Astmul felin – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Pisica ta strănută sau tușește destul de des în ultima vreme? Respiră ca și cum ar rămâne fără aer și pare că are mini crize respiratorii? Oare ar putea avea astm felin?
Astmul felin (denumit și „bronșită felină”) reprezintă inflamația acută sau cronică a căilor respiratorii inferioare (trahee, bronhii, bronhiole, alveole), cauzată de o iritație sau o reacție alergică. Denumirea este folosită pentru a descrie sindromul clinic acut sau cronic de tuse și/ sau „wheezing” (șuierat).
Severitatea manifestărilor clinice diferă foarte mult; ele pot fi moderate, cronice sau supraacute. Astmul felin este cunoscut și drept o „bronșită alergică”.
Toate pisicile pot fi afectate, dar boala apare mai frecvent la vârte cuprinse între 2 – 8 ani. Deși boala nu are predispoziție de sex, un singur studiu înregistrează o pondere mai mare a femelelor. Rasa nu constituie un factor de risc, dar siamezele sunt afectate într-un procent mai mare.
Câteva elemente care pot declanșa o criză respiratorie:
→ Letargie
→ Tuse persistentă (80 %)
→ Strănut (60 %)
→ Respirație îngreunată (în formele cronice, 40 %))
→ Respirație bucală (în formele cronice)
Citește și Ghidul Complet de Îngrijire a Pisicilor.
Astmul felin NU SE VINDECĂ, fiind o afecțiune care evoluează progresiv. Dar, cu un protocol corespunzător, boala poate fi ușor gestionată și pisica ta poate avea o viață lungă și fericită! Opțiunile terapeutice ar fi:
Ambele pot fi administrate atât pe cale orală (sub forma de comprimate), cât și prin intermediul inhalațiilor. Fiecare caz și pacient este diferit și trebuie tratat ca atare!
Prevenția este esențială, dacă dorești să îți menții pisica sănătoasă. Ce poți face:
Concluzie: prognosticul unei pisici astmatice depinde de o serie de factori, de severitatea afecțiunii, managementul terapeutic, prevenția, vârsta, alte boli concurente și, mai ales, de tine!
Dacă ai întrebări sau bănuiești că și pisicuța ta s-ar putea confrunta cu astmul felin, programează o consultație online aici.
Hello! Bine ai venit! Eu sunt Carmen, medic veterinar dedicat sănătății animalelor de companie , în special câinilor și pisicilor. Mă bucur că ești aici și că ești dornic să te informezi. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea mea, dă click pe poză!
Continuăm seria “Cum alegi cea mai potrivită hrană pentru blănosul tău” cu un criteriu foarte simplu, dar care poate avea consecințe dramatice, dacă nu ținem cont de el. Așa cum v-am obișnuit, scopul meu este să vă ajut să preveniți problemele. 🤗 Iar în gama hyperpremium N&D de la Farmina, găsiți foarte multe opțiuni, atât pentru 🐶, cât și pentru 🐈, în funcție de nevoile fiecăruia.
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved ...
Lola a primit prima conservă de hrană umedă din viața ei și bineînțeles că am ales doar ce e mai bun pentru ea. ♥️
Și a fost așa încântată de hrana umedă hyper-premium N&D Puppy Pui & Rodie de la @farminaromania , că nu înțelegea unde a dispărut așa repede. 😂
Vrei și tu să îl răsfeți cu papa bun?
În curând, toată gama N&D va fi disponibilă pe site. 😍
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved #farminaromania ...
Odată cu zilele călduroase, încep să apară și țânțarii. Și am observat că mulți dintre voi nu țineți cont de pericolul transmiterii dirofilariozei prin mușcătura de țânțar, atunci când alegeți produsele de deparazitare externă și ar fi bine să o faceți.
Alegeți o schemă de deparazitare externă care vă protejează câinele sau pisica (dacă are acces la exterior) și de țânțari și boala asta transmisă de ei. 🦟
Dirofilarioza mai este denumită popular și “boala viermilor cardiaci”, deși ei sunt localizați preponderent în arterele pulmonare. 🩸
Nu toate pipetele au efect împotriva țânțarilor.
Nu toate comprimatele palatabile au efect de prevenire a dirofilariozei.
Nu toate zgărzile au efect împotriva mușcăturilor de țânțari.
Citiți bine prospectul ‼️ Discutați cu medicul veterinar.
Zgarda Prevendog e doar unul dintre produsele pe care le puteți folosi.
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved #veterinar #vet ...
Probabil ați observat că nu mai puteți comanda online Nexgard, Simparica, Bravecto sau Credelio. Ele se eliberează, acum, doar pe bază de rețetă și se ridică doar din farmaciile veterinare. La fel ca antibioticele și antiinflamatoarele.
Voi ce folosiți pentru deparazitarea externă? Și btw, sunteți la zi cu ea? 👀
- -
#doctortotolici #medicveterinar #vetapproved ...
Știai că gama hyper-premium N&D de la Farmina este dezvoltată de o echipă de medici veterinari specializați, prin intermediul unor laboratoare destinate controlului calității, alături de Comitetul Ștințiific Farmina și Consiliul Științific Internațional?
Toate cercetările sunt cruelty-free. 🫶🏼
Rezultatul este o hrană de înaltă calitate, care răspunde tututor nevoilor nutriționale ale câinilor și pisicilor și care satisface chiar și cele mai exigente gusturi. 😋
- -
#doctortotolici #medicveterinar #farminapetfoods #farminaromania ...
Tag your bestie 💖✨ ...
Prima parte din seria “Cum alegi hrana potrivită pentru blănosul tău?” ♥️ Dacă aveți întrebări, le lăsați în comentarii. 🤗
- -
#doctortotolici #medicveterinar #farminapetfoods #farminaromania #veterinar #vetapproved #vetcare #vetnutrition ...
Growing up way too fast.. 🤍 ...
Unii învață pe calea cea grea, sper ca voi să nu fiți nevoiți să faceți asta. 🤗 #doctortotolici #medicveterinar
- -
#veterinaria #veterinary #veterinar #veterinarymedicine #veterinarian #veterinarianlife #vetlife #vetsofinstagram #veterinariansofinstagram #veterinarians #vetdoctor #dogtor #vetmed #vetmedicine #vettech #vetnurse ...
Out and about in our Red Touch Collar & Hands-free Leash. ❤️
Mi-am dat seama că acum începe greul și că tot ce am exersat în casă va fi greu de pus în practică afară.
Însă, lesa asta hands-free e super utilă pentru dresaj, pentru că nu trebuie să îmi ocup o mână doar cu lesa și mă pot concentra strict la ea.
Any tips for us? We will gladly appreciate them. 🫶🏼 ...
Gheeorghita
31 iulie 2022 at 11:07Spunetim pisicuța mea suferea de astm aintrat ln insuficienta respiratorie iar eu m-am dus după mai multe ore la spital medicul ei curant spunând că nu se mai poate face nimic putem sa salvez pisicuța de dor șase ani spunetim va rog ln momentul clnd ea a int ln stop cardio respiratoriu medicul ei spunundumi că nu sunt șanse să ajung cu ea la spital.