NU LUĂM coronaviroză de la animalele de companie!!

Izbucnirea unui focar de pneumonie în China, în decembrie 2019, a atras atenția populației de pretutindeni. În ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS/ WHO – the World Health Organization) a denumit temporar virusul drept „2019 novel coronavirus” (2019-nCoV). Ulterior, pe 11 februarie 2020, denumirea virusului a fost stabilită definitiv ca „SARS-Cov-2” iar boala provocată de acest virus a fost denumită drept „Coronavirus Disease 2019” cu prescurtarea COVID-19”.

Există Coronavirusul și la animalele de companie?

Coronavirusurile aparțin familiei Coronaviridae. Alpha- și beta- coronavirusurile infectează mamiferele, iar gamma și delta coronavirusurile infectează, de obicei, păsările și peștii.

Există Coronavirusul canin, care poate cauza tulburări gastro-intestinale moderate la câini, cum ar fi voma și diareea. Există și Coronavirusul felin, care poate fi cauza Peritonitei Infecțioase Feline (PIF). Ambele sunt coronavirusuri alpha.

Acestea NU SUNT ASOCIATE în nicio manieră cu apariția coronavirusului în rândul oamenilor!

Sunt animalele responsabile pentru COVID-19 la oameni?

Calea principală de transmitere a COVID-19 pare să fie de la om la om. Dovezile nu sugerează că virusul COVID-19 ar avea ca sursă animalele, dar investigațiile se desfășoară în continuare pentru a stabili potențialul rol al animalelor în această boală. Până în prezent, nu există suficiente informații care să explice transmiterea bolii de la animal la om.

Sunt, totuși, asemănări genetice între COVID-19 și alt CoV (coronavirus) care afectează o anumită populație de lilieci – Rhinolophus. Există posibilitatea ca transmiterea la oameni să includă și o gazdă intermediară.

Ce știm despre COVID-19 și animalele de companie?

Răspândirea actuală a COVID-19 este rezultatul transmiterii de la om la om. În prezent, nu există dovezi că animalele de companie ar fi implicate în vreun fel în procesul răspândirii bolii. Astfel că, nu sunt justificate măsurile luate împotriva animalelor de companie care le-ar pune în pericol sănătatea și bunăstarea!

Serviciul Național Veterinar din Hong Kong a raportat un caz în care un câine a fost testat pozitiv pentru virusul COVID-19, câine a cărui proprietari erau bolnavi de COVID-19. Testul (PCR) a dezvăluit prezența materialului genetic din virusul COVID-19. Câinele nu a prezentat niciun semn clinic de boală!

Nu există nicio dovadă care să susțină rolul câinilor în răspândirea bolii la oameni și nici îmbolnăvirea animalelor cu acest virus.

Care ar fi îngrijorările în ceea ce privește animalele care au intrat în contact cu oamenii infectați cu acest virus?

Deși există teorii că virusul COVID-19 ar fi apărut de la o sursă animală, în prezent se răspândește de la persoană la persoană, calea principală fiind cea respiratorie, reprezentată de stropii rezultați în urma strănutului sau a tusei unei persoane infectate. Dovezile nu indică posibilitatea infectării animalelor de companie (câini sau pisici) cu virusul SARS-Cov-2.

Totuși, se recomandă o igienă strictă a mâinilor, atât pentru proprietarii animalelor de companie, cât și pentru personalul cabinetelor și clinicilor veterinare.

Ce facem cu animalele de companie din zonele unde virusul este activ?

Deși nu au fost raportate cazuri de animale bolnave și infectate cu COVID-19, până nu există mai multe informații, specialiștii recomandă proprietarilor de animale de companie să evite contactul cu animalele pe care nu le cunosc și întotdeauna să se spele riguros pe mâini înainte și după ce au interacționat cu ele.

Dacă ești proprietar de câine sau pisică și ai fost testat pozitiv pentru COVID-19, ar fi bine să eviți pupăturile și îmbrățișările și să nu împarți mâncarea cu ei. Ar trebui să restricționezi contactul atât cu oamenii, cât și cu animalele, să te speli bine pe mâini înainte și după ce ai luat contact cu animalele și să folosești o mască de protecție.

Atenție!! Se recomandă folosirea măștilor doar de către persoanele deja bolnave!

Dacă nu prezinți niciun semn de boală și vrei să te protejezi de virus, masca nu este recomandată! Igiena mâinilor este cea mai bună metodă de prevenție!

Ar trebui veterinarii să vaccineze câinii pentru coronavirusul canin din cauza riscului reprezentat de SARS-Cov-2?

Virusul contra coronavirozei canine disponibil ca vaccin opțional este menit să protejeze câinii DOAR DE infecția enterică și NU este licențiat să ofere protecție împotriva infecțiilor respiratorii. Veterinarii NU ar trebui să folosească acest vaccin cu gândul că s-ar putea să ajute în prevenția infectării cu virusul COVID-19.

Nu există absolut nicio dovadă că vaccinarea câinilor cu vaccinul deja existent de mai mulți ani pe piață va oferi protecție încrucișată împotriva COVID-19, întrucât virusurile enterice și respiratorii sunt varietăți distince ale coronavirusului.

Este ceva ce NU ar trebui să facem?

Aceste măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi, chiar, nocive:

  • Fumatul
  • Purtarea mai multor măști
  • Antibioticele

Cum ne protejăm de noul coronavirus?

  • Apă și săpun!! Înainte de toate, ne spălăm pe mâini cât mai des sau folosim soluții de dezinfectare pe bază de alcool.
  • Evităm să ducem mâna în jurul feței, la ochi, la gură sau la nas. Știu, probabil că simți cum te gâdilă nasul chiar în timp ce citești sau simți nevoia să îți freci ochii. Nu o face. Have a little self-control!
  • Menține distanța. Nu, nu exagera și nu te izola în casă. Dar evită zonele foarte aglomerate dacă nu ai treburi urgente în acea locație și nu te mai duce la mall doar de dragul de a pierde timpul.
  • Practică o bună igienă respiratorie! Atunci când te afli în preajma altor oameni, folosește un șervețel sau interiorul cotului atunci când strănuți sau tușești.
doctortotolici

2 thoughts on “NU LUĂM coronaviroză de la animalele de companie!!”

  1. Bună ziua, am dat de un studiu despre anumite similitudini între coronaviroza canină și peritonita infecțioasă felină, dar nu am văzut nicăieri să se recomande vaccinul canin pentru a preveni PIF. E ceva obișnuit ca o pisică să fie injectată cu un vaccin canin? Am mers cu un pisoi de 4 luni la un cabinet veterinar pentru schema de vaccinare și deparazitare și acolo mi-a zis medicul că trebuie să-i administreze și „vaccin corona”. A fost o informație adresată imperativ, ca și cum ar fi un vaccin obligatoriu. N-am avut drept de veto. M-a cam uimit, ce-i drept, am mai avut 5 pisici la viața mea și niciodată nu li s-a propus un astfel de vaccin. Inițial am întrebat: „Există vaccin coronavirus pentru feline?!”, mi s-a răspuns cu un DA hotărât și, în necunoștință de cauză, m-am gândit că o fi vorba de ceva inovație recentă în contextul Covid-19 și nu am pus întrebări, la urma urmei medicul e specialist și știe ce face, nu?
    Apoi, inspectând carnetul de sănătate al pisoiului după administrarea vaccinului „corona”, văd că i s-a administrat Biocan C, adică vaccin împotriva coronoavirozei canine. Senzația mea e că acest medic a profitat de faptul că trăim în pandemie și a zis să păcălească niște muritori de rând că le protejează pisoiul de „corona”. Dar e posibil să mă înșel, nu vreau să sar la concluzii fără să cer înainte păreri avizate. Acum tot ce sper e să nu-i dăuneze pisoiului. Mulțumesc anticipat pentru orice lămurire și informații.

    1. doctortotolici

      Bună ziua!
      Din păcate, cel puțin în Europa, nu există un vaccin împotriva coronavirozei feline. N-aș putea să comentez asupra decizie medicului de a proceda astfel, dar nu cred că pisicuța va avea de suferit în urma administrării.
      Singurele boli pentru care pisicuțele se vaccinează în România sunt: panleucopenie infecțioasă felină, caliciviroză, rinotraheită, Chlamydophila felis și leucemie felină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
Caută