5 pericole de Paște pentru animalele de companie

Anul acesta vom avea parte de un Paște puțin diferit, special să-i spunem. Cu toții ne dorim să ne petrecem sărbătorile în sânul familiei, așa cum suntem obișnuiți, însă de data aceasta va trebui să ne descurcăm cum putem, fără să-i punem în pericol pe cei apropiați.

Anul acesta, nici eu nu voi fi alături de părinții mei, pentru că îmi doresc să am grijă de ei. Și te sfătuiesc să faci la fel, oricât de mare ar fi dorul!

Chiar dacă va fi o masă mai restrânsă, asta nu înseamna că nu sărbătorim. Și că trebuie să fim atenți și la animalele de companie, dacă nu vrem să ajungem la veterinar în mijlocul Paștelui.

Așadar, care ar putea fi pericolele pentru blănoșii noștri?

1. Ciocolata și dulciurile

Nu știu tu cum ai fost obișnuit, dar pentru mine Iepurașul de Paște aducea, în primul rând, ciocolată și cât mai multe dulciuri. Și îmi plăcea să le împrăștii pe toate pe covor și să mă hotărăsc de unde încep să le mănânc. Dar asta pentru că nu aveam în preajma mea un câine pofticios sau o pisică indiscretă.

Ciocolata ar trebui ținută mereu la distanță de câini, într-un sertar sau dulap închis și, în niciun caz, pe o masă, la vedere. Ciocolata este toxică din cauza unei substanțe numită teobromină. Cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât este mai dăunătoare.

2. Pasca de Paște

Tradiționala și nelipsita pască de la masa de Paște poate fi extrem de toxică pentru blănoși, mai ales dacă are și stafide în compoziție! Strugurii și stafidele pot cauza insuficiență renală.

Nu se știe mecanismul exact prin care strugurii și stafidele devin toxice și nu toate animalele reacționează la fel. Unii câini au mâncat struguri și nu au pățit nimic, în timp ce alții au murit din această cauză.

Nu vrei să îți asumi acest risc. Păstrează pasca pentru tine și nu o împărți cu patrupezii. Nup. Nici măcar o bucățică mică.

3. Florile

Poate anul acesta, având în vedere situația cu COVID-19, florile vor fi mai puțin importante, mai ales că nu vom primi la fel de mulți musafiri. Dacă, totuși, vrei să îți înveselești casa cu crini sau lalele, trebuie să știi că intoxicațiile cu plante, mai ales la pisici, pot fi extrem de grave și cu o evoluție fulgerătoare. Adică în doar câteva ore de la ingestie, starea pisicii tale se va degrada din ce în ce mai mult, până când va muri.

Hipersalivația, voma, vocalizările, midriaza sau spasmele musculare sunt doar câteva dintre semnele care pot apărea în cazul intoxicațiilor cu plante.

Recent, am avut un caz cu o astfel de intoxicație. Proprietarii pisicii au lăsat-o pentru câteva ore în casa unor prieteni, singură. Seara, când a ajuns la clinică, starea ei era foarte gravă și abia putea să respire. Cu tot tratamentul și cu tot oxigenul din lume, nu am reușit să o salvăm.

De aceea e important să ai grijă unde pui florile și, dacă pleci de acasă, să nu lași niciodată florile în aceeași cameră cu pisicile sau câinii. S-ar putea să ai parte de o surpriză neplăcută când te întorci.

4. Resturile de la masă

Nici nu vreau să mă gândesc câți pacienți voi vedea luni dimineață, în a doua zi de Paște, când voi fi la clinică, pacienți care au primit resturi de la masă și care nu se vor simți bine. Câte antivomitive voi administra, câti pacienți vor necesita perfuzii intravenoase și câte teste pentru pancreatită voi face.

Nu îi faci niciun bine lui Codiță dacă îi dai să mănânce puțin drob sau friptură de miel, un colț de pâine sau o bucățică de salam. „Bucățica” aia mică îl va face fericit timp de fix 5 secunde și apoi va cere din nou, va deveni anxios și în scurt timp va începe să vomite, să aibă scaune diareice și să aibă sensibilitate abdominală crescută!

Auch. Cine își dorește să treacă prin asta cu animalul lui de companie? 

Plus că, vrei să ai un animal fit și sănătos, iar resturile acestea nu îl ajută deloc să își mențină „silueta”. Poți citi și articolul OBEZITATEA. Atunci când prea multă dragoste se transformă în obezitate morbidă. 

Îl poți face fericit prin alte metode: acordă-i atenție, găsește metode distractive prin care să îl menții activ și să vă jucați, cumpără-i o jucărie nouă de Iepuraș, adecvată pentru talia lui, răsfață-l cu hrană umedă de calitate, un plic pentru pisici sau o conservă pentru câini, pe care poți să le iei dintr-o farmacie veterinară.

5. Geamurile lăsate larg deschise

Ne-am săturat să ne petrecem timpul numai în casă și vrem să simțim și noi soarele, aerul cald de afară și să ascultăm ciripitul păsărelelor. Well.. și pisica ta vrea cam același lucru. Doar că ea nu știe că, atunci când te afli la etajul 5, vânatul păsărilor nu e chiar cea mai bună idee!

E suficient o singură secundă să nu fii atent și ea să plonjeze direct pe geamul larg deschis, indiferent că ai plasă la geam sau nu.

De două săptămâni, de când e vremea mai frumoasă, am avut foarte multe cazuri de pisici „parașutiste” (așa le alintăm) și nu toate au fost cazuri fericite. Și când spun „caz fericit” mă refer la acele pisici care au avut doar un femur fracturat, reparat prin intervenție chirurgicală. În cazurile cele mai neplăcute, unele pisicuțe nu supraviețuiesc.

Sfatul meu este să lași geamul deschis doar dacă pisica ta nu este în aceeași cameră. Sau să apelezi la montarea unor plase speciale pentru pisici.

Cel mai bine este să previi aceste hazarde, decât să le tratezi.

Dar dacă bănuiești că pisica sau câinele tău au ingerat ceva toxic sau nu se simt bine, identifică cea mai apropiată clinică non stop și sună-i de pe drum să îți anunți venirea. Nu aștepta și acționează imediat. În orice problemă medicală, cu cât este instituit mai repede un tratament corect, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare.

#staiacasă

#staysafe

Nu uita să dai Subscribe!

Să ai un Paște Fericit și Liniștit alături de blănosul tău!

 

doctortotolici

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0