Reacții alergice postvaccinale

La ce să te aștepți după ce ai fost cu pisica sau câinele la vaccin?

De-a lungul anilor, multe boli au putut fi eradicate sau controlate prin intermediul programelor de vaccinare, nu numai în cazul animalelor mici de companie (câini și pisici), dar și în cazul animalelor de talie mare, de fermă, și chiar a oamenilor.

În cazul câinilor și pisicilor, se recomandă vaccinarea anuală, astfel că mulți proprietari s-au obișnuit deja să meargă la veterinar pentru „injecția anuală”. Deși este considerată o practică de rutină și parțial obligatorie (vaccinarea antirabică este obligatorie), puțini proprietari sunt conștienți de posibilele consecințe ale unui banal vaccin.

Ce e considerat normal după vaccin?

După vaccinare, e normal ca pisica sau câinele tău să se întoarcă acasă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat și în majoritatea cazurilor, așa se întâmplă. Uneori, însă, există și excepții și ar trebui să te aștepți la unul dintre lucrurile de pe lista următoare:

  • Durere la locul inoculării (acolo unde s-a făcut injecția) și, posibil, o umflătură ca un mic nodul
  • Febră moderată, tranzitorie
  • Letargie
  • Apetit scăzut
  • Strănut – doar în cazul vaccinurilor intra-nazale

Aceste simptome sunt considerate normale. Tratamentul, de obicei, nu este necesar, deoarece  ele vor dispărea de la sine. În cazul primului simptom (durere și umflătură) poți aplica o compresă rece în locul unde a fost făcută injecția sau gheață de la congelator, într-un prosop, pentru maxim 10 minute. Pacientul își va reveni în câteva ore sau zile de la aceste simptome și nu există motive de îngrijorare și nu trebuie să iei în calcul evitarea vaccinului, pe viitor.

Ce nu e normal și când e necesar tratamentul?

În unele cazuri, reacțiile pot fi extreme și, potențial, periculoase pentru starea de sănătate a animalului tău de companie. Tehnologia vaccinurilor a avansat destul de mult în ultimii ani, astfel că aceste reacții sunt din ce în ce mai rar întâlnite. Însă e bine să le ai în vedere și să fii conștient de ele, pentru a nu fi luat prin surprindere și să știi când e momentul să acționezi. Simptomele de pe lista următoare sunt mai serioase și ar trebui să anunți veterinarul:

  • Vomă sau diaree
  • Umflătură la nivelul botului sau ochilor
  • Dificultăți în respirație
  • Colaps
  • Erupții cutanate

Aceste simptome pot face parte dintr-o reacție anafilactică, care într-o formă mai severă, poate fi periculoasă pentru viața blănosului tău. Oricare dintre aceste simptome ar trebui luate în serios și anunțate la medicul veterinar curant, care a făcut vaccinul.

Există mai multe firme producătoare de vaccin. Ceea ce înseamnă că, medicul tău va evita, pe viitor, vaccinul la care a făcut reacție alergică pisica sau câinele tău și va nota în carnet, atât în dreptul vaccinului, cât și pe prima pagină, la vedere, acea reacție postvaccinală.

Ce să faci în cazul unei reacții postvaccinale?

Dacă veterinarul tău (sau cabinetul/ clinica unde este veterinarul tău) nu are program non stop, nu aștepta până dimineață când deschide. Adresează-te unei clinici veterinare deschise pe timpul nopții. Medicația antiinflamatoare poate fi folosită pentru a întrerupe cascada de reacții inflamatoare înainte de a deveni dăunătoare.

Voma poate fi atât un semn incipient al unei probleme mai serioare, dar și un simptom la fel de banal precum răul de mașină. Dacă începe să vomite, anunță veterinarul imediat.

Cum previi viitoarele reacții postvaccinale?

Dacă pisica sau câinele tău a avut una dintre reacțiile enumerate în a doua listă, adică o reacție mai serioasă, care nu e considerată normală și nu ar trebui ignorată, ce trebuie să faci la următorul vaccin? Există câteva măsuri care pot fi folosite ca prevenție.

#1 Asigură-te că veterinarul tău e la curent cu istoricul medical și reacțiile postvaccinale ale animăluțului tău.

Am pus mult accent pe această măsură și, deși pare destul de evident, mi s-a întâmplat să fiu anunțată de către un client nou, după ce am făcut vaccinul și când enumeram lista de posibile reacții, că Pufy a mai avut reacții la vaccin.

E important să anunți veterinarul ÎNAINTE de efectuarea vaccinului, atunci când discutați despre starea de sănătate. Este de datoria ta să informezi personalul medical asupra eventualelor alergii (deși, întrebarea asta e de obicei adresată de personalul medical).

De asemenea, contează foarte mult și tipul de reacție adversă. A fost doar puțin letargic sau avea probleme de respirație? Unde se încadrează reacția adversă, pe prima sau a doua listă?!

#2 Fii pregătit să plăteși costuri suplimentare pentru medicație și/ sau supraveghere.

Unele studii au dovedit că folosirea unor antihistaminice sau corticosteroizi înainte de vaccinare poate fi benefică în evitarea reacțiilor adverse și pentru o vaccinare normală (atunci când știi sigur că pisica sau câinele tău a avut o reacție postvaccinală precum umflatul ochilor sau a botului).

Pentru a fi și mai sigur că nimic rău nu se întâmplă, se recomandă supravegherea medicală a pacientului, în ciuda medicației administrate. Adică, pentru binele animalului tău, se poate să îl lași în cadrul clinicii câteva ore după vaccin. Nu uita, planul îl faci cu veterinarul tău! Fiecare cabinet și clinică veterinară are practici diferite.

#3 Eviți vaccinarea dacă a avut reacție adversă?

Reacțiile postvaccinale suficient de severe încât să inducă șoc sunt extrem de rare și depind de răspunsul imun al fiecărui pacient în parte.

Vaccinarea constituie o parte importantă din rolul de proprietar responsabil și nu ar trebui evitată fără a discuta cu medicul veterinar și decât dacă acesta îți recomandă acest lucru.

Fiecare cabinet, clinică, spital veterinar are reguli diferite și fiecare poate folosi un alt tip de vaccin (de la producători diferiți) pentru câini și pentru pisici. În România, vaccinarea antirabică este obligatorie. De altfel, dacă vrei să pleci în altă țară cu câinele sau pisica, vaccinarea este una dintre condițiile obligatorii.

Citește și articolul Cățeii și vaccinarea: pro sau contra?

Join my journey on Instagram.

Tu ți-ai vaccinat patrupedul anul acesta? 🙂

doctortotolici

9 thoughts on “Reacții alergice postvaccinale”

  1. Buna ziua !
    Pisicuta mea de 4 ani a facut ieri vaccinul anulal( am vazut ca este trivalent ) FELIBIO PCHR. Ieri nu a avut nimic…azi insa vad ca doarme mult, nu a vrut sa mănânce pliculetul zilnic…era peima intotdeauna ( avem 3 pisicute) , nu se arata interesată sa iasa afară…
    Stiu ca in unele cazuri sunt reactii adverse normale…dar e cazul sa ma alarmez ? Febra nu cred ca are, nasul este umed…dar nu este comportamentul ei obișnuit!
    Tot ieri am fost la vaccin si cu a doua pisicuta…es vad ca nu are nimic.
    Precizez ca domnisoara doctor , prima fiola de vaccin a risipit-o …in sensul ca a injectat doza aiurea…in blanita…fiind o pisica pufoasa! Sper ca a doua fiola a fost facuta unde trebuie…subcutanat!
    In acest sens mai vin cu o intrebare…daca i-a facut iar aiurea in jectarea…e posibil sa se intample ceva ?
    Multumesc mult !
    Aura Manea.

  2. buna ziua. catelusa mea (un malin de un an si 3 luni) in urma vaccinului are o umflatura cat un ou in locul unde a fost vaccinata in urma cu 7 zile. este normal?

  3. Buna ziua,
    catelusa mea de 12 saptamani a facut ieri a doua doza de vaccin polivalent si antirabic, plus microcipare.
    Este normal sa aiba menstruatie dupa vaccin?

    1. Bună ziua! Cele două evenimente nu ar trebui să fie corelate, iar 12 săptămâni pare un pic cam devreme pentru a intra în călduri. Cel mai bine ar fi să discutați cu medicul veterinar curant, petru a vă asigura că totul este în regulă.

  4. Buna ziua,
    Pisicul meu a facut primul vaccin antirabic acum 10 zile. Are o umflatura mare in locul in care a fost intepat. Ar trebui sa imi fac griji? Exista sanse sa treaca sau este necesara incizia?

    1. Bună ziua!
      Puteți încerca fricțiuni locale cu tinctură de iod, în câteva săptămâni ar trebui să observați o diferență. În caz contrat, vă rog să mergeți cu el la medicul veterinar.

  5. Tratamentul antiinflamator (meloxicam) aplicat pisicii dupā câteva ore de la vaccinare, pentru temperatura 40.4, a anulat efectul vaccinului?

    1. Bună ziua!

      Administrarea unui antiinflamator nesteroidian, cum este meloxicamul, nu anulează efectul vaccinului și nu interferează cu dezvoltarea anticorpilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0