Felicitări, înainte de toate! Ai reușit să supraviețuiești celor 6 ani de cursuri, laboratoare, sesiuni, examene, stres și nopți nedormite.. Ai ajuns la linia de final. Meriți să fii fericit și mândru de tine!
Ești Doctor Medic Veterinar!
But guess what? Greul de abia acum începe. Odată cu diploma și cu dreptul de liberă practică, apar și responsabilitățile. Ești responsabil de sănătatea pacienților tăi. De viața lor. Și asta poate fi copleșitor. De aceea, am creat o listă de sfaturi care sper să te ajute pe noul drum.
1) Take it step by step.
Nimeni nu s-a născut învățat. Nimeni nu a intrat prima dată în cabinet și a știut ce are de făcut. Nimeni nu a pus toate branulele corect din prima. Acordă-ți timp să înveți toate lucrurile acestea. Chiar dacă te vei mișca mai greu la început, chiar dacă o să te bâlbâi în consultații și nu vei ști ce întrebări să adresezi și cum să pui cap-la-cap informațiile.
E important să găsești un mediu potrivit de învățare, o clinică în care să te poți dezvolta din punct de vedere profesional și care să nu pună presiune pe tine din prima clipă.
Presiune = Stres = Decizii greșite = Burnout.
2) Fii bun.
Cu tine și cu cei din jur. Cu pacienții tăi și cu aparținătorii lor.
Oboseala și stresul te vor împinge să devii nervos, irascibil și să te răstești la colegii tăi. Încearcă să-ți amintești că sunteți toți în aceeasi echipă și că aveți un scop comun: să aveți grijă de animăluțe și să le faceți bine. Chiar dacă uneori veți avea opinii diferite.
Fii bun cu pacienții tăi. Vor exista momente când câinele nu va sta să îi recoltezi sânge și pisica nu te va lăsa să te apropii de ea. E foarte ușor să îți pierzi cumpătul în astfel de momente. Respiră, take a minute, vorbește frumos cu animăluțele și cere ajutorul colegilor.
Fii bun cu aparținătorii. Uneori, proprietarii spun lucruri trăznite. Unele dintre ele te vor deranja. Uneori, proprietarii își aleg persoana nepotrivită pe care să își verse supărarea și durerea și s-ar putea să fii chiar tu acea persoană. Încearcă să înțelegi ca asta are cel mai puțin legătură cu tine. Chiar dacă un client îți vorbește urât, nu îi răspunde la fel. Păstrează-ți calmul, spune-i că îi înțelegi îngrijorarea și că faci tot ce poți pentru a-i ajuta copilul. De cele mai multe ori, oamenii vin la veterinar pentru o problemă, nu de plăcere.
Și, cel mai important, fii bun cu tine. Nu uita să iei pauze, să te hidratezi, să nu stai nemâncat și cere ajutorul oricând ai nevoie, fără să-ți fie rușine.
3) Pune întrebări.
Pune cât mai multe întrebări. Imaginează-ți că ești un burete și scopul tău e să absorbi cât mai multe informații. De la medicii cu cea mai multă experiență, la tehnicieni și asistenți. Fiecare om are ceva să te învețe. Așa că, fii deschis la minte și ascultă ce are fiecare de zis.
PS: uneori e bine să verifici informațiile primite în cărți sau articole științifice.
În final, tu îți vei crea propriul stil de a lucra, vei face lucrurile într-un anumit mod și vei avea propriile opinii. Procesul de învățare este continuu, that’s why you should always keep an open mind.
4) Ai încredere în tine!
Hei! Amintește-ți că ai supraviețuit celor 6 ani de medicină veterinară și că acum, în sfârșit, faci ceea ce-ți place. Unele zile vor fi mai bune, iar în zilele proaste vei simți că ești la un pas să renunți. În unele zile, totul va decurge foarte bine, vei avea idei bune și vei reuși să pui diagnosticul corect, iar în alte zile te vei simți blocat. E ok. Cu toții trecem prin asta.
Amintește-ți că ești mai calificat decât clienții tăi (indiferent cât timp au petrecut pe google).
5) Acceptă-ți greșelile.
Da, vei face greșeli. Inevitabil. Indiferent că ești la început sau că ai 30 ani de experiență, cu toții putem face greșeli. Important e să recunoști că ai greșit și să înveți ceva din experiența respectivă, ca să nu se mai repete.
6) Find your support system.
Ai nevoie de cineva cu care să vorbești și la care să te descarci. Fie că e un coleg, prieten apropiat, iubit/ă, sau un părinte, ai nevoie de cineva care să te susțină. Nu ține supărările și frustrările în tine. Dacă te deranjează ceva la un coleg, spune-i. Dacă simți că ceva nu merge bine, vorbește cu supervizorul tău. Dacă ai idei de schimbare, nu îți fie teamă să le comunici. Dacă ești într-un mediu sănătos, ideile tale vor fi primite, discutate și, dacă sunt bune, implementate.
7) Găsește un loc de muncă în care să te simți fericit.
Viața chiar e prea scurtă ca să o petrecem în locuri nepotrivite sau cu oameni nepotriviți. Găsește o clinică în care să simți că ești parte din echipă. Găsește colegi cu care să te înțelegi.
Petrecem aproape jumătate din viață la locul de muncă – e important să avem în jur oameni cu care să fim pe aceeași lungime de undă, cu care putem vorbi când avem nevoie. Găsește un cabinet sau o clinică în care să te poți dezvolta, ca om și ca medic. În care să poți crește din toate punctele de vedere. Și dacă simți că locul unde ești acum e nepotrivit pentru tine, nu te simți apreciat și ești nefericit în permanență, pleacă.
8) Fii organizat.
Ține un carnețel în buzunar. Când intri în tură, notează-ți ce ai de făcut în ziua respectivă. Ca să nu te trezești cu 15 minute înainte de plecare că nu i-ai făcut analizele lui Rex sau că nu i-ai pregătit fișa medicală și recomandările lui Pufy.
Notează în carnețel tot ce auzi și ți se pare important de reținut (sau în notițele din telefon – eu am notițele pline de idei sau alte chestii auzite din facultate sau de la alți medici, inclusiv anumite doze ale medicamentelor pe care nu le folosesc constant).
Dacă nu ai nimic de făcut și niciun pacient de consultat, fă-ți de lucru. Învață produsele din farmacie, dozele medicamentelor sau protocoalele terapeutice.
Fă ordine și curățenie (un mediu ordonat și curat te va ajuta să ai mintea limpede).
9) Fii sincer!
Una dintre cele mai importante calități, sinceritatea. E ok să nu le știi pe toate, dar nu e ok să pretinzi că le știi pe toate. Dacă ai un pacient cu o problemă oculară pe care nu o poți rezolva, fă-i trimitere către specialistul oftalmolog. Dacă ești întrebat de către un client despre un medicament de care nu ai auzit, fii sincer și spune-i că te vei interesa și vei reveni cu un răspuns.
10) Ai grijă de tine!
Meseria de Medic Veterinar nu e deloc ușoară. Clienți nervoși, certuri între colegi, mirosuri neplăcute, mușcături și zgârieturi..
De aceea, e important să te bucuri de timpul tău liber și să îți încarci bateriile făcând ceea ce-ți place.
Pleacă în vacanță sau într-o excursie de weekend. Fă o plimbare în parc cu câinele tău. Ia-ți pisica în brațe și stai cu ea pe canapea. Mănâncă ceva bun. Mergi la masaj sau la yoga. Petrece timp cu prietenii sau cu familia.
Nu îți neglija sănătatea, nici fizic, nici mental. E important să menții un echilibru în viața ta. Dacă tu ești fericit și încărcat cu energii pozitive, asta se va reflecta și în relațiile tale cu colegii, pacienții si clienții.
Aici și acum, tu construiești fundația carierei tale.
Vei deveni mai priceput, cu timpul. Vei avea pacienți pe care nu îi vei uita niciodată! Va fi greu, dar va fi wow! Te vei simți împlinit când pacientul tău cu parvoviroză se va întoarce în sânul familiei și te vei simți pierdut când pacientul tău cu cancer își va da ultima suflare. Învață să apreciezi momentele frumoase și nu permite clipelor mai puțin plăcute să te dărâme.
Meriți să fii aici! Ai încredere în tine și bucură-te de aventură!
Citește și articolul „10 Lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le știu înainte să devin Medic Veterinar”!
Frumoase sfaturile! Mi-am salvat pagina asta la favorite. Chiar daca nu mai sunt proaspat absolventa, chiar daca stiam deja aceste informatii… e bine sa te reintorci la ele din cand in cand. Si e atat de bine sa stii ca nu esti singurul/a cu aceste probleme.