Igiena dentară la câini și pisici e la fel de importantă ca orice altă măsură de prevenție, cum ar fi vaccinarea sau deparazitarea regulată. Nu mai e un secret pentru nimeni că și animăluțele noastre fac tartru, gingivită și diverse forme ale bolii parodontale. Dar cum reușim să le ajutăm, cum recunoaștem semnele unei boli dentare și ce se întâmplă dacă nu practicăm o rutină de igienă dentară?
În acest articol, vei afla cum să creezi o rutină de igienă dentară corectă pentru câinele sau pisica ta acasă și cum să previi riscurile asociate cu tartrul și placa bacteriană.
Ce e tartrul?
Tartrul reprezintă acumularea mai multor straturi de placă bacteriană, din care rezultă acel depozit dur, calcifiat, galben-maroniu de pe suprafața dinților și gingiilor. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată, care are la bază periajul dentar, se întărește și se decolorează, iar rezultatul final este apariția tartrului, care se îndepărtează în urma unui detartraj profesional. Pe scurt, tartrul reprezintă mineralizarea plăcii bacteriene.
Dinții și gingiile blănosului tău ar trebui verificate cel puțin o dată pe an de către medicul veterinar, iar tu ar trebui să faci asta, acasă, cu regularitate. Obinuiește-l de când e pui să îți permită să umbli cu ușurință la dinții lui. Acest lucru te va ajuta să realizezi atât periajul dentar, dar va fi util și când vei ajunge cu el la veterinar.
De ce placa bacteriană și tartrul sunt rele pentru câini și pisici?
Fără o igienă dentară corespunzătoare, cavitatea orală e plină de bacterii care distrug smalțul și care, în timp, conduc către carii, gingivită, infecții și, în final, căderea dinților – acestea fiind toate simptome ale bolii parodontale.
Din păcate, boala parodontală apare frecvent la animalele de companie (aproximativ 8 din 10 câini/ pisici suferă de boală parodontală la un moment dat în viața lor) și poate fi extrem de dureroasă – așa cum cu toții știm cât de neplăcută e durerea de dinți și că e una dintre cele mai groaznice dureri. Când intervine durerea, mestecarea hranei poate deveni problematică pentru blănos, iar asta va conduce către slăbire progresivă și diminuarea calității vieții.
Mai mult decât atât, bolile dentare pot cauza probleme mult mai grave de sănătate, iar infecția de la nivelul dinților poate migra, prin sânge, către alte organe, cum ar fi ficat, rinichi sau cord, punându-i viața în pericol.
Cum știi dacă pisica sau câinele tău are deja tartru?
Dacă nu practici nicio măsură de igienă dentară, cu siguranță, blănosul tău se confruntă cu depuneri de placă bacteriană și tartru, mai ales că nu durează mai mult de câteva zile să se formeze. Dacă ridici ușor buza câinelui sau pisicii tale, vei putea observa acumularea plăcii bacteriene la baza dintelui, la linia gingiei. Poate apărea ca o peliculă albicioasă vâscoasă sau ca o colorație gălbuie pe suprafața dintelui (mai ales pe canini și ultimele măsele).
Ce semne poți observa în cazul unei boli dentare?
- Respirație urât mirositoare (halenă/ halitoză)
- Gingii roșii, inflamate sau chiar vișinii, sângerânde și cu fenomen de „retracție gingivală” (când gingia este împinsă de tartru)
- Dinți colorați în galben, maroniu sau chiar negru (când depunerile de tartru sunt severe)
- Salivație abundentă
- Sângerări
- Durere la nivelul gurii
- Imposibilitate de hrănire sau refuzarea hranei uscate (din cauza durerii)
- Irascibilitate.
Sunt anumite rase de câini mai predispuse la tartru și boli dentare?
Da, anumite rase de câini sunt mai predispuse la formarea tartrului, conform geneticii. Câinii de talie mică, precum Pomeranian, Toy Poodle, Chihuahua, Yorkshire Terrier sau Bichon au dinții mai aglomerați și adeseori dinții de lapte sunt persistenți, favorizând depunerile de placă bacteriană.
De asemenea, alte rase predispuse la probleme dentare sunt Collie, Dachshund și rasele brahicefalice (cu botul turtit), precum Pug, Bulldog francez/ englez, Boxer, Shih Tzu etc.
Dar anumite rase de pisici predispuse la tartru și boli dentare?
Un studiu publicat în 2023 în UK de Royal Veterinary College confirmă că boala parodontală e cea mai diagnosticată afecțiune la pisici și demonstrează legătura dintre boala parodontală și o sănătate general precară. În acest studiu, cele mai afectate rase au fost Maine Coon, Siameză și British Shorthair. La fel ca în cazul câinilor, rasele brahicefalice sunt mai predispuse la formarea tartrului, precum rasa Persană sau Scottish Fold.
Probleme de sănătate asociate cu tartrul la câini și pisici
- Respirație urât mirositoare. Știu că pare evident, dar tartrul e motiv principal care explică halena.
- Gingivită. E foarte comună atât la câini, cât și la pisici, iar tartrul poate cauza durere, sângerare sau retracție gingivală.
- Boală parodontală. Practic, cea mai severă formă și ultimul stadiu de boală dentară, când întâlnim infecții sau abcese la nivelul cavității orale și, în final, conduce către pierderea dinților.
- Fractură de maxilar. Probabil nu te-ai aștepta la asta, dar boala parodontală netratată poate afecta structura osoasă, iar blănosul tău poate deveni vulnerabil la fracturi la nivelul maxilarului.
- Disfuncții hepatice și renale. Inflamația și infecția cronică și persistentă cauzează un răspuns sistemic, care implică organe precum ficatul și rinichii.
- Afecțiuni cardiace. Pe același principiu, sângele circulă prin tot corpul și, prin intermediul lui, bacteriile pot migra din gură spre alte organe, inclusiv inimă, unde se pot forma cheaguri de sânge, rezultând în accidente vasculare sau chiar infarct miocardic.
Cum prevenim formarea tartrului la câini și pisici?
Știu că ești un pet parent responsabil și îți dorești să îi oferi blănosului tău cea mai bună îngrijire dentară ever. Rutina de igienă dentară poate fi diferită pentru fiecare câine sau pisică. Pentru unii e mai ușor, iar pentru alții poate fi foarte dificil. Dintre variantele enumerate în continuare, poți folosi mai multe metode (sau chiar toate), construind astfel o rutină de igienă dentară pe care să o menții și să o practici cu regularitate.
Gel dentar
Periajul dentar e cel mai eficient mijloc de limitare a depunerilor de placă bacteriană. Poți folosi fie o periuță de uz veterinar cu peri moi (unele au capete duble), fie o periuță tip degetar cu peri din silicon (pe care o pui pe deget), fie o periuță de dinți pentru bebeluși. Cel mai important este să folosești un gel dentar destinat animăluțelor, care este safe pentru a fi înghițit (deoarece nu se clătește) și care să fie eficient. Dacă nu reușești cu periuța, poți aplica gelul dentar pe degetul tău, masând ușor gingiile și dinții.
Când? Încearcă să faci asta zilnic sau minim de 3x/ săptămână.
Șervețele dentare
Pentru unele animăluțe, șervețelele dentare pot fi mai ușor de tolerat decât periuța de dinți, mai ales la pisici sau la câinii de talie mică (la care spațiul e mai limitat). Șervețelul îl înfășori pe deget și apoi ștergi ușor suprafața fiecărui dinte, dar și gingiile.
Când? Zilnic sau minim de 3x/ săptămână.
Aditiv pentru apa de băut
Cel mai ușor de folosit și cea mai simplă acțiune pe care o poți face în lupta împotriva tartrului. Aditivul sau „apa de gură” pentru animăluțe se pune direct în apa de băut, proaspătă, în bol curat. La fel ca orice alt produs destinat îngrijirii orale a animăluțelor, este sigur pentru a fi înghițit și cauzează probleme digestive. Nu schimbă gustul sau mirosul apei, astfel că va fi ușor acceptat chiar și de pisicile sau câinii mai mofturoși.
Deși nu înlocuiesc periajul dentar, aceste soluții lichide ajută la limitarea bacteriilor și contolează depunerile de placă bacteriană, fiind chiar de ajutor pentru a înmuia tartrul (dacă este folosit cu regularitate).
Când? Zilnic, de fiecare dată când schimbi apa.
Spray bucal
Dacă blănosul tău nu e un mare fan al periajului dentar, poți încerca aplicarea unui spray. E ușor de folosit și împrospătează repede respirația. Deși funcționează cel mai bine împreună cu periajul dentar și nu îl înlocuiește, poate fi folosit între periaje și este ușor de administrat, direct în cavitatea bucală (direct pe dinți, gingii).
Când? După fiecare masă (o dată sau de două ori pe zi).
Batoane masticabile pentu câini
Partea preferată a blănosului tău, cu siguranță! Dar asigură-te că sunt și sănătoase, safe și benefice pentru sănătatea lui dentară. Oferă-i un baton masticabil în fiecare seară, după ultima masă, înainte de culcare. Fii foarte atent la produsul ales, pentu că nu orice „dentastix” e bun, mai ales dacă ai un câine cu sensibilități digestive, alergii alimentare sau tendință spre îngrășare.
Când? În fiecare seară.
Jucării și recompense de tip „dental”
Sunt distractive și nu necesită niciun efort din partea ta, dar sunt și cele mai puțin eficiente în lupa împotriva tartrului. Alege jucăriile în funcție de talie câinelui tău, pentru că orice jucărie prezintă diverse hazarde.
Evită oasele de orice fel sau coarnele, pentru că prezintă un risc foarte mare de fracturi osoase (practic, se sparge dintele și nervul este expus).
Detartrajul și vizitele la medicul veterinar
Blănosul tău ar trebui să ajungă la medicul veterinar cel puțin o dată/ an pentru un check-up general, de rutină, care include și examinarea cavității orale. De altfel, e important să înțelegi că atât câinii, cât și pisicile, vor necesita, la un moment dat în viața lor, un detartraj profesional, realizat de către medicul veterinar, sub anestezie generală. Și e perfect normal!
Nouă ni se recomandă un periaj și detartraj profesional o dată la 6 luni, iar noi avem multă mai multă grijă de dinții noștri. E normal ca și blănosul tău să aibă parte de o curățare profesională. Nu înseamnă că nu ai făcut o treabă bună cu igiena lui dentară sau că ar trebui să renunți.
Detartrajul se face DOAR cu anestezie generală. E singura modalitate prin care medicul veterinar poate examina CORECT și COMPLET cavitatea orală, poate stabili necesitatea extracțiilor dentare și poate realiza radiografii dentare.
Un detartraj fără anestezie nu e detartraj, e doar o tentativă de a îndepărta tartrul mecanic, dar nu e deloc eficient. Pe lângă disconfortul/ durerea resimțite de animăluț, nu se poate curăța tartrul gingival sau cel de pe interiorul dinților.
Nu te speria de anestezia generală!
Foarte multe persoane se feresc de anestezia generală, mai ales dacă puiul lor e în vârstă, pentru că „e periculos”. Nimic mai neadevărat. E mult mai riscant să trăiască în disconfort continuu și cu inflamație și infecție persistentă. Discută cu un medic veterinar în care ai încredere și fă-i investigațiile preoperatorii recomandate, astfel vei avea mai puține emoții.
Concluzii
Rutina de igienă dentară nu trebuie să fie un stres nici pentru tine, nici pentru blănosul tău. Din fericire, există multe variante pe care le poți încerca și adapta în funcție de câinele sau pisica ta, astfel încât să limitezi cât de mult poți depunerile de placă bacteriană și, implicit, formarea tartrului.
Cu cât mai multe metode folosești, cu atât mai bine și cu atât mai mari șansele de reușită.
Fii atent la orice schimbare în comportamentul blănosului tău și verifică frecvent dinții și gingiile sale. Dacă observi orice modificare sau orice îngrijorare ai avea, discută cu medicul veterinar.
Sănătatea dentară are un impact enorm asupra sănătății generale.
Dacă ai nevoie de un sfat, nu uita că poți face oricând o programare online fie prin formular, chat sau video, fie în clinică. Urmărește-mă pe Instagram, acolo unde postez zilnic, în timp real, mai multe sfaturi pentru blănoși.
Referințe:
https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&id=11934338
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1098612X231158154