Câinele meu urinează des. E normal?

cainele meu urineaza

Bună dimineața! Te-ai trezit, te întinzi, caști, te ridici să te duci după cafea… și calci într-o baltă de urină. Dacă te gandești un pic, nu e prima dată când se întâmplă în ultima vreme, deși câinele tău este educat și știe să își facă nevoile afară, deci nu îi stă în fire să urineze necontrolat în casă. Urinarea asta frecventă ar putea avea legătură cu vreo boală?

Accidentele acestea repetate în casă ar putea indica o problemă medicală care nu ar trebui ignorată! Ar putea fi vorba despre ceva ușor tratabil, precum o infecție a tractului urinar inferior, sau ar putea fi o problemă mult mai serioasă. Când observi că urinează mai des, încearcă să fii atent și la alte semne, pentru că veterinarul îți va pune mai multe întrebări în cadrul consultației.

Dar cât de des ar trebui să urineze un câine? Adevărul e că depinde. Câinii de talie mare ar putea să își facă nevoile la 8-10 ore, dar un câine de talie mică s-ar putea să aibă nevoie mai des să iasă afară. Ca o regulă generală, o dată la 4-8 ore e normal. Majoritatea câinilor se pot abține peste noapte.

Ce determină urinare frecventă la câini?

Pentru a aduna mai multe informații, fii cu ochii pe câinele tău când ieșiți la plimbare. Urinează puțin și des sau des și în cantități mari? Se chinuie să urineze? Plânge? Urinează cu sânge? Aceste informații sunt foarte importante în stabilirea cauzei. După câteva plimbări, e vremea îți suni veterinarul și să faci o programare.

Dacă printre simptome se enumeră: urinare greoaie și dureroasă, frecventă, accidente mici și repetate, dar în cantități mici sau în picătură, cel mai probabil cauza este o boală la nivelul tractului urinar inferior, precum cistită sau calculi urinari. Diagnosticul va include probă de urină în vedea sumarului și a sedimentului, precum și urocultură în vederea unei antibiograme, ecografie abdominală și, eventual, radiografia vezicii urinare. Unele rase, prescum Schnauzerii, sunt mai predispuse la anumite probleme ale tractului urinar inferior, cum ar fi calculii urinari.

Dacă simptomele se prezintă ca urinare frecventă și în cantități mari, asociate cu un aport de apă mai mare decât obișnuia să bea până acum, acest sindrom se numește poliurie/ polidipsie sau „PU/PD”. Acest sindrom va implica o paletă mai largă de analize în vederea apropierii de un diagnostic. Veterinarul îți va recomanda analize de sânge, analize de urină, ecografie abdominală și radiografii. PU/PD poate însemna de la disfuncții metabolice, precum boala Cushing, diabet sau insuficiență renală, piometru, expunere la substanțe toxice, un nivel crescut al calciului seric sau tratamente anterioare cu anumite medicamente care conduc la acest sindrom.

Dacă ești părinte de pisicuță, citește articolul „Glob vezical. Urolitiază. Cristaluria la pisici – cum se previne?”

Sterilizarea poate să cauzeze incontinență urinară? Nu e ușor de răspuns la întrebarea asta, din păcate. Unele articole științifice fac legătura între castrarea la cățele (OHT – ovariohisterectomie) și dezvoltarea unei incontinențe urinare. Are tendința să apară la 3 ani de la sterilizare și la cățele de peste 20kg (deși sunt afectate și cățelele de orice greutate). Cauza exactă este necunoscută. Vârsta mai poate juca un rol.

Urinarea poate fi un semn de marcare a teritoriului? În unele cazuri, urinarea în casă poate fi considerată o problemă de comportament. De obicei, se întâmplă în cazul animalelor necastrate, mai ales în cazul masculilor (și mai ales la motani). E destul de neobișnuit ca un câine sau o cățea care au fost sterilizați să înceapă deodată să-și marcheze teritoriul, deși se poate întâmpla în cazul introducerii în cămin a unui alt animal de companie.

În cazul în care a urinat în casă și nu reușești să scapi de mirosul neplăcut, încearcă spray-ul pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.

Ce trebuie reținut? Urmărește urinarea câinelui tău, oricât de ciudat ți s-ar părea, notează ceea ce observi și fă o programare la vet. Veterinarul va determina cauza, prin intermediul anamnezei (pe care tu o oferi cu datele obținute acasă), a examenului clinic și a investigațiilor realizate.

Dacă nu ai un medic veterinar cu care să discuți, poți oricând să soliciți o consultație online aici.

Nu te supăra că a făcut în casă și ți-a stricat zen-ul. Du-l la veterinar și asigură-te că nu e o problemă mai serioasă. Și dacă este, măcar acum știi cu ce vă confruntați și cum o puteți aborda.

doctortotolici

1 Comentariu

  1. Buna seara am o cățelușa care urinează foarte des și bea multa apa in seara asta am scos afară la ora 6 și să urinat in casă de doua ori până acum care ea nu se urina așa des până acum!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0