#1 Pisicile au 9 vieți.
Începem de la cea mai populară afirmație despre pisici, care este, evident, neadevărată. Deși, uneori și noi, veterinarii, glumim pe seama lor și spunem că „a mai pierdut o viață” despre o pisică pe care am salvat-o, evident, e doar o glumă și nimic mai mult. Pisicile au și ele nevoie de atenție și îngrijiri medicale, pentru că nu trăiesc într-un joc în care au doar 9 vieți și după aceea e „game-over!” .
Aparent, acest mit îşi are originile în rândul zeilor şi religiilor Egiptene, unde zeul soarelui Atum-Ra asemăna forma pisicii cu cea a cifrei 9. De-a lungul timpului, pisicile au continuat să fie considerate magice.
#2 Pisicile aterizează mereu în picioare.
Nu, nu întotdeauna. Deși sunt mai descurcărețe decât câinii sau decât alte specii domestice și au șanse mai mare de a supraviețui, atunci când cad de la înălțimi foarte mari, din păcate, nu întotdeauna aterizează în picioare.
În medicina veterinară, există un termen numit „high-rise syndrome”, care descrie leziunile suferite prin cădere – luxații sau fracturi de membre sau probleme respiratorii asociate unui astfel de traumatism (pneumotorax, hernie diafragmatică etc.). Severitatea acestor leziuni și prognosticul pisicilor „parașutiste” sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi înălțimea de la care cad sau suprafața pe care aterizează.
În orice caz, ai grijă să ții pisica departe de balcon sau de ferestrele fără plase de protecție.
#3 Pisicile trebuie să bea lapte.
Contrar imaginii create de desenele animate „Tom și Jerry”, pisicile nu au nevoie să consume lapte, dimpotrivă, majoritatea pisicilor sunt intolerante și nu pot digera foarte bine laptele, în special cel crud. Iar acest lucru înseamnă că pisica poate avea tulburări gastro-intestinale severe în urma consumului de lapte. Simptomele precum voma sau diareea pot apărea și pe parcursul vieții ei, nu doar la primul contact cu laptele. Dacă vrei să îi oferi ocazional o gustare de genul, poți folosi iaurt grecesc fără grăsimi.
#4 Pisicile torc doar atunci când sunt fericite.
Fals. Pisicile torc și atunci când sunt fericite, relaxate, dar și atunci când sunt speriate, stresate, bolnave sau chiar.. pe moarte.
Torsul este o vibrație a corzilor vocale, audibilă și palpabilă, întâlnită atât la pisica domestică, sălbatică, dar și la alte feline. Vibrația corzilor vocale este determinată de trecerea sacadată a aerului peste acestea, care rezultă din contracția alternativă a diafragmei și a mușchilor intrinseci ai laringelui.
Unele cercetări spun că vibrația sângelui venos ar fi originea zgomotului specific torsului.
De fapt, mecanismul exact al torsului încă nu e complet cunoscut. La fel sunt și cauzele torsului.. Pisica toarce când e mulțumită, în timpul fătării, în condiții de stres, când e bolnavă sau adormită.
#5 Dacă o pisică dă din coadă, înseamnă că e fericită.
Pisica nu e un câine mai mic. Dacă o pisică dă din coadă, nu numai că nu e fericită, dar cel mai probabil e nemulțumită, nervoasă, tensionată și gata să se apere sau chiar să atace.
Limbajul cozii la pisici e foarte diferit decât cel al câinilor și poate chiar mai complex.
#6 Trebuie să îi schimbi des hrana pisicii tale.
Fals. Din contră! Pisicile nu au nevoie de o varietare alimentară și e chiar contraindicat să facem schimbări bruște în alimentația lor.
De fiecare dată când suntem nevoiți să schimbăm hrana pisicii noastre, trebuie să o facem treptat, pe parcursul a mai multor zile, combinând cele două sortimente (hrana veche + hrana nouă).
Schimbarea ar trebui întotdeauna discutată cu medicul veterinar.
#7 Pisicile care trăiesc doar în apartament sunt nefericite.
Fals. Deși asta nu înseamnă că o pisică de apartament nu are nevoie de atenția ta. Pisicile au nevoie de stimulare fizică și mentală, reducând astfel riscul obezității sau comportamentele nedorite, agresive – să nu uităm că pisicile sunt vânători înnăscuți.
De fapt, pisicile care trăiesc „indoor only”, adică nu au deloc acces la mediul exterior (cel puțin nesupravegheate) au o speranță de viață mai lungă decât pisicile de curte, care sunt supuse la mai multe pericole (risc de traumatism rutier, lupte teritoriale, risc mai mare de boli virale, inclusiv FIV – virusul imunodeficienței feline).
#8 Pisicile care trăiesc doar în apartament nu trebuie vaccinate sau deparazitate.
Unele persoane află pe calea cea grea că această afirmație este falsă.
Chiar și pisicile care trăiesc doar în interiorul casei au nevoie de măsuri profilactice, de vizite la veterinar, de analize de rutină și de controale periodice. Pentru că nu trăiesc într-un glob de cristal, în care sunt ferite de orice pericol.
Sigur, șansele de a se îmbolnăvi sunt mai reduse, comparativ cu pisicile de exterior, dar nu sunt 0. Orice pisică ar trebui să ajungă la medicul veterinar cel puțin o dată/ an până la vârsta de 11 ani, iar ulterior, se recomandă o vizită/ 6 luni, sau la recomandarea medicului veterinar, în funcție de caz.
#9 Femeile însărcinate nu ar trebui să ia deloc contact cu o pisică.
Fals.
Toxoplasmoza poate fi un real pericol pentru fetus. Asta este cât se poate de adevărat.
Dar șansele să iei această toxoplasmoză consumând carne crudă, insuficientă preparată termic sau din pământ, când grădinărești sunt mult mai mari decât șansele de a lua toxoplasmoză de la pisica ta de apartament, care are o alimentație de calitate și care nu consumă carne crudă.
Nu este nevoie să arunci pisica în stradă sau să îi cauți un alt cămin dacă rămâi însărcinată sau îți propui să faci un copil, e suficient să îi oferi doar hrana ei uscată și să te ferești de litieră, dar mai ales, să nu consumi carne crudă sau care nu e bine gătită, să speli foarte bine fructele înainte de a le consuma și să nu mai grădinărești.
#10 Pisicile negre aduc ghinion.
Cred că e deja evident că și acest mit este fals, e doar o superstiție.
Egiptenii antici venerau toate pisicile, fie ele negre, sau nu, și acolo s-a născut superstiția că dacă o pisică neagră îți taie calea, vei avea noroc.
În Europa, oamenii le considerau uneltele vrăjitoarelor în care acestea s-ar fi și întrupat. Erau considerate un semn al forțelor răului și erau alungate de fiecare dată. În prezent, pisicile negre au o reputație proastă în Europa, în timp ce în Japonia sunt văzute cu ochi buni.
Dar eu cred că toate pisicile merită iubire, iar norocul ți-l faci și singur.
Așa că, data viitoare când întâlnești o pisică, fie că este ea neagră sau nu, oferă-i o mângâiere și poate chiar ceva bun și creează-ți propriul noroc. Cine știe? Poate chiar vei avea o zi mai bună! 🙂
Mai știi și alte mituri despre pisici pe care să le demontăm împreună? Lasă-mi un comentariu și eu îți voi răspunde cu părerea mea.