Soarele și LUNA. Șocul caloric la animalele de companie.

7 semne ale șocului caloric (hipertermic) la câini și ce poți face dacă are insolație.

Nu, nu e vorba despre luna pe care o aștepți tu să dispară dimineața, în Vamă. Ci LUNA, ca specie felină sau canină, rasă Persană sau Husky Siberian, cea pe care ai lăsat-o acasă ca să te poți bucura de un răsărit superb pe malul mării.

Și bine ai făcut! Oricât ne-ar face nouă plăcere să îi luăm cu noi la mare, pe plajă, ei s-ar putea să nu fie la fel de încântați de temperaturile crescute. Căldura excesivă, nisipul și marea sărată.. îi pot da peste cap destul de tare.

Vara, sunt pline cabinetele veterinare de la malul mării de turiști cu câini în șoc termic sau care au făcut insolație. Da! Și ei pot face insolație. Mai ales dacă Luna ta se încadrează printre rasele de câini brahicefalici: Bulldog francez, Bulldog englez, Mops (Pug), Pechinez, Shih tzu, Boxer sau de pisici: British Shorthair, Exotic Shorthair, Persană.

Cum o ajuți pe Luna să fie fericită vara, prevenind șocul caloric?

1. Evită plimbările lungi în mijlocul zilei. Și nouă ne este recomandat să stăm la umbră, la adăpost, în zilele caniculare de vară, între orele 10-16. Scoate-o afară dimineața, când aerul este mai răcoros și seara, când căldura este mai suportabilă. Mai ales dacă este vorba despre un câine senior sau cu alte afecțiuni, cum ar fi cele cardiace.

2. Ai grijă să fie hidratată. Bolul cu apă trebuie să fie plin și curat. Nu folosi apă rece. Apa la temperatura camerei este perfectă, dar să fie mereu proaspătă.

 3. Sub nicio formă nu o lăsa singură în mașină, cu geamul puțin crăpat, nici măcar pentru 2 minute cât traversezi tu strada să iei ceva de la magazin. Ori lași aerul condiționat pornit, ori o lași pe ea acasă și tu te întorci să îți faci treaba. 

Un loc de parcare la umbră și un geam puțin deschis nu este o soluție eficientă!

4. Folosește aerul condiționat și în casă, dar ai grijă să nu stea direct în fața lui.

5. Dacă poți să o tunzi, tunde-o! Nu numai că va arăta adorabil, dar se va simți și ea mult mai bine. Atenție doar să nu o tunzi până la piele! Blana o poate proteja de căldură, în același timp. Discută cu medicul veterinar.

6. Evită zonele cu mult ciment. Și tu simți cât de tare se poate încinge asfaltul vara, mai ales în București. Imaginează-ți ce temperatură resimte ea direct pe pernițe. Leziunile pot fi destul de severe, pernițele pot crăpa. Din fericire, există creme și pentru ei, un fel de „cremă de mâini”, dar pentru câini și pisici. Vezi aici unguentul pentru hidratarea pernițelor.

7. Nu lăsa mâncarea la discreție, se va altera mai repede din cauza temperaturilor ridicate.

7 simptome ale șocului caloric la animalele de companie

1. Gâfâit excesiv și bălire
2. Respirație pe gură
3. Temperatură corporală crescută, pielea se simte foarte fierbinte
4. Colaps, probleme cu echilibrul
5. Mucoase palide (albicioase)
6. Vomă
7. Expresie de anxietate

Ce poți face dacă are insolație?

✔ Mut-o la umbră – cel mai important pas este să fii sigur că înlături factorul de stres, care a cauzat insolația, în cazul acesta, eviți expunerea directă la soare. Dacă poți să ajungi cu ea într-un spațiu cu aer condiționat, ar fi și mai bine.

Răcorește-o cu apă plată sau de la robinet, dar nu foarte rece – apa foarte rece produce vasocontricție la nivelul vaselor de sânge, scăzând capacitatea lor de a transporta eficient sângele (și, deci, oxigenul) în tot organismul, prelungind, astfel, timpul necesar ca animalul să se răcorească.

Dar ai grijă că s-ar putea să ajungi în extrema cealaltă. Acum 4 ani am plecat cu ambulanța veterinară la un caz în apropiere de București, unde am găsit un Yorkie mic în șoc hipotermic. Temperatura lui era atât de mică, încât nu o mai citea termometrul, ceea ce înseamnă că era sub 33°C. Inițial, câinele a avut insolație, însă stăpânii l-au băgat în duș cu apă rece șii.. s-a întâmăplat fix opusul! Din păcate, am ajuns prea târziu și micuțul nu a supraviețuit.

Monitorizează temperatura și nu o lăsa să scadă sub 39,4°C – dacă ai citit articolul „Cum să îți consulți animalul de companie acasă”, știi deja că e bine să ai un termometru digital în casă (adevărat că e posibil să fii în parc în momentul în care observi că are probleme, dar sinceră să fiu, eu port un termometru digital mereu în poșetă, just in case. Știu, defect profesional. Don’t judge me!)

Nu o obliga să bea apă – câinele sau pisica ta s-ar putea să fie mai concentrați să respire, decât să bea apă. Să îl forțezi înseamnă să riști să îl îneci sau, mai rău, există risc de pneumonie „ab ingestis” (prin aspirație).

MERGI CU EA DE URGENȚĂ LA CABINETUL VETERINAR !! – știi deja că acesta este sfatul cel mai important și pe care insist întotdeauna. Doar medicul îl poate ajuta cu adevărat să își revină, perfuzia fiind super importantă pentru restabilirea echilibrului hidro-electrolitic și pentru normalizarea temperaturii.

Dacă vrei să afli mai multe despre crema de protecție a lăbuțelor, urmărește-mă pe Instagram – @vet.carmentotolici. Va urma o postare despre aceste produse.

Nu uita că poți solicita o consultație online – aici.

Take care of your Luna!
doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0