Sărbătorile de iarnă: cum eviți un dezastru?

La ce trebuie să fii atent în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când ai animale de companie.

Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este o perioadă frumoasă care reunește întreaga familie pentru câteva zile. Se mănâncă, se bea, se râde, se glumește. Iar familia include și prietenii noștri blănoși, așa că planurile tale de sărbători ar trebui să îi includă și pe ei. Dacă vei avea rude sau prieteni în vizită, informează-i și pe ei de „regulile casei” și de faptul că animăluțele nu mănâncă chiar orice și că necesită puțină atenție.

1. Decorațiunile

  • O, Brad frumos! Asigură-te că brăduțul tău nu „leșină” și că este bine ancorat în suportul lui, astfel încât nu va cădea dacă hiper-energicul tău labrador îi dă ture. De altfel, dacă acesta e primul Crăciun împreună cu noua pisicuță în familie, s-ar putea să fii nevoit să iei în calcul metode mai neconvenționale în privința bradului. Unele pisici devin pur și simplu obsesive în lupta lor împotriva „inamicului”. Sar în brad, printre decorațiuni, se agață de ele, rod crenguțele până când, eventual, bradul cade. Am prieteni care au renunțat la bradul natural sau artificial pentru un brad pe perete, făcut din decorațiuni. Pisicile nu îl atacă și ei sunt mult mai liniștiti.
  • Globuri și beteală sclipitoare: Pisicuțele adoră orice obiect care sclipește sau le face cu ochiul, globuri mai mici sau mai mari, jucărioare și orice ți se pare ție frumos să agăți în brad sau cu care să decorezi casa. Și poate ți se pare și puțin amuzant că fugărește jucăria prin casă și o ronțăie, dar o poate înghiți foarte ușor, ceea ce poate conduce la obstrucție intestinală, deshidratare și, posibil, intervenție chirurgicală.
  • Lumina sărbătorilor: Nu lăsa lumânările nesupravegheate. Animăluțele pot suferi arsuri din cauza lor sau chiar să provoace incendii, dacă le dărâmă. Dacă pleci din cameră, mai bine le stingi.
  • Crăciunița (Steaua Crăciunului): Planta pe care cu toții o avem în casă cu ocazia sărbătorilor și care ne încântă privirile, pentru blănoșii noștri poate fi extrem de toxică! Și fiind un obiect nou în mini-universul lor, câinele sau pisica ta pot fi tentați să verifice și să roadă planta. Semnele clinice pentru intoxicație includ hipersalivație, apatie, vomă sau diaree și îți vor asigura o vizită la cabinetul veterinar chiar în mijlocul sărbătorilor.

2. Mâncarea

  • Dulciuri, nu! Probabil știi că dulciurile nu sunt permise animalelor de companie și că multe dintre ele sunt toxice, precum ciocolata sau orice e îndulcit cu xilitol. Dar animalele pot fi foarte inventive când își doresc ceva extrem de tare. Asigură-te că prăjiturile sunt puse undeva în siguranță, nu pe masă sau pe platouri nesupravegheate și nu uita de coșul de gunoi! Câinii adulmecă imediat neatenția și apar de unde nu te aștepți să fure rămășițele din gunoi.
  • Lasă resturile deoparte: Mâncărurile condimentate, picante sau cu grăsime sunt un NU definitiv. La fel și oasele. Nu au ce căuta în preajma animalelor și ar fi bine să te asiguri că și invitații tăi știu lucrul acesta. Animalele nu trebuie „răsfățate” cu cârnați doar pentru că e Crăciunul. Nu așa îl faci fericit, ci prin faptul că îi dedici la fel de multă atenție și grijă și în preajma sărbătorilor, oricât de agitate ar fi aceste zile. Asta înseamnă să nu te abați de la regimul lui alimentar, mai ales dacă hrana lui e de dietă (hepatic, renal, hipoalergenic), să îi asiguri același aport de activitate fizică – nu uita de plimbările zilnice, îți vor prinde bine și ție să nu îți ieși din ritm! Și animalele se pot bucura de sărbători, fără să te coste pe tine ulterior un sac de bani îngrijirile medicale.
  • Ai grijă la cocktailuri: Dacă sărbătorile tale includ băuturi alcoolice (pe cine păcălim?), asigură-te că nu sunt și la îndemâna prietenului tău blănos și mai puțin tolerant la băutură. În cazul ingerării, animăluțul poate deveni slăbit, fără echilibru sau ar putea intra în comă și chiar să moară din cauza insuficienței respiratorii.
  • Fii selectiv cu recompensele: Ți s-ar părea drăguț să aibă și el un cadou sub brad, în dimineața de Crăciun? Alege-l cu precauție! Recompensele pot fi de bună calitate sau nu, la fel ca hrana. Nu face alegerea în funcție de reclamele la televizor. Recompensele de calitate, oasele de mestecat bune pentru dantură le vei găsi în magazinele cu profil veterinar. Jucării care nu pot fi înghițite sau o undiță pentru pisici ar fi alegeri excelente.

Dacă vrei să îți bucuri blănosul cu un cadou de Crăciun, Kit-ul Surpriză – Christmas Edition e alegerea perfectă.

3. Artificiile de la miezul nopții

În timp ce tu îți pregătești lista de rezoluții pentru noul an și îți pui în minte o dorință, câinele sau pisica ta s-ar putea să fie terifiați de zgomotele artificiilor și ale petardelor. Oferă-le un spațiu sigur, ferit de zgomote puternice. Clinicile veterinare deschise în noaptea de Revelion au parte de multe urgențe ca urmare a petardelor aprinse mult prea aproape de animale, așa că ai grijă să nu rănești pe nimeni și ai grijă ca patrupedul tău să fie ferit de pericole.

Dacă ai un animăluț care se sperie de zgomotele puternice, uleiul de CBD ar putea fi o soluție excelentă pentru el. 

Pe scurt: nu lăsa decorațiunile în apropierea animalelor de companie, dacă știi că nu ai tocmai cel mai cuminte pisoiaș sau cățeluș. Nu îl hrăni cu alimente de la masa de sărbători și asigură-te că nici invitații tăi nu fac asta, menține-i programul de plimbări și aportul de exerciții fizice. Ai grijă la artificii și petarde, ținându-ți animalul într-un loc sigur.

Dacă ai o problemă cu animăluțul tău de sărbători și toate cabinetele veterinare sunt închise, mă poți contacta printr-o consultație online de tip Formular sau Chat, care sunt disponibile în fiecare zi.

Sărbători luminate!

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0