Adevărul despre Toxoplasmoză

Renunți la pisică dacă ești gravidă sau plănuiești să faci un copil?

Răspunsul este cu certitudine: NU!

Ai primit deja fericita veste că urmează să ai un copil sau plănuiești să se întâmple în viitorul apropiat dar nu știi ce să faci cu pisicuța ta? Ai auzit multe povești despre „toxoplasma” și parcă îți e frică, n-ai vrea să îți asumi niciun risc. Ar trebui să renunți la pisică? Pe principiul acesta, milioanele de femei medic veterinar care umblă în viața lor cu sute de pisici și probabil mai au și acasă câte două, poate trei, n-ar fi trebui să rămână niciodată însărcinate?

Să elucidăm misterul. Ce este toxoplasmoza? Este o boală cauzată de parazitul numit Toxoplasma gondii (T. gondii). Dar infestația cu T. Gondii determină automat boala? Nu. Deși rata de expunere la parazit este mare, infecția latentă este mult mai des întâlnită decât boala clinică, aceasta din urmă fiind destul de mare. Înseamnă că e foarte probabil să intri în contact cu parazitul și totuși să nu manifești niciun semn clinic.

Cum poate contacta omul toxoplasmoza?

Cel mai frecvent, oamenii se infestează consumând alimentele contaminate cu parazitul Toxoplasma gondii. Ai șanse mult mai mari să iei parazitul mâncând alimente contaminate (fructe sau legume) sau carne incorect gătită sau insuficient preparată, decât de la pisica pe care o mângâi tu stând la laptop.

Cum se infestează pisicile cu toxoplasmoză?

Dobândirea toxoplasmozei de către pisici se face ingerând tachizoiți, bradizoiți sau oochisturi sporulate. Tachizoiții și bradizoiții sunt preluați odată cu consumarea de șoareci, carne crudă sau resturi de țesuturi și organe nepreparate termic. Oochisturile sporulate sunt eliminate în mediu și în apă. 

Altfel spus, dacă stai la apartament sau la casă dar pisica ta nu are acces la rozătoare, ea are șanse mai mari să intre în contact cu parazitul dacă îi arunci tu câte o bucățică de carne crudă sau resturi din ceea ce gătești.

Cum eviți să iei toxoplasmoză de la pisică?

Deși dobândirea toxoplasmozei prin conviețuirea cu pisica este posibilă, riscul este cât de poate de minor, mai ales dacă este pisică de apartament. Pentru ca pisica să nu facă toxoplasmoză, evită să îi dai carne crudă și nu îi permite să vâneze rozătoare mici.

Dacă respecți normele minime de igienă, este improbabil să contactezi acest parazit de la pisică. Unele studii americane au demonstrat că femeile care nu dețin pisici au prezentat rate de infestație cu acest parazit de până la 3 ori mai mari decât femeile care dețin pisici. Pentru un risc și mai mic, e de preferat ca femeile însărcinate să evite a se mai ocupa de litieră, precum și de grădinărit (da, ai șanse mai mari să iei parazitul din solul contaminat decât de la pisica de apartament).

Fun fact: veterinarii sau posesorii de pisici nu se diferențiază statistic de restul populației cu privire la confirmarea serologică a toxoplasmozei. Adică nu suntem deloc mai susceptibili să facem boala decât cei care nu intră deloc în contact cu pisici.

Poți trata preventiv pisica?

Din păcate, nu există vaccinuri disponibile comercial pentru imunizarea pisicilor împotriva toxoplasmozei. Pastilele administrate pentru deparazitările de rutină nu acționează împotriva toxoplasmozei.

Cum previi dobândirea toxoplasmozei?

  • Evită produsele lactate nepasteurizate.
  • Spală bine fructele și legumele.
  • Evită carnea insuficient preparată termic (sub 70°C) sau pregătită la microunde.
  • Nu bea apă din surse nesigure.
  • Poartă mănuși atunci când grădinărești.
  • Curăță litiera pisicii zilnic. Parazitul nu devine infecțios decât după 1 – 5 zile de la eliminarea prin fecale.
  • Spală-te bine pe mâini după ce cureți litiera.
  • Dacă ești deja însărcinată, poate nu e chiar momentul optim să adopți o pisicuță, mai ales dacă aceasta este găsită pe stradă. Dacă totuși te-ai îndrăgostit de ea și vrei să o iei, testeaz-o înainte. 

Ce trebuie reținut: NU aruncăm pisicile în stradă atunci când ne propunem să avem copii! Nu lăsăm femeile însărcinate să curețe litiera.

Sunt șanse mai mari să luăm contact cu parazitul din carne incorect preparată termic sau din fructe și legume spălate necorespunzător, decât de la pisica noastră de apartament. Așa că spălăm foarte bine fructele și legumele înainte de a le consuma. 

Dacă ai și alte întrebări, nu uita că poți solicita o consultație online – aici.

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0