Deparazitare externă pe tot parcursul anului? De ce?
Există deja numeroase articole pe internet despre importanța deparazitării externe a animalelor de companie și despre bolile transmise de căpușe. Și totuși mă lovesc în continuare de un zid atunci când recomand diverse produse pentru protecție. Este o luptă continuă în rândul medicilor veterinari de educare a proprietarilor în ceea ce privește deparazitarea externă PE TOT PARCURSUL ANULUI.
Unii proprietari nu știu, ori nu cred ori.. știu ei mai bine. Că acum 10 ani nu îl deparazitau pe Patrocle deloc sau poate o dată sau de două ori pe an și mergea. Perfect de acord! Poate acum 10 ani mergea. Dar așa cum noi evoluăm și căutăm să ne adaptăm, așa se întâmplă și cu restul organismelor vii. Populația de căpușe a explodat ca număr în ultimii ani, odată cu numărul cazurilor de boli transmise de căpușe. Sau țânțari. Sau purici.
Să le luăm pe rând.
Căpușele
Pot transmite boli care afectează animalele de companie, precum babesioza, boala Lyme, ehrilichioza sau anaplasmoza. Netratate sau descoperite prea târziu, toate pot fi fatale. Tratamentul este costisitor și poate implica internarea animalului pentru câteva zile, analize peste analize sau transfuzii de sânge și multă suferință din partea pacientului. De ce să riști să îl supui unui asemenea chin, când poți să previi totul foarte ușor?
Țânțarii
Pot transmite niște adevărați monstruleți, numiți viermi cardiaci – boala se numește Dirofilarioză. Monstruleții pot sta ascunși luni sau chiar ani de zile până să fie descoperiți, pentru că semnele clinice nu sunt întotdeauna evidente. De cele mai multe ori totul pleacă de la o tuse. Nu te-ai gândi niciodată că dacă îl auzi tușind, câinele tău s-ar putea să fie gazda a sute de astfel de viermi cardiaci.
Puricii
Animalele pot dezvolta dermatite alergice la saliva de purice, dar și anemii provocate de bacteriile transmise, precum Mycoplasma haemofelis, la pisici.
Protejându-i pe ei, ne protejăm și pe noi!
Dacă sănătatea lui nu este deja un argument suficient de puternic, cu siguranță te gândești la sănătatea ta și a familiei tale. Nimeni nu își dorește purici în pat sau căpușe găsite prin casă.
Temperaturile extreme se numără printre dușmanii căpușelor. Poate de asta mergea acum 10 ani să îl deparazitezi doar primăvara și iarna. Dar cum temperaturile și anotimpurile și-au cam făcut de cap în ultimii ani, e important să nu dai skip în nicio lună deparazitării. Căpușele sunt cele mai relaxate la temperaturi cuprinse între 0 și 20 – 25°C.
Citește și Ghidul Complet de Îngrijire a Câinilor – unde găsești toate explicațiile necesare pentru deparazitarea externă, precum și recomandări de produse potrivite.
La întrebarea „când l-ați deparazitat extern ultima dată?” cele mai frecvente răspunsuri pe care le-am primit sunt:
- „stă doar în curte și nu are nevoie”
- „îl scot doar 5 minute în fața blocului”
- „nu plec nicăieri cu el”
- „o să-l deparazitez la vară”
- „nu am găsit căpușe pe el niciodată”
- „nu am știut că trebuie”
- „am uitat”
Sunt mulți proprietari care au aflat pe calea cea grea de necesitatea deparazitării externe, pentru că blănosul lor le-a făcut supriza neplăcută de a se „împrieteni” cu o căpușă infestată cu Babesia canis, pe timpul iernii. Unii au înțeles când deja era prea târziu pentru animalul lor.
Nu proceda la fel! Discută cu medicul veterinar despre produsul cel mai potrivit pentru tine și patrupedul tău.
El e Lord, care a învățat pe calea mai dificilă cât de importantă este deparazitarea externă lunară, inclusiv iarna. A fost diagnosticat cu babesioză și a fost unul dintre cele mai ușoare cazuri pe care le-am văzut/ avut vreodată!
Dar, din păcate, nu toți pacienții sunt la fel de norocoși ca Lord!
Dacă ai întrebări, nu uita că poți solicita o consultație online.
Sau urmărește-mă pe Instagram. Acolo îți amintesc mai des de deparazitarea externă, postez cazuri cu unele dintre animalele care au fost afectate de boli transmise de acești paraziți și recomand anumite produse.
Spor la deparazitare externă!