Cum să îți consulți animalul de companie acasă?

Cel mai bun observator al prietenului tău blănos ești chiar TU! Tu, care îți petreci cel mai mult timp împreună cu el, care îi cunoști fiecare reacție. Tu, care deosebești mieunatul “de foame” de mieunatul “vreau atenție”. Tu, care știi când mârâie din joacă sau pentru că se simte în pericol.

De ce e important să cunoști aceste informații?

În primul rând, pentru că odată ajuns în cabinetul veterinar, doctorul îți va pune diverse întrebări, care îl vor ajuta în orientarea unui diagnostic și stabilirea pașilor care trebuie urmați. The more you know, the easier the mission! Și în al doilea rând, pentru că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. Multe patologii sau chiar urgențe se ascund în spatele unor semne care e posibil să nu te sperie, cel puțin la început.

De aceea, ar fi bine să îți iei foarte în serios rolul de „prima linie de apărare” a prietenului tău și să știi ce anume trebuie să te îngrijoreze și ce mai poate suferi amânare.

6 aspecte la care să fii atent:

🐾 Limfonodurile

Iată o hartă pe care o poți urmări pe blănosul tău, chiar și în fiecare seară, în timp ce stai liniștit pe canapea, te uiți la serialul tău preferat sau citești o carte. O hartă a limfonodurilor explorabile. Nu’s multe. Și sunt ușor de găsit. Doar de asta se numesc “explorabile”, pentru că le poți palpa ușor cu mâna.

În mod obișnuit, dacă animalul este sănătos, nu ar trebui să îi sesizezi. Dacă totuși crezi că simți “un mic nodul” în zonele indicate, pune mâna pe telefon și fă o programare la vet!

🐾 Mucoasele aparente

Alt element la care ai putea fi atent sunt mucoasele aparente. Și se numesc „aparente” pentru că le vezi “cu ochiul liber” și nu trebuie să le cauți. Mucoasa gingivală și mucoasa conjunctivală se observă cel mai ușor!

Mucoasa gingivală, pe care o poți vedea la nivelul gingiilor, dacă îi deschizi ușor botul, trebuie să fie roz, roz-pal. Dacă observi o tendință spre albire (mucoase palide, anemice), spre galben (mucoase icterice) sau spre mov (mucoase cianotice) cel mai bine ar fi să pui un semn la carte sau să închizi televizorul și să mergi direct la veterinar. NU MAI AȘTEPTA!

🐾 Temperatura corporală

Te rog să ții minte că năsucul nu este neapărat un indicator al febrei!

Adică nu e obligatoriu să aibă temperatura ridicată dacă trufa (nasul) e uscată și caldă. Sau invers. Cel mai bine ar fi să ai un termometru digital în casă special pentru patruped (termometrul îl poți achiziționa de la orice farmacie umană) și să îi verifici temperatura intra-rectal. (Crede-mă, e mai ușor decât crezi!) Este singura metodă obiectivă de măsurare a temperaturii, fără să ne bazăm pe afirmații de genul „are urechile fierbinți”. Dacă valoarea se încadrează între 38-39,2°C e safe!

🐾 Lipsa apetitului

Foarte des mi s-a întâmplat să fiu sunată în timpul gărzilor de noapte de către proprietari foarte speriati cu textul:

“- Bună seara! AM ȘI EU O URGENȚĂ. Pufy nu mai mănâncă de o săptămână și se simte rău! Ce să fac?”

Păăăi.. în primul rând, să fi venit de acum o săptămână! Nici tu nu ai fi fericit dacă nu ai avea poftă de mâncare și nu ai mânca deloc mai multe zile la rând.

De cele mai multe ori, acesta este semnalul de alarmă, primul semn pe care îl observă majoritatea proprietarilor. Pentru că, indiferent de problema pe care ar avea-o câinele, pisica, iepurele sau perușul, dacă se simte rău, își pierde apetitul. Nu mai mănâncă și pace. Mai ales când îi dai “conserva aia care îi place lui mult” și deodată vezi că o refuză.

Nu aștepta o săptămână să mergi cu el la specialist. Uneori, poate fi prea tarziu.

🐾 Voma, diareea sau orice alt semn digestiv

Voma și diareea pot avea numeroase cauze în funcție de numeroși factori. Urmărește frecvența lor, aspectul, culoarea, consistența și orice ar părea suspect (de exemplu, bucăți de plastic sau jucării, bijuterii, oase).

🐾 Semnele respiratorii

Respirația îngreunată (accelerată, zgomotoasă), numită medical dispnee, reprezintă un semnal de alarmă și un motiv să nu mai aștepți nici măcar o secundă în plus și să mergi direct la medic. Este clar că animăluțul tău are o suferință!

Știu, pare logic, nu? Și totuși, am avut surpriza, la fel, într-una dintre gărzile de noapte (da, cele mai funny povești se întâmplă noaptea) să consult pacienți care erau în criză respiratorie de ore bune!

Tusea – un alt element “viclean”. Fii atent cât de des se întâmplă, în ce moment al zilei (dimineața, după ce se trezește, preponderent noaptea, după efort etc). În urma consultației, care presupune ascultația toracelui cu stetoscopul, a radiografiilor și a unei ecografii cardiace, medicul veterinar îți poate spune dacă tusea este de natură respiratorie sau cardiacă. Sigur, putem fi de acord că nu este o urgență imediată. Dar nu ai vrea să știi că, în cazul în care companionul tău este cardiac, îl poți ajuta cu câteva pastiluțe zilnice, să îi prelungești viața și să îi îmbunătățești calitatea vieții?

Ia în considerare faptul că o „banală vomă” poate masca o insuficiență renală. Ceea ce aparent se prezintă ca o „simplă problemă de piele” poate constitui, de fapt, o afecțiune hepatică sau o boală endocrină.

PS: Semnele pe care le observi tu la domiciliu sunt mai mult decât bine-venite în discuția cu medicul veterinar. Dar, NU înlocuiesc consultația realizată de specialist.

Dacă ai întrebări, poți solicita o consultație online – aici.

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0