata este toxică din cauza unei substanțe numită teobromină. Cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât este mai dăunătoare.
2. Pasca de Paște
Tradiționala și nelipsita pască de la masa de Paște poate fi extrem de toxică pentru blănoși, mai ales dacă are și stafide în compoziție! Strugurii și stafidele pot cauza insuficiență renală.
Nu există o doză toxică exactă, nu toate animăluțele reacționează la fel. Unii câini au mâncat struguri și nu au pățit nimic, în timp ce alții au au avut de suferit de un singur bob de strugure.
Nu vrei să îți asumi acest risc. Păstrează pasca pentru tine și nu o împărți cu patrupezii. Nici măcar o bucățică mică.
3. Florile

Dacă vrei să îți înveselești casa cu crini sau lalele, trebuie să știi că intoxicațiile cu plante, mai ales la pisici, pot fi extrem de grave și cu o evoluție fulgerătoare.
Hipersalivația, voma, vocalizările, midriaza sau spasmele musculare sunt doar câteva dintre semnele care pot apărea în cazul intoxicațiilor cu plante.
Cazurile de intoxicații cu plante la pisici sunt destul de frecvente, mai ales în preajma sărbătorilor și, din păcate, prognosticul este aproape întotdeauna rezervat spre grav. Șansele de supraviețuire depind foarte mult de cantitatea ingerată și de momentul în care pisicuța ajunge la veterinar.
De aceea, e important să ai grijă unde pui florile și, dacă pleci de acasă, să nu lași niciodată florile în aceeași cameră cu pisicile sau câinii. S-ar putea să ai parte de o surpriză neplăcută când te întorci.
4. Resturile de la masă

Tulburările gastro-intestinale sunt nelipsite în preajma sărbătorilor.
Nu îi faci niciun bine lui Codiță dacă îi dai să mănânce puțin drob sau friptură de miel, un colț de pâine sau o bucățică de salam. „Bucățica” aia mică îl va face fericit timp de fix 5 secunde și apoi va cere din nou, va deveni anxios și în scurt timp va începe să vomite, să aibă scaune diareice și să aibă sensibilitate abdominală crescută!
Auch. Cine își dorește să treacă prin asta cu animalul lui de companie?
Plus că, vrei să ai un animal fit și sănătos, iar resturile acestea nu îl ajută deloc să își mențină „silueta”. Poți citi și articolul OBEZITATEA. Atunci când prea multă dragoste se transformă în obezitate morbidă.
Îl poți face fericit prin alte metode:
- acordă-i atenție, găsește metode distractive prin care să îl menții activ și să vă jucați;
- cumpără-i o jucărie nouă de Iepuraș, adecvată pentru talia lui;
- răsfață-l cu hrană umedă de calitate, un plic pentru pisici sau o conservă pentru câini (vezi aici – Papa bun)
- scoate-l la plimbările obișnuite și nu te abate de la rutina lui, plimbarea îți va face bine și ție.
5. Geamurile lăsate larg deschise

Pisica ta nu știe că, atunci când te afli la etajul 5, vânatul păsărilor nu e chiar cea mai bună idee!
E suficient ca o singură secundă să nu fii atent și ea să plonjeze direct pe geamul larg deschis, indiferent că ai plasă la geam sau nu.
De când începe să se încălzească, începe și sezonul pisicilor „parașutiste” (așa le alintăm) și nu toate au fost cazuri fericite. În medicina veterinară, se folosește termenul „high-rise syndrome” pentru tipul acesta de traumatism prin cădere.
Nu întotdeauna aterizează în picioare, iar mitul cum că „pisicile au 9 vieți” e doar atât, un mit.
Sfatul meu este să lași geamul deschis doar dacă pisica ta nu este în aceeași cameră. Sau să apelezi la montarea unor plase speciale pentru pisici.
Cel mai bine este să previi aceste hazarde, decât să le tratezi.
Dar dacă bănuiești că pisica sau câinele tău au ingerat ceva toxic sau nu se simt bine, identifică cea mai apropiată clinică non stop și sună-i de pe drum să îți anunți venirea. Nu aștepta și acționează imediat. În orice problemă medicală, cu cât este instituit mai repede un tratament corect, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare.
Dacă nu găsești niciun medic veterinar disponibil, consultațiile online de tip Formular & Chat rămân disponibile întotdeauna, chiar și de sărbători.

Nu uita să dai Subscribe!
Să ai un Paște Fericit și Liniștit alături de blănosul tău!
