Sterilizarea femelelor – risc vs. beneficiu

sterilizarea la femele caini pisici doctor totolici

Fie vorbim despre pisici sau despre câini, sterilizarea femelelor încă este un subiect destul de controversat. Înainte de a lua decizia de a steriliza sau nu femela ta, ar trebui te informezi corect și ai în vedere câțiva factori destul de importanți. 

Ce presupune sterilizarea femelelor?

Sterilizarea la femele presupune îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, uterului și coarnelor uterine (ovariohisterectomie) sau doar a ovarelor (ovariectomie). Sunt mai multe metode prin care se poate realiza, fie printr-o incizie la nivel abdominal, în flanc sau laparoscopic (se îndepărtează doar ovarele). Orice metodă se realizează doar sub anestezie generală. 

Care sunt riscurile intervenției de sterilizare?

Sterilizarea este o intervenție de rutină cu riscuri mici, atunci când pacientul este sănătos. Pentru a te asigura că femela ta este sănătoasă, medicul veterinar îți poate recomanda anumite investigații, tocmai pentru a reduce cât mai mult riscurile.  

Aceste investigații pot include, dar nu se limitează la:  

  • analize de sânge: minim o hemoleucogramă și un set de biochimie sangvină care include glicemia, parametri hepatici și parametri renali; 
  • examen cardiologic de specialitate; 
  • factori de coagulare; 
  • ecografie abdominală, etc. 

Care sunt beneficiile sterilizării femelelor?

  • Suprimă perioadele de călduri, care pot fi un chin atât pentru ea, cât și pentru tine. În plus, fiecare perioadă de călduri crește riscul cancerului mamar și al piometrului. 
  • Previne lactația de pseudogestație, care poate crește riscul cancerului mamar.  
  • Previne piometrul, o infecție la nivel uterin, care necesită intervenție chirurgicală de urgență. Intervenția constă tot în sterilizare – deci îndepărtarea uterului și a ovarelor, dar cu riscuri mult, mult mai mari. Această patologie poate să apară la orice vârstă, chiar și la primele călduri. 
  • Previne cancerul mamar, cancerul uterin și/ sau ovarian. 
  • Previne împerecherile nedorite.  
  • Reduce riscul tumorilor veneriene cu transmitere sexuală. 
  • Femelele sterilizate la timp au o speranță de viață mai lungă.  
  • Sterilizarea metișilor este obligatorie, prin lege.  

Care e vârsta optimă pentru sterilizarea femelelor?

Pentru pisici și câini de talie mică/ foarte mică – înainte de a intra în călduri, adică în jurul vârstei de 6 luni. 

Pentru cățelușele de talie medie – în jurul vârstei de 6-8 luni. 

Pentru cățelușele de talie mare și foarte mare, este recomandat să se aștepte până la încheierea perioadei de creștere, pentru a limita riscul dezvoltării anumitor patologii osteo-articulare, care pot fi corelate cu hormonii de creștere (displazia coxo-femurală, de exemplu). Astfel că, dacă ai o femelă de talie mare, e bine să aștepți până în jurul vârstei de 18 luni, iar dacă ai o femelă de talie gigant, chiar 24 luni. 

Mituri legate de sterilizare

„E bine ca femela să facă un rând de pui, înainte de a fi sterilizată”. - FALS

Din punct de vedere medical, nu există o astfel de recomandare. Gestația și fătarea nu aduc niciun beneficiu asupra sănătății femelei, dimpotrivă, pot reprezenta factori de stres și de risc.  

„Se îngrașă dacă o sterilizez”. - FALS

Se îngrașă doar dacă nu are o alimentație corespunzătoare. Cât timp femela ta își menține nivelul de activitate (ieși în continuare cu ea la plimbări și îi oferi suficientă stimulare). Cu o hrană completă și echilibrată, la care respecți cantitatea recomandată și nu exagerezi cu recompensele, femela ta nu se va îngrășa. În plus, după sterilizare, medicul veterinar îți poate recomanda o hrană specifică de tip „neutered”, care o va ajuta își mențină o greutate corporală optimă. 

„O să își schimbe comportamentul și o să devină mai agresivă”. - FALS

Nu există absolut nicio legătură între agresivitate și hormonii sexual feminini. 

„Mai bine îi dau pastile sau îi fac injecții să nu mai intre în călduri, decât să o anesteziez și să o operez. E prea riscant.” - FALS

Tratamentul cu progesteron pentru suprimarea estrului (căldurilor) s-a dovedit a fi corelat cu creșterea incidenței tumorilor mamare și a hepatopatiilor. 

Găsești mai multe informații și recomandări în ebook-ul Ghid complet de îngrijire a câinilor sau Ghid complet de îngrijire a pisicilor. 

Cum ai grijă de femela ta după sterilizare?

Recuperea post-operatorie e ușoară și rapidă. Animăluțele sunt mult mai rezistente decât noi. Astfel că majoritatea își vor dori să alerge și să țopăie de a doua zi, însă ar trebui să îi limitezi aceste mișcări și sărituri, alergături, cel puțin pentru câteva zile.  

Purtarea gulerului de protecție este recomandată, indiferent de tipul intervenției. Linsul la nivelul inciziei poate cauza suprainfecției sau chiar desfacerea firelor de sutură, situație pe care, cu siguranță, îți vei dori să o previi. Gulerul trebuie purtat în jur de 10-14 zile. 

În concluzie, numeroasele beneficii ale sterilizării femelelor cântăresc mult mai mult decât riscurile. Discută cu medicul veterinar sau solicită o consultație online, dacă ai anumite întrebări în privința procedurii. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0