FIV – Virusul Imunodeficienței Feline

Ce este FIV?

FIV este un retrovirus specific felinelor, similar cu HIV-ul uman (human immunodeficiency virus, care cauzează SIDA la oameni), în sensul că atacă și slăbește sistemul imunitar. A fost identificat pentru prima dată la mijlocul anilor 1980 și, de atunci, este întâlnit la pisicile din toată lumea.

Pisicile pozitive FIV pot fi purtătoare asimptomatice pentru mulți ani înainte de a arăta semne de boală. Virusul țintește celulele albe din sânge (leucocite), atacând astfel sistemul imunitar. Odată ce sistemul imunitar este slăbit, pisica devine mai vulnerabilă la infecții secundare (practic, chiar și o banală „răceală” poate deveni dificil de tratat).

Deseori, FIV și FeLV (virusul leucemiei feline) sunt confundate, deoarece cauzează simptomatologie similară. Deși derivă din aceeași familie de retrovirusuri, sunt boli diferite.

Nu există leac sau tratament specific.

De unde iau pisicile FIV?

Cel mai frecvent, boala este întâlnită la masculii necastrați, care stau afară și duc lupte teritoriale. Se poate transmite prin mușcătură de la pisicile infectate (saliva are o concentrație virală ridicată) și alte secreții corporale (deci prin contact direct), nu prin aer sau prin mediu (virusul nu are rezistență mare în afara celulei), de aceea infecțiile întâmplătoare nu sunt comune.

Transmiterea se poate realiza și prin contact sexual, deși transmiterea este destul de rară.

Hemotransfuziile reprezintă o altă modalitate de transmitere a virusului, dacă pisica donatoare nu a fost testată anterior transfuziei.

Se poate transmite și vertical, pe cale transplacentară, în timpul parturiției sau prin alăptare.

Orice pisică mușcată de o altă pisică a cărei istoric medical nu este cunoscut, ar trebui testată pentru FIV la aproximativ 2-3 luni de la mușcătură!!

Poți lua FIV de la pisica ta?

Nu. FIV afectează doar pisicile, nu și alte specii (câini, oameni, etc).

Pisica mea a fost testată FIV pozitiv. Asta înseamnă că are SIDA felină?

A fi pozitiv FIV nu e egal cu a avea SIDA felină (sindrom de imunodeficiență felină). Testul rapid detectează anticorpii formați în sângele unei pisici în urma contactului cu virusul imunodeficienței feline. Un diagnostic FIV – pozitiv înseamnă că pisica ta a fost infectată cu virusul, dar ar putea trece mulți ani până la apariția semnelor de boală, sau chiar s-ar putea să nu se întâmple niciodată, iar cauza decesului să fie cu totul și cu totul alta.

Chiar dacă nu există leac, pisicile infectate cu FIV pot trăi o viață lungă și fericită și NU trebuie supuse eutanasiei. De cele mai multe ori, pisicile sunt asimptomatice, până în punctul în care apar alte afecțiuni, agravate fiind de un sistem imunitar compromis.

În Europa, nu există vaccin pentru infecția cu FIV. Există în SUA, dar folosirea lui este controversată.

Simptomatologie

FIV cauzează boala pentru că reduce capacitatea sistemului imunitar de a se apăra de alte infecții. Infecțiile din care, în mod normal, pisica s-ar vindeca, devin cronice sau dificil de tratat. Asta înseamnă că multe dintre semnele asociate cu FIV sunt legate de infecții care nu se vindecă ușor. 

Semne comune în infecția cu FIV includ:
• Gingivită/ stomatită
• Slăbire progresivă
• Lipsa apetitului sau apetit capricios
• Febră, letargie
• Conjunctivită cronică
• Limfonoduri reactive
• Vomă și diaree.

Majoritatea semnelor sunt nespecifice și multe alte boli au un tablou clinic similar.

fiv virusul imunodeficientei feline

Diagnostic

Diagnosticul se face prin teste de sânge, care detectează anticorpii. Cel mai comun test este de tip ELISA – enzyme-linked immunosorbent assay (VetExpert FIV/ FELV sau Idexx Snap Combo FIV/ FELV).

O altă metodă de testare este PCR-ul.

test fiv pisica

Recomandări pentru pisicile testate FIV pozitiv

  • Ține pisica în casă, pentru a-i proteja imunitatea și pentru a o împiedica să infecteze și alte pisici.
  • Castrează masculii, pentru a preveni comportamentul teritorial.
  • Sterilizează femelele, pentru e preveni transmiterea virusului la pui.
  • Urmărește orice modificări în comportamentul pisicii tale.
  • Mergi cu pisica la veterinar cel puțin de 2x/ an.
  • Nu o hrăni cu dietă tip BARF!!! Alege o dietă echilibrată și de calitate.

Pisica ta testată FIV – pozitiv poate sta în casă cu altă pisică neinfectată?

Deși FIV nu se transmite ușor între pisici (în special prin mușcătură, nu și prin interacțiune directă), potențialul risc al infecției înseamnă că pisicile FIV pozitiv ar trebui adoptate într-o casă unde nu există alte pisici. Dar, dacă ai deja mai multe pisici și doar una dintre ele este pozitivă, nu înseamnă că trebuie să renunți la ea! E suficient să iei câteva măsuri de precauție (boluri diferite de apă și mâncare, litieră separată, să te asiguri că sunt sterilizate toate pisicuțele pentru a preveni împerecherile nedorite).
O pisică FIV – pozitiv poate sta într-o locuință unde există alte animăluțe, dar ideal ar fi să nu adopți alte pisici.

Ai și alte întrebări sau dorești să discutăm despre pisicuța ta? Programează o consultație online aici.

doctortotolici

1 thought on “FIV – Virusul Imunodeficienței Feline”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0