3 motive pentru care nu recomand dietele grain-free (fără cereale)

diete fara cereale pentru caini

În ultimii ani, hrana fără cereale a animalelor de companie, cum sunt dietele grain-free, a devenit la modă. E un trend pe care multe persoane îl preferă, pentru că au auzit că „cerealele nu sunt bune” și că aceste „diete fără cereale” fac minuni. 

Însă, e asta alegerea cea mai potrivită pentru animalul tău de companie? Există beneficii clare a hranei fără cereale vs. hranei care include cereale?

Ce sunt dietele grain-free (fără cereale)?

Înainte de a dezbate subiectul, trebuie să știm care sunt aceste cereale, folosite cel mai frecvent în hrana animalelor de companie:

  • Grâu
  • Porumb
  • Orez
  • Ovăz
  • Orz
  • Secară
  • Soia

Hrana fără cereale = hrană fără gluten?

Nu neapărat. 

Ele nu sunt sinonime și nu reprezintă același lucru.

Dietele fără gluten nu au în compoziție cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, orzul sau secara, dar pot conține alte tipuri de cereale. 

Iar dietele fără cereale pot fi și fără gluten, doar dacă nu conțin alte ingrediente care sunt o sursă ascunsă de gluten. 

Dietele grain-free nu au deloc carbohidrați?

Hrana fără cereale substituie sursele de carbohidrați prin intermediul altor ingrediente, cum ar fi cartofii, cartofii dulci, lintea, mazărea sau quinoa. Deci, nu sunt lipsite de carbohidrați (și nici nu ne dorim să fie, de fapt), dar, în unele cazuri, e posibil să aibă un nivel mai crescut de carbohidrați decât o hrană cu cereale.

Hrana fără cereale vs. Hrana cu cereale

dietele grain-free

Cerealele sunt o resursă nutrițională importantă și conțin vitamina B, fier, magneziu, seleniu, carbohidrați pentru consumul energetic și fibre pentru ajutarea digestiei.

Poate ai auzit că hrana fără cereale are mai multă carne, mai multă proteină de origine animală, care compensează lipsa cerealelor. Dar hrana aceasta fără cereale nu conține doar carne sau nu are întotdeauna un procent mai mare de proteine, așa cum am văzut că substituie carbohidrații prin intermediul altor surse.

Poate ai auzit că hrana fără cereale include numai ingrediente high-quality, dar asta nu este o regulă, comparabil cu o hrană care conține cereale și ingrediente din surse sigure și de calitate.

Da, sunt anumite situații în care medicul veterinar ar putea recomanda, pentru o perioadă limitată, o dietă fără cereale, de excludere, în cazul câinilor suspecți de alergii alimentare. 

Dar, sunt extrem de rare situațiile în care cerealele chiar sunt cauza alergiilor. Majoritatea câinilor sunt alergici la proteina animală din hrană.

Motivele pentru care nu recomand dietele grain-free (fără cereale)

1. Există o potențială legătură între hrana fără cereale și dezvoltarea unei patologii cardiace (în special, cardiomiopatie dilatativă). Cardiomiopatia dilatativă este o afecțiune cardiacă, în care inima este mărită ca dimensiune, iar peretele cardiac se subțiază. Iar asta se traducere printr-o inimă slăbită, care poate conduce către insuficiență cardiacă și moarte.

FDA-ul (The Food and Drug Administration) a deschis o investigație acum câțiva ani, din cauza creșterii incidenței cardiomiopatiei dilatative la câinii hrăniți cu diete grain-free (fără cereale). 

Investigațiile și studiile încă sunt în desfășurare, dar e unul dintre motivele pentru care mă feresc de hrana fără cereale și recomand tuturor să se gândească de 2x înainte de luarea acestei decizii, dacă nu au un motiv solid pentru care să o facă.

2. Nu există dovezi clare care să ateste benefeciile dietelor grain-free, comparativ cu hrana care conține cereale. Ideea cum că cerealele cauzează alergii la animalele de companie e mai mult un.. mit. O strategie de marketing. Aproape întotdeauna, proteinele sunt răspunzătoare de alergii la câini și pisici (în special proteina din carne de pui).

Deci, dacă te gândești să alegi o hrană fără cereale pentru că e „hipoalergenică”, think again. 

3. Cerealele au, de fapt, câteva beneficii. Sunt o sursă bună de carbohidrați, grăsimi și antioxidanți. Conțin acizi grași esențiali și aminoacizi. În plus, cerealele ajută la menținerea unui miocrobiom intestinal sănătos și echilibrat, fiind o sursă de prebiotice. 

Dacă încă mai ai impresia despre câinele tău că e un lup, ei bine.. nu e. Chiar dacă lupul e strămoșul lui. Câinii s-au adaptat atât de bine pe lângă oameni, încât nu mai sunt considerați carnivori stricți. Ceea ce înseamnă că o dietă bazată strict pe carne nu e o dietă echilibrată. 

Câinii și pisicile au nevoie de câteva elemente esențale în alimentația lor: apă, proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale. Grăsimi, da, grăsimi. Pentru că grăsimea, alături de proteine și carbohidrați sunt surse de energie. 

Dietele fără cereale au devenit un trend, sunt la modă. Dar, din păcate, acest “trend” nu este bazat pe dovezi sau cercetări științifice. Specialiștii în Nutriție Veterinară, Cardiologii și FDA-ul recomandă, în prezent, hrana care include cereale. 

Ai mai multe întrebări legate de acest subiect sau despre orice altă problemă? Programează o consultație online aici.

Bineînțeles, tu vei face alegerea pe care o consideri a fi cea mai potrivită pentru animalul tău de companie. Important este să fii sigur de alegerea făcută și să te documentezi bine înainte de a face această alegere și de a-i schimba alimentația. Fă o decizie informată. Nu pentru că ai citit câteva comentarii pe un grup de facebook. Discută întotdeauna cu medicul veterinar.

doctortotolici

https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy

https://www.petmd.com/dog/centers/nutrition/evr_dg_why-grain-free-dog-food-may-not-be-the-best-choice

2 thoughts on “3 motive pentru care nu recomand dietele grain-free (fără cereale)”

  1. Interesant, eu chiar am crezut ca aceste diete sunt mai indicate. Oare din cauza asta ajung câinii sa aibă diverse alergii la mediul înconjurător? Ati putea sa recomandați o hrana echilibrata low grain sau “normala” care sa respecte o pondere sănătoasă a ingredientelor? Și calitativa, bineînțeles. Va mulțumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0