10 Greșeli Frecvente ale Proprietarilor de Pisici

Hi there! Nu te speria, nu înseamnă că nu ești un părinte bun pentru pisicuța ta dacă descoperi că ai făcut și tu câteva greșeli din ceea ce urmează să citești. Poate nici nu ai realizat că este ceva greșit sau pur și simplu.. nu ai știut. 

Însă, from now on, vei ști la ce anume să fii mai atent.

1. Lasă plante în casă fără să verifice dacă sunt sau nu toxice pentru pisici.

Intoxicațiile cu plante sunt foarte frecvente la pisici. Pentru că sunt foarte curioase și li se pare lor foarte interesant să roadă fix din ficus sau din buchetul de crini pe care tocmai l-ai primit. Nu te baza pe faptul că le-ai pus la înălțime și gata, pisica nu mai ajunge la flori. Sunt foarte inventive atunci când își propun ceva anume.

Intoxicațiile pot fi foarte severe, mai ales dacă nu se intervine la timp. E posibil să nu observi chiar imediat sau să lipsești de acasă mai multe ore/ zile. Cel mai safe ar fi să verifici care sunt plantele toxice pentru pisici și să le eviți! Sau să le ții într-un loc în care pisicuța nu are deloc acces.

2. Le hrănesc cu lapte/ iaurt.

E pisică, deci bea lapte. Că doar așa am fost crescuți, obișnuiți și așa am văzut și în desenele animate. Din păcate, laptele și produsele lactate derivate nu sunt chiar bine tolerate de pisici.

Chiar și atunci când o găsești mică, fără ochi și fără mamă în fața blocului, tot nu ar fi indicat să o hrănești cu lapte de vacă destinat consumului uman. Există formule speciale de colostru pentru pisici, care imită laptele matern. Altfel, laptele poate provoca tulburări gastro-intestinale, atât la pui, cât și la adulți. Depinde doar de toleranța proprie fiecărei pisici.

3. Nu le deparazitează atât intern, cât și extern.

Pisica stă exclusiv în casă, deci nu are nevoie de deparazitare. Că doar nu ia contact cu mediul exterior. Ok, dar nici nu trăiește într-un glob de cristal. Iar tu ești un mijloc excelent de „transport” pentru paraziți (intestinali sau purici). Recomandarea este să o deparazitezi intern o dată la trei luni, în urma unui examen coproparazitologic și extern lunar (cu pipetă).

4. Nu le vaccinează.

Pisica nu iese din casă, deci nu poate lua nicio boală virală?

Foarte frecvent, diagnosticăm pisicile de apartament cu boli precum panleucopenie, boală virală care ar putea fi ușor prevenită prin vaccinare. Boală care poate evolua foarte agresiv și care pune viața pisicilor în pericol.

Indiferent că stă doar în casă sau iese și afară, pisicile au nevoie de vaccinarea anuală!

5. Nu pun plase de protecție la geamuri.

Și lasă geamurile deschise și pisicile nesupravegheate.

Vara, în special, este sezonul pisicilor „parașutiste”. Așa le alintăm noi. Regula conform căreia pisicile au 9 vieți nu se aplică și în realitate. Și nu, nu întotdeauna aterizează în picioare și nici nu contează etajul de la care cad.

De exemplu, o pisică aterizată de la etajul 9 e posibil să nu aibă decât câteva zgârieturi și răni superficiale, în timp ce o pisicuță care a alunecat sau a sărit după porumbei de la etajul 1 s-ar putea să nu supraviețuiască. Depinde foarte mult de tipul suprafeței pe care aterizează și ce întâlnește pe drum în jos (crengi de copaci, prelate, etc).

Metoda cea mai sigură este să soliciți ajutor! Există plase speciale pentru pisici, care nu se deschid și care îi permit pisicii tale să se bucure de priveliște, fără a „beneficia” și de o călătorie doar dus până la parter.

6. Nu le testează împotriva bolilor virale.

Nu există vaccinuri pentru toate bolile virale ale pisicilor. FIV (Virusul Imunodeficienței Feline) și FCOV (Coronavirus felin) pot reprezenta amenințări foarte serioase. Și, pentru că nu le poți proteja prin intermediul vaccinării, o metodă ar fi să le testezi. Anual, sau o dată la doi ani, sau când ai tu timp și răbdare. Pentru că, de cele mai multe ori, aceste boli sunt depistate în stadii avansate. Astfel că tratamentul este mai costisitor, perioada de recuperare mai lungă și șansele de supraviețuire mult mai mici.

Mai bine (și mai ieftin) este să prevenim, decât să tratăm!

7. Le schimbă mereu hrana.

Azi i-am dat Whiskas, mâine Royal Canin, poimâine un plic de Schesir” și tot așa.

Pisica nu are nevoie de o alimentație variată și, cu siguranță, nu îi face bine să îi schimbi sortimentele atât de des. Dimpotrivă, recomandarea este ca atunci când introduci un nou tip de hrană în alimentație ei, să o faci treptat, pe parcursul câtorva zile, mărind gradual procentul noii hrane. De asemenea, pisicile au nevoie de hrană de calitate, luată din magazinele specializate, nu din hypermaket.

8. Le smulg ghearele ca să nu mai zgârie.

Dacă ți-ai luat pisică, ai luat-o la pachet atât cu bune, cât și cu rele. Există soluții mult mai bune și mai puțin barbare. Obișnuiește-o cu tăiatul unghiilor, cu zgomotul cleștelui și cu senzația. Cumpără-i un sisal special pentru pisici, dacă ești îngrijorat de integritatea canapelei. Dar, te rog, nu te gândi să o lași fără gheare. Ar fi o procedură chirurgicală total inutilă și foarte dureroasă pentru pisica ta.

În plus, o pisică fără unghii e predispusă să nu mai poată folosi litiera la fel de bine sau să muște mai mult.

9. Nu le sterilizează.

Și le administrează „pastile împotriva căldurilor”.

Înțeleg că îți este mai ușor să îi dai o pastilă și să nu o mai auzi cum se manifestă vocal, crezând că ai rezolvat problema. Până data viitoare. Și să repeți procedura de câte ori este nevoie. Mai ușor decât ți-ar fi să o programezi pentru sterilizare și să te urci în mașină cu ea (că doar se agită și nu îi face plăcere să se plimbe cu mașina). Să îi faci un set minim de analize preoperatorii și să plătești o sumă mai mare de bani pentru sterilizare.

Ceea ce nu iei în considerare este faptul că „pastiluțele acelea magice” sunt pe bază de hormoni și au efecte adverse extrem de grave.

În plus, sterilizarea reduce riscul apariției tumorilor mamare, a piometrului și a altor patologii din sfera aparatului genital.

10. Nu le consumă energia, crezând că pisicile nu au nevoie de atenție.

Ai ales pisică, în loc de câine, pentru că nu trebuie să o scoți afară la plimbare și nu trebuie să îi dedici la fel de mult timp? Dar pisica îți atacă noaptea picioarele?

Știai că, de multe ori, pisicile agresive sunt doar pisici cu foarte multă energie acumulată? Fie că e o undiță, un laser sau pur și simplu un șiret pe care ea să îl vâneze în timp ce tu îl ții la colțul canapelei, alege o metodă prin care să petreceți timp împreună și prin care să o obosești un pic înainte de culcare. Pisicile care fac mișcare zilnic sunt mai puțin predispuse la OBEZITATE!

Dacă vrei să îți bucuri pisicuța cu un cadou, Kit-ul Surpriză e perfect pentu tine!

See you on Instagram.

doctortotolici

2 thoughts on “10 Greșeli Frecvente ale Proprietarilor de Pisici”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0