Cum avem grijă de câinii noștri în sezonul rece?

Indiferent că avem un câine de talie mică, de apartament sau un câine de talie mare, care stă în curte, sunt câteva lucruri pe care putem să le facem pentru blănoșii noștri ca să-i protejăm de efectele negative ale temperaturilor scăzute.

1) Deparazitarea externă

Unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de îngrijirea blănoșilor este protecția împotriva paraziților externi. Vară, iarnă, toamnă sau primăvară. Căpușele sunt mereu prezente. Iar bolile pe care căpușele le transmit pot avea consecințe extrem de grave, chiar mortale. De aceea, deparazitarea externă ar trebui să fie nelipsită. Atât la câinii de apartament, care ies afară doar la plimbare, cât și la cei care stau doar la exterior.

Ca metode de deparazitare externă poți folosi pipete spot-on (cele care se administrează la ceafă), comprimate palatabile sau zgărzi. Pentru o protecție și mai bună (dar reține că nimic nu e 100% safe) poți folosi zgarda antiparazitară în combinație cu pipetă SAU pastilă.

Recomandări zgărzi antiparazitare: Foresto, Prevendog sau Scalibor.

foresto caini
prevendog zgarda caini
scalibor zgarda caini

Recomandări pipete antiparazitare: Advantix, Ataxxa, Vectra 3D, Frontline Tri-Act.

advantix caini 4 10 kg
ataxxa pipeta caine
vectra 3d caini
frontline triact pipeta caini

Recomandări comprimate antiparazitare: Simparica, Nexgard, Credelio.

simparica deparazitare externa caini
nexgard deparazitare externa caini
credelio deparazitare externa caini

2) Protecția lăbuțelor

În sezonul rece, așa cum noi suntem afectați de temperaturile scăzute și tindem să avem pielea uscată și să fim mai atenți la rutina de îngrijire, la fel și animăluțele au nevoie de un plus de atenție.

Dacă te uiți acum la pernițele câinelui tău, s-ar putea să observi că sunt uscate, crăpate și că.. ar putea beneficia de puțin #skincare. 

Noi trecem prin viață pe picioare, la fel cum animăluțele noastre trec prin viața noastră pe lăbuțe (și lasă urme adânci în suflet). Diferența este că lăbuțele lor sunt mult mai agresate, întrucât ele nu au niciun „echipament de protecție”. Temperaturile foarte scăzute afectează pernițele, iar frigul, gheața sau sarea pot produce leziuni.

De aceea, e recomandată folosirea unei creme de protecție, care hidratează și repară crăpăturile, astfel încât câinele tău să alerge și să se joace în voie, fără dureri.

Recomandări: VetExpert Paw Protection, Dermoscent Biobalm, Weskin Cremă.

weskin caini labute

3) Suplimente osteo-articulare

Frigul și schimbările meteorologice pot accentua manifestarea durerii în osteoartrită. Osteoartrita este o boală cu manifestări extrem de dureroase, care poate împiedica animăluțele să stea în patru lăbuțe sau să se deplaseze, devenind dificil să își desfășoare rutina zilnică. Studiile arată că peste 70% dintre câinii cu vârsta peste 7 ani suferă de osteoartrită.

Șchiopătura este cel mai frecvent semn clinic, care se poate accentua în sezonul rece sau la schimbări meteorologice.

Recomandări: Condrovet Force HA, WeJoint, Arthriex.

condrovet supliment articulatii caini
wejoint supliment articulatii caini
arthriex supliment articulatii caini

4) Îngrijirea blăniței

Doar pentru că e mai frig afară, nu înseamnă că trebuie să așteptăm până la vară pentru a relua toaletajul câinilor noștri. În special, dacă avem o rasă mai pretențioasă, care necesită periaj și toaletat constant, cum e Cockerul, Shih Tzu, Bichon, Yorkshire Terrier. Tunde mai ales blana dintre pernițe, acolo unde se murdărește cel mai ușor.

Totuși, nu îl tunde până la piele și îmbracă-l într-o hăinuță cute, dacă și el acceptă cu ușurință și nu ii crează disconfort.

Vezi aici Cleaning Pet Kit – kit pentru igiena și îngrijirea câinilor și pisicilor.

5) Spălarea lăbuțelor

Curăță și spală lăbuțele la fiecare plimbare. Iarna, sarea, gheața și toate soluțiile folosite pentru dezinfecția străzilor poate să afecteze negativ lăbuțele celor mai buni prieteni ai noștri. Folosește un șampon de calitate pentru o dezinfecție corectă și pentru a nu dezechilibra pH-ul pielii.

Recomandări șampoane: VetExpert Specialist, VetExpert Hypoallergenic, Virbac Allermyl, Virbac Pyoderm.

virbac allermyl sampon caini
virbac pyoderm sampon caini

Produsele menționate și ilustrate reprezintă recomandări personale, imaginile au caracter informativ și nu au rol de reclamă.

Găsești mai multe recomandări și tot felul de sfaturi despre îngrijirea câinilor și a pisicilor pe

Instagram – @vet.carmentotolici.

doctortotolici

1 thought on “Cum avem grijă de câinii noștri în sezonul rece?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0