10 Lucruri Toxice pentru Pisici

Îmi place să fac comparație între copii și animalele de companie din mai multe motive. Unul dintre ele este că necesită supravegherea ta, pentru că nu fac mereu diferența între bine și rău. Pisicile au obieciul de a fi suficient de curioase încât să mănânce sau să lingă lucruri care nu le aparțin și nu le sunt destinate.

#1. CEAPĂ & USTUROI

Ceapa, ceapa verde, usturoiul, prazul sau arpagicul fac parte din familia Alliaceae. Ele pot fi foarte toxice pentru pisici, cauzând anemie consecutivă distrugerii celulelor roșii ale sângelui atunci când sunt ingerate în cantități mari. Dar este suficientă și expunerea la forme concentrate de ceapă sau usturoi, precum supa de ceapă sau praf de usturoi pentru a cauza probleme. Pisicile cu simptome de letargie, apetit redus, mucoase palide și urină portocalie/ roșie trebuie duse la veterinar imediat.

#2. CRINI, AZALEE ȘI ALTE PLANTE TOXICE

Plantele care ție îți înfrumusețează locuința pot fi EXTREM DE TOXICE pentru pisicuța ta, printere ele se numără:

  • Crini
  • Azalea
  • Crizanteme
  • Zambile
  • Crăciunițe
  • Lalele
  • Aloe
  • Vâsc
  • Begonie
  • Cactus
  • Cală
  • Ficus
  • Garoafe
  • Gladiolă
  • Liliacul
  • Ferigă
  • Iederă
  • Mușcată
  • Lăcrămioare

Principalele semne clinice întâlnite în intoxicațiile prin ingestia de plante includ iritații severe la nivel bucal (limbă, gingii) sau esofagian, hipersalivație, apatie, lipsa poftei de mâncare, tulburări gastro-intestinale, precum vomă și diaree, iar în cazurile mai severe, tulburări neurologice, precum midriază (dilatarea pupilelor) sau crize de tip epileptiform, dar chiar și insuficiență renală, insuficiență respiratorie, colaps, exitus.

Sfatul meu este să te asiguri că pisicuța ta nu are acces la plante, mai ales atunci când rămâne singură în casă (sau în cameră), nesupravegheată. Chiar dacă nu a prezentat până acum interes pentru plante, nu înseamnă automat și o garanție a faptului că nu va încerca niciodată să vadă ce e acolo, mai ales în cazul unei plante noi introduse în habitat.

#3. STRUGURI & STAFIDE

Chiar și în cantități mici, acestea pot cauza insuficiență renală acută. În primele 12-24 ore de la ingestie, poți observa letargie, diaree, apetit redus, sensibilitate abdominală și urinare redusă sau absentă.

#4. CARNE ȘI OUĂ CRUDE SAU OASE

La fel ca în cazul oamenilor, consumul de carne sau ouă crude poate determina tulburări digestive severe și infestație cu Salmonella spp. sau E. coli. Simptomele pot include letargie, lipsa poftei de mâncare, salivare excesivă, vomă și diaree. Ouăle crude conţin şi enzime care pot duce la probleme de piele.

Oasele (de orice fel) pot reprezenta un adevărat pericol pentru pisicuțe. Pot provoca leziuni severe la nivel bucal, esofagian, gastric sau intestinal. 

#5. CAFEA & CIOCOLATĂ

Probabil este mai cunoscut faptul că ciocolata poate fi fatală câinilor, dar este la fel de toxică și pisicilor. Ciocolata conține substanțe numite metilxantine (cafeină), care cauzează tulburări digestive, precum vomă sau diaree, temperatură corporală ridicată, tremurături musculare, ritm cardiac anormal, disconfort abdominal, sete sau crize de tip epileptiform. Substanțele metilxantine sunt întâlnite și în cafea așa că nu ar trebui lăsată niciodată în apropierea pisicilor sau pe suprafețe de unde s-ar putea „servi” singure fără probleme. Dacă pisica ta începe să prezinte unul dintre semnele prezentate anterior, ți-ai asigurat un drum la cabinetul veterinar. Ca regulă generală, ciocolata neagră, amăruie, este mai toxică decât ciocolata albă sau cu lapte.

Dacă îți place articolul, vezi și Ghidul Complet de Îngrijire a Pisicilor – aici.

#6. LAPTE & PRODUSE LACTATE

Chiar dacă pisicuța ta pare că se bucură atunci când bea lapte, nu e chiar și cel mai bun aliment pentru ea. Pisicile pot avea dificultăți în digestia lactozei din lapte, ceea ce rezultă într-un stomac supărat și.. diaree. Majoritatea pisicilor sunt expuse doar la lactoza din laptele maternal, când sunt pui. Deși unele pisici pot tolera laptele, recomandat este să nu bea lapte din altă sursă decât de la mama lor, din cauza posibilității unor tulburări digestive.

#7. ANALGEZICE & ANTIINFLAMATOARE NESTEROIDIENE

AINS – antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi fatale în cazul ingestiei, mai ales în doze ridicate! Ibuprofenul, dar și aspirina (în supradoze) sau paracetamolul se află pe lista substanțelor care cauzează cele mai multe probleme. În cazul ingerării, pot cauza ulcere gastrice sau insuficiență renală și hepatică. Fără un tratament adecvat și imediat, consecințele pot fi fatale. Dacă observi că îți lipsesc pastille sau ai chiar și doar bănuiala unei ingerări, grăbește-te să ajungi la veterinar. Valabil pentru orice tip de pastile!

#8. ALCOOL

Băuturile alcoolice sau alimentele care conțin alcool pot fi dăunătoare. Ingestia cauzează vomă, diaree, tremurături, pierderi deechilibru, dificultate în respirație, comă sau moarte.

#9. XYLITOL

Acest îndulcitor a devenit din ce în ce mai popular în bucătării pentru torturi sau prăjituri și, pe cât de gustoase sunt, pe atât de dăunătoare pentru câini și pisici. Deși, aparent, pisicile nu sunt atrase de gustul dulce, intoxicația cu xilitol este posibilă. Nivelul scăzut de glucoză din sânge poate scădea dramatic și poate fi fatal pentru pisica ta, așa că, de preferat, ține torturile la distanță.

#10. HRANĂ DE CÂINI

Deși nu e întocmai toxică pentru pisici, totuși pisica ta are nevoie de un set diferit de nutrienți față de un câine. Hrana ei ar trebui să conțină o cantitate mare de vitamina A, taurină, acid arahidonic și proteine. Pe când hrana câinilor conține un nivel mult mai scăzut din acești nutrienți. Fără ele, pisicile pot dezvolta boli cardiace, oftalmologice sau afecțiuni dentare.

Dacă ai întrebări, poți programa o consultație online – aici.

Share & Subscribe!

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0