Vara asta se poartă aristele!

Nu știu ce părere aveți voi, dar eu am groază de ariste. De fiecare dată când ies la plimbare cu Cocco, sunt super atentă și încerc să evit zonele cu vegetație uscată. Când intru în casă, îi fac un check-up complet și tot mai găsesc, pe la intrarea în casă, câte o aristă nesuferită.

CE SUNT ARISTELE?

Sunt semințele diferitelor tipuri de plante din grupa gramineelor, care au formă de spic și consistență dură. Le întâlniți peste tot în parcuri, în perioada de vară, când se usucă și cad pe sol și ne supără nouă animăluțele.

Aristele au la suprafață niște „ghimpi” minusculi, prin care se prind de blana animalelor și nu numai! Pot pătrunde peste tot. În ochi, urechi, în gură, gât, în orice pliu al pielii și, cel mai frecvent, între degete. Și provoacă ravagii. Ghimpii aceștia, care acționează ca niște „cârlige, sunt orientați astfel încât arista să pătrundă cu ușurință numai înaintând  în țesuturi, fără o posibilitate prea ușoară să dea înapoi, mai ales în momentul în care animalul se mișcă, se scutură, se scarpină, încercând să scape de ea.

Cum afectează aristele animalele de companie?

Odată pătrunse în țesut, de exemplu la nivel interdigital (la lăbuță sau între pernițe), e posibil să nu o mai observi, sau să vezi un punct foarte mic, care reprezintă „poarta de intrare” a aristei. Aici, la locul de intrare, se va inflama și infecta foarte repede zona. De cele mai multe ori, este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea aristei, care constă într-o incizie mică, extragerea aristei și sutura locală, toate efectuate sub anestezie generală.

Dacă a pătruns în ureche sau narine, e posibil să necesite extragerea aristei prin intermediul endoscopului; se introduce o cameră mică în ureche sau nas, se localizează arista și se extrage cu pensă specială, evident, tot sub anestezie generală. Atât de mici și atât de supărătoare!

Cum îți dai seama dacă și câinele tău s-a ales cu o aristă?

  • la nivelul ochilor – vei observa o roșeață evidentă, ochiul va fi închis, deci dureros și, cel mai probabil, va lăcrima abundent
  • în ureche – câinele va scutura violent din cap, va încerca să se scarpine cu lăbuțele sau se va freca de orice obiect îi stă în cale, în încercarea de a se elibera de aristă
  • în nas – îl vei auzi cum strănută continuu, uneori vei găsi pete de sânge în urma strănutului
  • în gât – în loc de strănut, vei auzi o tuse persistentă, ca și cum s-ar îneca, pentru că îl irită și încearcă să o scuipe afară. Arista poate produce grave leziuni ale mucoasei digestive.
  • zona organelor genitale – se va linge insistent
  • interdigital – se va linge obsesiv la pernuțe sau între degete și va șchiopăta

Cum scoți arista?

În primul rând, încerci să tunzi cât de bine poți zona respectivă, dacă vorbim despre o aristă prinsă în blană sau la lăbuță, acestea fiind cazurile cele mai numeroase. Cu o mașină de tuns sau o foarfecă pe care o ai la îndemână. Dacă reușești să vizualizezi arista, ia o pensetă și apucă de ea, cât mai de la bază posibil. Pentru că altfel, dacă apuci de vârf, riști să o rupi și să rămână rădăcina înfiptă în piele. Dacă ai reușit, felicitări! Acum mai rămâne doar să dezinfectezi zona cu puțină betadină.

Descoperă Travel Dog Kit – kit de plimbare și călătorie cu câinele tău. Varianta Complete include și articole de prim-ajutor.

Sfatul meu este să nu încerci acest lucru, decât în situația în care arista e mai mult de jumătate la suprafața țesutului și ai o bună îndemânare, altfel riști să inflamezi mai tare zona.

De regulă, tratamentul aristelor, pe lângă îndepărtarea lor, mai presupune și ceva terapie medicamentoasă. Lucru pe care nu te descurci să îl faci tu acasă și nici nu trebuie. De aceea suntem noi, medicii veterinari, aici, să îți ușurăm ție munca și lor viața!

Este important să reții ca, după fiecare plimbare, să verifici câinele, pe toată suprafața corpului. Și mai împuști și doi iepuri dintr-o lovitură – căutând aristele sau orice zonă roșie, inflamată sau dureroasă, verifici și prezența căpușelor. 

Crezi că și câinele tău e posibil să fi venit cu un suvenir din parc în seara asta? Mai bine mergi cu el la veterinar, just to be sure!

Dacă ai și alte întrebări, poți programa o consultație online – aici.

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0