Deparazitarea externă la câini.

Există deja numeroase articole pe internet despre importanța deparazitării externe a animalelor de companie și despre bolile transmise de căpușe. Și totuși mă lovesc în continuare de un zid atunci când recomand diverse produse pentru protecție. Este o luptă continuă în rândul medicilor veterinari de educare a proprietarilor în ceea ce privește deparazitarea externă PE TOT PARCURSUL ANULUI.
Unii proprietari nu știu, ori nu cred ori.. știu ei mai bine. Că acum 10 ani nu îl deparazitau pe Patrocle deloc sau poate o dată sau de două ori pe an și mergea. Perfect de acord! Poate acum 10 ani mergea. Dar așa cum noi evoluăm și căutăm să ne adaptăm, așa se întâmplă și cu restul organismelor vii. Populația de căpușe a explodat ca număr în ultimii ani, odată cu numărul cazurilor de boli transmise de căpușe. Sau țânțari. Sau purici.
Să le luăm pe rând.
Pot transmite boli care afectează animalele de companie, precum babesioza, boala Lyme, ehrilichioza sau anaplasmoza. Netratate sau descoperite prea târziu, toate pot fi fatale. Tratamentul este costisitor și poate implica internarea animalului pentru câteva zile, analize peste analize sau transfuzii de sânge și multă suferință din partea pacientului. De ce să riști să îl supui unui asemenea chin, când poți să previi totul foarte ușor?
Pot transmite niște adevărați monstruleți, numiți viermi cardiaci – boala se numește Dirofilarioză. Monstruleții pot sta ascunși luni sau chiar ani de zile până să fie descoperiți, pentru că semnele clinice nu sunt întotdeauna evidente. De cele mai multe ori totul pleacă de la o tuse. Nu te-ai gândi niciodată că dacă îl auzi tușind, câinele tău s-ar putea să fie gazda a sute de astfel de viermi cardiaci.
Animalele pot dezvolta dermatite alergice la saliva de purice, dar și anemii provocate de bacteriile transmise, precum Mycoplasma haemofelis, la pisici.
Dacă sănătatea lui nu este deja un argument suficient de puternic, cu siguranță te gândești la sănătatea ta și a familiei tale. Nimeni nu își dorește purici în pat sau căpușe găsite prin casă.
Temperaturile extreme se numără printre dușmanii căpușelor. Poate de asta mergea acum 10 ani să îl deparazitezi doar primăvara și iarna. Dar cum temperaturile și anotimpurile și-au cam făcut de cap în ultimii ani, e important să nu dai skip în nicio lună deparazitării. Căpușele sunt cele mai relaxate la temperaturi cuprinse între 0 și 20 – 25°C.
Citește și Ghidul Complet de Îngrijire a Câinilor – unde găsești toate explicațiile necesare pentru deparazitarea externă, precum și recomandări de produse potrivite.
La întrebarea „când l-ați deparazitat extern ultima dată?” cele mai frecvente răspunsuri pe care le-am primit sunt:
Sunt mulți proprietari care au aflat pe calea cea grea de necesitatea deparazitării externe, pentru că blănosul lor le-a făcut supriza neplăcută de a se „împrieteni” cu o căpușă infestată cu Babesia canis, pe timpul iernii. Unii au înțeles când deja era prea târziu pentru animalul lor.
Nu proceda la fel! Discută cu medicul veterinar despre produsul cel mai potrivit pentru tine și patrupedul tău.
El e Lord, care a învățat pe calea mai dificilă cât de importantă este deparazitarea externă lunară, inclusiv iarna. A fost diagnosticat cu babesioză și a fost unul dintre cele mai ușoare cazuri pe care le-am văzut/ avut vreodată!
Dar, din păcate, nu toți pacienții sunt la fel de norocoși ca Lord!
Dacă ai întrebări, nu uita că poți solicita o consultație online.
Sau urmărește-mă pe Instagram. Acolo îți amintesc mai des de deparazitarea externă, postez cazuri cu unele dintre animalele care au fost afectate de boli transmise de acești paraziți și recomand anumite produse.
Spor la deparazitare externă!
Hello! Bine ai venit! Eu sunt Carmen, medic veterinar dedicat sănătății animalelor de companie , în special câinilor și pisicilor. Mă bucur că ești aici și că ești dornic să te informezi. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea mea, dă click pe poză!
Continuăm seria “Cum alegi cea mai potrivită hrană pentru blănosul tău” cu un criteriu foarte simplu, dar care poate avea consecințe dramatice, dacă nu ținem cont de el. Așa cum v-am obișnuit, scopul meu este să vă ajut să preveniți problemele. 🤗 Iar în gama hyperpremium N&D de la Farmina, găsiți foarte multe opțiuni, atât pentru 🐶, cât și pentru 🐈, în funcție de nevoile fiecăruia.
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved ...
Lola a primit prima conservă de hrană umedă din viața ei și bineînțeles că am ales doar ce e mai bun pentru ea. ♥️
Și a fost așa încântată de hrana umedă hyper-premium N&D Puppy Pui & Rodie de la @farminaromania , că nu înțelegea unde a dispărut așa repede. 😂
Vrei și tu să îl răsfeți cu papa bun?
În curând, toată gama N&D va fi disponibilă pe site. 😍
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved #farminaromania ...
Odată cu zilele călduroase, încep să apară și țânțarii. Și am observat că mulți dintre voi nu țineți cont de pericolul transmiterii dirofilariozei prin mușcătura de țânțar, atunci când alegeți produsele de deparazitare externă și ar fi bine să o faceți.
Alegeți o schemă de deparazitare externă care vă protejează câinele sau pisica (dacă are acces la exterior) și de țânțari și boala asta transmisă de ei. 🦟
Dirofilarioza mai este denumită popular și “boala viermilor cardiaci”, deși ei sunt localizați preponderent în arterele pulmonare. 🩸
Nu toate pipetele au efect împotriva țânțarilor.
Nu toate comprimatele palatabile au efect de prevenire a dirofilariozei.
Nu toate zgărzile au efect împotriva mușcăturilor de țânțari.
Citiți bine prospectul ‼️ Discutați cu medicul veterinar.
Zgarda Prevendog e doar unul dintre produsele pe care le puteți folosi.
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved #veterinar #vet ...
Probabil ați observat că nu mai puteți comanda online Nexgard, Simparica, Bravecto sau Credelio. Ele se eliberează, acum, doar pe bază de rețetă și se ridică doar din farmaciile veterinare. La fel ca antibioticele și antiinflamatoarele.
Voi ce folosiți pentru deparazitarea externă? Și btw, sunteți la zi cu ea? 👀
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved ...
Știai că gama hyper-premium N&D de la Farmina este dezvoltată de o echipă de medici veterinari specializați, prin intermediul unor laboratoare destinate controlului calității, alături de Comitetul Ștințiific Farmina și Consiliul Științific Internațional?
Toate cercetările sunt cruelty-free. 🫶🏼
Rezultatul este o hrană de înaltă calitate, care răspunde tututor nevoilor nutriționale ale câinilor și pisicilor și care satisface chiar și cele mai exigente gusturi. 😋
- -
#doctortotolici #medicveterinar #farminapetfoods #farminaromania ...
Tag your bestie 💖✨ ...
Prima parte din seria “Cum alegi hrana potrivită pentru blănosul tău?” ♥️ Dacă aveți întrebări, le lăsați în comentarii. 🤗
- -
#doctortotolici #medicveterinar #farminapetfoods #farminaromania #veterinar #vetapproved #vetcare #vetnutrition ...
Growing up way too fast.. 🤍 ...
Unii învață pe calea cea grea, sper ca voi să nu fiți nevoiți să faceți asta. 🤗 #doctortotolici #medicveterinar
- -
#veterinaria #veterinary #veterinar #veterinarymedicine #veterinarian #veterinarianlife #vetlife #vetsofinstagram #veterinariansofinstagram #veterinarians #vetdoctor #dogtor #vetmed #vetmedicine #vettech #vetnurse ...
Out and about in our Red Touch Collar & Hands-free Leash. ❤️
Mi-am dat seama că acum începe greul și că tot ce am exersat în casă va fi greu de pus în practică afară.
Însă, lesa asta hands-free e super utilă pentru dresaj, pentru că nu trebuie să îmi ocup o mână doar cu lesa și mă pot concentra strict la ea.
Any tips for us? We will gladly appreciate them. 🫶🏼 ...
Lasă un comentariu