Tot ce trebuie să știi atunci când ai un nou membru în familie.
Fie că l-ai luat pentru că asta și-a dorit copilul tău de ziua lui, fie că este visul tău de când erai copil și acum ai posibilitatea să devină realitate, fie că l-ai primit cadou de la partener, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
Îmi aduc aminte când mi-am luat, sau mai bine zis, adoptat, primul meu câine ca adult (la 19 ani ești considerat adult tânăr,nu?). A fost în vara în care am intrat la Facultatea de Medicină Veterinară, urma să mă mut din cuibul părintesc, într-un oraș nou. Ce lipsea? Un cățeluș pe care mi-l doream deja de prea multă vreme. Eram super entuziasmată de toate schimbările care se întâmplau atunci și de noua viața care va începe alături de Cocco, suflețelul meu mic. Pe ea exersam și îmi imaginam tot ce învățam la facultate. Mi-a fost alături de la începutul facultății și până în ziua absolvirii și îmi este alături în continuare (sper eu pentru multă vreme de acum încolo).
Un pui de câine este, mai mult sau mai puțin, ca un copil, un pui de om. Îmi place să fac comparația asta din mai multe motive:
- Amândoi necesită extra atenție în prima parte a vieții
- Niciunul dintre ei nu poate să vorbească și atunci trebuie să găsiți o altă modalitate prin care să comunicați
- În ambele cazuri, te vei trezi în miezul nopții să îi dai să mănânce sau să te joci cu el până obosește și adoarme
- Amândoi au nevoie de educație din partea ta
- Amândoi necesită TIMP
Înainte de a lua cățelușul, cel mai bine ar fi să te oprești la un pet store pentru câteva cumpărături, pentru a te asigura că ești 100% pregătit!
New Puppy Check List
- Boluri pentru apă și mâncare (evită bolurile din plastic, îți recomand să iei din ceramică sau oțel inoxidabil)
- Hrană de bună calitate adecvată vârstei și taliei
- Zgardă
- Lesă
- Medalion – cu numele lui și numărul tău de telefon
- Covorașe absorbante
- Pătuț – dacă te hotărăști că nu vrei să doarmă în pat cu tine
- Jucării potrivite pentru el
- Grooming stuff – soluție de curățat urechile, clește de unghii
Dacă ai un puiuț de câine, Starter Puppy Kit este perfect pentru tine! Descoperă aici.
Primele zile vor fi de acomodare. El cu tine și tu cu el. Dacă l-ai luat de la o vârstă fragedă și încă nu a terminat schema de vaccinare, îmi pare rău, dar te vei distra cu el DOAR ÎN CASĂ. Știu că ești nerăbdător să ieși cu el în parc, dar mai bine ai răbdare. Îl iubești și nu vrei să îl pierzi din cauza parvovirozei, nu?
Chiar dacă momentan nu are voie să iasă afară, ar fi bine să defilezi un pic cu el prin casă, pentru a-l obișnui cu mersul în lesă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Te scutești singur de o durere de cap. Ai grijă foarte mare cu jucăriile și orice altceva ar mai putea să roadă de prin casă! Jucăriile trebuie adaptate fix pe mărimea lui, pentru că altfel riscă să le înghită sau să se sufoce. Pune deoparte papucii și încălțămintea și ascunde cablurile! Eu sunt pățită cu ambele exemple. M-a lăsat Cocco și fără pantofi și fără cablu de încărcător pentru laptop.
Îți place articolul? Citește și Ghidul Complet de Creștere și Îngrijire a Câinilor.
Bun. Revenim. În primele zile îl vei observa. Evident că va plânge puțin după mămica lui, dar se va adapta foarte repede și va înțelege că de acum înainte este despre voi doi și familia voastră. Tu urmărește-i mesele (trebuie să aibă cam 5 mese pe zi, să nu aibă mâncarea la discreție), pune-i mereu apă curată (spală-i bolul zilnic), urmărește-i scaunul (să nu fie de o consistență moale, diareic și să nu elimine paraziți intestinali).
După ce l-ai lăsat 2-3 zile să se acomodeze cu tine și cu noua locuință, următorul pas este vizita la medicul veterinar. Acesta îți va pune întrebări legate de cele menționate anterior. Documentează-te înainte de a alege un medic veterinar. Întreabă prietenii care au deja animal de companie și vezi ce recomandări primești. Caută un cabinet în apropiere. Îți recomand să cauți o clinică veterinară cu program non-stop, pentru orice eventuală urgență.
Dacă nu ai un medic veterinar cu care poți discuta orice întrebări îți trec prin cap, poți programa o consultație online aici.
Acum, tot ce îți mai trebuie este răbdare și multă, multă iubire! Dar de asta te-ai ocupat deja, sunt sigură.
În următorul articol vorbim despre vaccinare. Nu uita să dai subscribe dacă vrei să fii la curent cu ultimele articole, direct în inbox-ul tău.
Mă găsești și pe Instagram.
Bun venit în familie micuțului tău blănos!