One tick is all it takes. One mosquito bite.

Există deja numeroase articole pe internet despre importanța deparazitării externe a animalelor de companie și despre bolile transmise de căpușe. Și totuși mă lovesc în continuare de un zid atunci când recomand diverse produse pentru protecție. Este o luptă continuă în rândul medicilor veterinari de educare a proprietarilor în ceea ce privește deparazitarea externă PE TOT PARCURSUL ANULUI.
Unii proprietari nu știu, ori nu cred ori.. știu ei mai bine. Că acum 10 ani nu îl deparazitau pe Patrocle deloc sau poate o dată sau de două ori pe an și mergea. Perfect de acord! Poate acum 10 ani mergea. Dar așa cum noi evoluăm și căutăm să ne adaptăm, așa se întâmplă și cu restul organismelor vii. Populația de căpușe a explodat ca număr în ultimii ani, odată cu numărul cazurilor de boli transmise de căpușe. Sau țânțari. Sau purici.
Să le luăm pe rând.
Pot transmite boli care afectează animalele de companie, precum babesioza, boala Lyme, ehrilichioza sau anaplasmoza. Netratate sau descoperite prea târziu, toate pot fi fatale. Tratamentul este costisitor și poate implica internarea animalului pentru câteva zile, analize peste analize sau transfuzii de sânge și multă suferință din partea pacientului. De ce să riști să îl supui unui asemenea chin, când poți să previi totul foarte ușor?
Pot transmite niște adevărați monstruleți, numiți viermi cardiaci – boala se numește Dirofilarioză. Monstruleții pot sta ascunși luni sau chiar ani de zile până să fie descoperiți, pentru că semnele clinice nu sunt întotdeauna evidente. De cele mai multe ori totul pleacă de la o tuse. Nu te-ai gândi niciodată că dacă îl auzi tușind, câinele tău s-ar putea să fie gazda a sute de astfel de viermi cardiaci.
Animalele pot dezvolta dermatite alergice la saliva de purice, dar și anemii provocate de bacteriile transmise, precum Mycoplasma haemofelis, la pisici.
Dacă sănătatea lui nu este deja un argument suficient de puternic, cu siguranță te gândești la sănătatea ta și a familiei tale. Nimeni nu își dorește purici în pat sau căpușe găsite prin casă.
Temperaturile extreme se numără printre dușmanii căpușelor. Poate de asta mergea acum 10 ani să îl deparazitezi doar primăvara și iarna. Dar cum temperaturile și anotimpurile și-au cam făcut de cap în ultimii ani, e important să nu dai skip în nicio lună deparazitării. Căpușele sunt cele mai relaxate la temperaturi cuprinse între 0 și 20 – 25°C.
La întrebarea „când l-ați deparazitat extern ultima dată?” cele mai frecvente răspunsuri pe care le-am primit sunt:
Sunt mulți proprietari care au aflat pe calea cea grea de necesitatea deparazitării externe, pentru că blănosul lor le-a făcut supriza neplăcută de a se „împrieteni” cu o căpușă infestată cu Babesia canis, pe timpul iernii. Unii au înțeles când deja era prea târziu pentru animalul lor.
Nu proceda la fel! Discută cu medicul veterinar despre produsul cel mai potrivit pentru tine și patrupedul tău.
El e Lord, care a învățat pe calea mai dificilă cât de importantă este deparazitarea externă lunară, inclusiv iarna. A fost diagnosticat cu Babesia canis și a fost unul dintre cele mai ușoare cazuri pe care le-am văzut/ avut vreodată!
Dar, din păcate, nu toți pacienții sunt la fel de norocoși ca Lord!
Dacă ai întrebări în legătură cu produsele pe care ai putea să le folosești, intră în categoria Ask a question! și eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp. Sau urmărește-mă pe Instagram. Acolo îți amintesc mai des de deparazitarea externă, postez cazuri cu unele dintre animalele care au fost afectate de boli transmise de acești paraziți și recomand anumite produse. Pe care le poți achiziționa online de aici.
Spor la deparazitare externă!
Hello! Bine ai venit! Eu sunt Carmen, medic veterinar dedicat sănătății animalelor de companie , în special câinilor și pisicilor. Mă bucur că ești aici și că ești dornic să te informezi. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea mea, dă click pe poză!
all I need in this life of sin ...
Jax vrea să vă mulțumească pentru că v-ați abonat deja într-un număr atât de mare pe site! 💛
Luni, 9 mai, dacă ați dat subscribe pe 𝙙𝙤𝙘𝙩𝙤𝙧𝙩𝙤𝙩𝙤𝙡𝙞𝙘𝙞.𝙧𝙤, veți primi pe mail un cod de reducere la noua colecție de pernuțe pentru animăluțe 🐶, făcută în colaborare cu @lazyboyromania.
Sper să reușim să adaugăm cât mai curând și noile surprize pe site. 🤩
hashtag so excited ...
W o o f to Mondays! 🐾 ...
👩🏻⚕️ + 🐶 = ❤️ ...
Kind Easter Reminder 🐰
🧆 Bucurați-vă voi de masa de Paște și nu dați resturi la câini și la pisici, dacă nu vreți să căutați un veterinar de urgență care să trateze episoadele de vomă și diaree. Pancreatita is no joke! 🤪
🍫 De ciocolată te bucuri doar tu, fără să îi dai și patrupedului de lângă tine.
🦴 Nu le da oase, resturi de oase, capete de oase. Se văd fain pe radiografii, dar pot cauza un deranj destul de mare. Și pentru animăluț și pentru buzunar.
💐 Multe flori sunt EXTREM DE TOXICE pentru PISICI!!! Crini, lalele, trandafiri și orice mai primiți voi, dragi femei. Pune florile într-o cameră unde nu au acces pisicuțele, pentru că știm cât de inventive pot deveni.
🍷 Alcoolul e toxic. No need to explain it.
🌬 Aerisește încăperea, dar nu lăsa geamul deschis și pisica nesupravegheată, dacă nu ai plasă de protecție specială de pisici.
💊 Nu le da pastile de capul tău. Dacă apar semne de vomă, diaree, durere sau orice semn îți atrage atenția, discută cu medicul veterinar!
Keep your pet healthy & happy, just like Taro is. ❤️ ...
La ce să fii atent când îți iei un animal de companie 🙌🏻
✔️Aspectul general - cere cât mai multe poze și filmulețe, observă cât de activ e, cum se deplasează, dacă are piciorușele deformate, secreții la ochi sau nas, zone lipsite de păr pe corp sau pe cap. Fii atent la cum interacționează cu frățiorii și cu actualii proprietari, dacă e sociabil sau stă retras. Cere cât mai multe detalii ca să te asiguri că totul e cât se poate de veridic.
✔️ Mediul în care e ținut - e foarte important ca puiuții să fie ținuți undeva la interior, într-un loc curat și izolat de alte animăluțe. Nu în curte sau în grădină, la grămadă cu alte animale. Și tu va trebui să îl ții doar în casă până termină schema de vaccinare.
✔️ Părinții - solicită poze și cât mai multe informații despre părinți, de la comportament, boli genetice sau alte afecțiuni de care ar trebui să știi.
✔️ Carnetul de sănătate - mare atenție la carnetul de sănătate!! La vârstă (animalele mai mici de 2 luni nu au voie să părăsească cuibul, fapt ce se pedepește acum prin lege). Grijă la rasa menționată. Grijă la toate informațiile pe care ar trebui să le completeze un medic veterinar (deparazitări, vaccinări, eliberarea carnetului în sine ar trebui să fie însoțite de 𝗽𝗮𝗿𝗮𝗳𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗮𝗿) ‼️
✔️ Alimentația - pune cât mai multe întrebări atât despre hrana puilor, cât și a mamei.
✔️ Discută cu medicul veterinar - Orice astfel de decizie, de a achiziționa un nou membru al familiei, ar trebui discutată cu un medic veterinar. Dacă nu ai deja unul, caută un medic în apropiere sau unul în care să ai încredere. Arată-i toate informațiile adunate despre puiuț și sfătuiește-te cu el. Informează-te despre problemele de sănătate specifice rasei. După ce l-ai luat, du puiul la veterinar pentru un check-up complet, testele specifice și pentru a lua toate măsurile de prevenție necesare.
Sau adoptă. Sunt adăposturile pline. 🙃
#adoptdontshop ...
𝗙𝖨𝗩 - 𝗩𝗶𝗿𝘂𝘀𝘂𝗹 𝖨𝗺𝘂𝗻𝗼𝗱𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁𝗲𝗶 𝗙𝗲𝗹𝗶𝗻𝗲
Un virus specific felinelor, similar cu HIV-ul (human immunodeficiency virus, care cauzează SIDA la oameni), în sensul că atacă și slăbește sistemul imunitar.
Nu există leac sau tratament specific.
𝗗𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲 𝗶𝗮𝘂 𝗽𝗶𝘀𝗶𝗰𝗶𝗹𝗲 𝗙𝖨𝗩?
Cel mai frecvent, boala este întâlnită la masculii necastrați care stau afară și duc lupte teritoriale. Se transmite prin mușcătură, salivă și alte secreții corporale (deci prin contact direct), nu prin aer sau din mediu.
Se poate transmite și de la mamă către pui!!
𝗣𝗼𝘁𝗶 𝗹𝘂𝗮 𝗙𝖨𝗩 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗽𝗶𝘀𝗶𝗰𝗮 𝘁𝗮?
𝗡𝘂. FIV afectează doar pisicile, nu și alte specii.
Chiar dacă nu există leac, pisicile infectate cu FIV pot trăi o viață lungă și fericită, nu trebuie supuse eutanasiei. De cele mai multe ori, pisicile sunt asimptomatice, până în punctul în care apar alte afecțiuni, agravate fiind de un sistem imunitar compromis.
În Europa, nu există vaccin pentru infecția cu FIV.
Mult mai multe info găsiți pe blog ✨ 𝗱𝗼𝗰𝘁𝗼𝗿𝘁𝗼𝘁𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶.𝗿𝗼 ✨ ...
Povestea “Britishului Alb”.
Nu, nu pare a fi rasa British, dar așa a fost vândută, pe olx, pe “modesta” sumă de 1000 lei. Vândută ca fetiță, când el e, de fapt, băiețel. Vândută cu vârsta de 8 săptămâni, când el e, de fapt, mai micuț..
Vândută cu un carnet făcut doar ca să fie. În dreptul deparazitării era lipit un abțibild “Parvo-C”, care e de fapt numele unui vaccin (nu deparazitare) de CÂINE (nu de pisică). Carnet fără nicio parafă de medic veterinar.
Ok. Să zicem că ar fi doar asta.
Dar pisoiașul a fost testat pozitiv pentru FCOV, virusul coronavirozei feline. Virus care poate suferi mutații genetice și care poate cauza, în timp, boala numită PIF (peritonită infecțioasă felină).
Să vă mai zic că momentan nu aude sunetele și probabil va fi surd toată viața lui?
Dragilor! Sunt multe persoane care vor să profite de pe urma iubitorilor de animale. Multe persoane care fac din asta bani, atât, nu îi interesează altceva. Și pe olx, facebook dar și la canise/ felise!
Vă rog!!!
Aveți mare grijă de unde vă luați un nou membru al familiei. Dacă vreți o anumită rasă, interesați-vă despre acea rasă, ca să nu reușească nimeni să vă păcălească!
Vorbiți cu un medic veterinar înainte de achiziționare!
Sau adoptați! 🙏🏻 Așa evitați orice posibilă țeapă. ...
Nu, medicina veterinară nu e ușoară. Nici cei 6 ani de facultate, nici ce urmează după. E mult de învățat, unele examene sunt imposibile, le dai de 3 ori și iei a 4-a oară, nopți nedormite, gărzile pe care trebuie să le faci în facultate, deplasările la ferme.. nu e ușor. Și nici nu ar trebui să fie. Facultatea de Medicină Veterinară nu e pentru oricine. Ți-ai ales o meserie în care trebuie să fii implicat trup și suflet. În care viețile unor animăluțe sunt în palma ta. Și asta merită orice efort. You should be proud of yourself. ...
- “Pisica mea are rău de mașină, ce pot să-i dau?”
- “Câinele meu se sperie de artificii și zgomote puternice”.
- “Pisica mea a intrat în călduri, cum pot să o ajut?”
- “Pisica mea e ciudată, se linge obsesiv până rămâne fără blană.”
- “Câinele meu e anxios și plânge când rămâne singur acasă.”
Does any of them ring any bell?
Dacă răspunsul este da, atunci oricare dintre produsele prezentate ar putea ajuta!
La aceste produse, aș adăuga și uleiul de CBD, căruia îi voi dedica o postare întreagă. 🙌🏻
Discutați întotdeauna cu medicul veterinar! 👩🏻⚕️🩺
Dacă aveți întrebări, lăsați un comentariu. ⤵️
#notanadjustarecommendation ...
Lasă un comentariu