Hrana uscată vs. Hrana umedă – ce e mai bine pentru pisica ta? 

hrana umeda hrana uscata pisici doctor totolici

Ca părinte de pisică, cu atât de multe opțiuni de hrană disponibile, poate fi copleșitor alegi ce e mai bun pentru felina ta. Mai ales când părerile sunt atât de împărțite parcă nici nu știi ce mai crezi.

Eu îți voi explica avantajele și dezavantajele atât pentru hrana uscată, cât și pentru hrana umedă, iar la finalul acestui articol tu vei putea alegi ce e mai bine și mai potrivit pentru tine și pisica ta. 

Care sunt difențele între hrana uscată și hrana umedă?

Hrana uscată se referă la crochete sau, cum mai sunt cunoscute, bobițe, croanțe sau grăunțe și, de obicei, vin în saci ambalați mai mici sau mai mari, cu sau fără sigiliu pentru prospețime.
Hrana umedă se referă la pliculețe sau converse, cu sos sau fără, pate sau bucăți de carne.
 

Atât hrana uscată, cât și cea umedă, dacă vorbim despre cele de calitate – dietele complete și echilibrate din punct de vedere nutrițional, pot să asigure tot ce e necesar pentru sănătatea pisicii.

Pe lângă textură și modul de preparare, diferența principală dintre ele este nivelul de umiditate, direct proporțional cu conținutul de apă. Hrana uscată conține, în medie, aproximativ 7-10% apă, în timp ce hrana umedă conține aproximativ 70-80% apă.  

În general, hrana umedă are un nivel mai ridicat de proteine și grăsimi și un procent mai scăzut de carbohidrați comparativ cu hrana uscată. Dar asta depinde foarte mult de brand și de rețeta folosită. 

HRANA USCATĂ - AVANTAJE

Hrana uscată conține mai mulți nutrienți per volum, datorită nivelului scăzut de apă. Ceea ce înseamnă că pisica ta poate să mănânce mai puțin și tot să primească toți nutrienții necesari.  

Un alt avantaj al hranei uscate este costul mai scăzut, comparativ cu hrana umedă.
În plus, nu se degradează la fel de repede și e mai convenabilă în ceea ce privește modul de hrănire, mai ales dacă ești plecat de acasă toată ziua sau chiar câteva zile. Hrana uscată poate fi folosită și în feedere automate.
 

Iar în ceea ce privește sănătatea orală, hrana uscată e de preferat, mai ales că există și diete veterinare speciale de tip „dental” care sunt dezvoltate pentru a ajuta la curățarea dinților.  

În plus, poți folosi hrana uscată în tot felul de jucării interactive, cum ar fi Kong Stuffing sau puzzle-uri cu hrană pentru a-i oferi stimularea mentală de care are nevoie sau o poți folosi drept recompensă (da, și pisicile pot învăța trucuri). 

HRANA USCATĂ - DEZAVANTAJE

Procentul scăzut de apă din hrana uscată înseamnă că pisica trebuie să se hidrateze mai mult, consumând mai multă apă. Cât timp te asiguri că pisica ta are apă proaspătă plată sau filtrată la dispoziție, asta nu ar trebui să fie o problemă. O fântână ar putea să îi stimuleze apetitul hidric. 

Dezavantaj ar putea fi considerat și procentul mai ridicat de carbohidrați, mai ales dacă ne referim la o hrană de o calitate mai slabă. De aceea, e foarte important să alegi o hrană hiper-premium, potrivită pentru carnivore și să respecți recomandările de hrănire de pe sac, în ceea ce privește cantitatea de hrană necesară zilnic. 

HRANA UMEDĂ - AVANTAJE

Hrana umedă are ca avantaj principal conținutul mai ridicat de apă, care oferă un nivel mai mare de hidratare.

În
plus, procentele mai mari de proteine și grăsimi ar putea reprezenta și ele un avantaj, dar depinde mult de starea de sănătate a pisicii și de potențialele afecțiuni de care ar putea suferi.
 

HRANA UMEDĂ - DEZAVANTAJE

Unul dintre dezavantajele majore îl reprezintă costul. E mult mai costisitor să hrănești pisica exclusiv cu hrană umedă, mai ales că ne referim strict la o hrană de calitate. Practic, plătești mai mult pentru un conținut mai mare de apă și ai nevoie de cantități mai mari de hrană. 

Hrana umedă nu e la fel de convenabilă precum hrana uscată. Orele de masă devin mai messy și probabil trebuie să cureți mereu după pisica ta.

În plus, hrana umedă se degradează mult mai repede și nu poți să i-o lași la dispoziție mai mult de 30-40 minute. Odată desfăcut plicul sau conserva, va trebui să păstrezi la frigider, iar la următoarea masă, trebuie să o readuci la temperatura camerei. Nu toată lumea dispune de timpul necesar pentru a urma toți pașii aceștia.
 

Dar poate cel mai mare dezavantaj al hranei umede este faptul că favorizează depunerile de tartru. Ceea ce înseamnă că va trebui să fii și mai atent la igiena dentară și sănătatea orală a pisicii tale și că ta va avea nevoie mai frecvent de detartraj. Dacă alegi să îi oferi hrană umedă, e recomandat să realizezi periodic periaj dentar și să folosești și alte metode complementare pentru a limita depunerile de tartru. 

Ar trebui să îi oferi atât hrană umedă, cât și hrană uscată pisicii tale?

Depinde. 

Depinde de tine, de pisica ta și de recomandările medicului veterinar.  

Iar dacă alegi să le combini, asigură-te că nu o hrănești mai mult decât trebuie, altfel o supui riscului de obezitate. 

Multe pisici primesc și hrană umedă și uscată. Altele preferă și primesc doar hrană uscată.
Unele pisici primesc mai multe pliculețe și conserve.
 

Cum alegi ce e mai bun pentru pisica ta?

Așa cum ai văzut, fiecare vine cu avantaje și dezavantaje. Și nicio pisicuță nu e la fel ca cealaltă.  

Ia întotdeauna în considerare vârsta pisicii tale, statusul hormonal și eventualele predispoziții sau afecțiuni medicale. 

Nu există o „hrană ideală” și ce funcționează pentru o pisică, ar putea să nu funcționeze pentru alta, chiar dacă împart aceeași locuință.  

De aceea, nu trebuie să asculți de sfaturile prietenilor, vecinilor, cunoștințelor și să iei întotdeauna decizia împreună cu medicul tău veterinar. 

Dacă ai nevoie de un sfat, nu uita că poți face oricând o programare online fie prin formular, chat sau video, fie în clinică. Urmărește-mă pe Instagram, acolo unde postez zilnic, în timp real, mai multe sfaturi pentru blănoși.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0