7 rase de câini despre care veterinarii te roagă să te gândești de 2 ori înainte de a-ți lua

Bineînțeles, toate rasele de câini sunt adorabile și iubibile și speciale în felul lor. Dacă vrei sfatul meu, cel mai bine mergi la un adăpost și fă un cățel fericit, oferindu-i un cămin. Dacă ești hotărât că vrei o anumită rasă, asigură-te, mai întâi, că știi tot ce trebuie despre caracteristicile sale, precum și problemele la care ar putea fi predispus micuțul tău și că ești disponibil să investești timp, dar și bani, în afecțiunile pe care le-ar putea dezvolta.

Deși nu există nicio garanție atunci când vine vorba despre sănătatea unui câine, sunt anumiți factori care determină starea generală a sănătății, unul dintre acești factori fiind tocmai rasa.

Se află blănosul tău pe lista celor 7 rase de câini despre care veterinarii se îngrijorează mai mult decât de obicei?

1. BULLDOG FRANCEZ

Oamenii se îndrăgostesc foarte repede de bulldogul francez. Și pe bună dreptate! Și eu mi-am dorit tare mult să am unul până să intru la facultate și să descopăr muntele de afecțiuni genetice la care sunt predispuși micuții. Deși sunt câini ideali de apartament, nu necesită multă mișcare, dorm foarte mult și sunt super amuzanți, din păcate, vin la pachet cu un set de probleme.

Din cauza conformației craniului și a botului turtit, pot avea probleme respiratorii grave, care ajung să le pună în pericol viața, mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate. Efectiv, nu reușesc să se oxigeneze așa cum trebuie. Ei fac parte din categoria raselor brahicefalice, ceea ce înseamnă că au nările mai mici, vălul palatin mai lung și canalul prin care respiră mult mai îngust față de alte rase (de aici și „horcăitul” lor caracteristic). Desigur, se intervine chirurgical pentru remedierea acestei probleme, dar operația este destul de costisitoare și nu oricine și-o permite. Dacă problemele se agravează și ajunge în urgență cu hipoxie severă, ești dispus să renunți la economii sau să faci sacrificii pentru a-l salva?

Pe lângă problemele respiratorii, sunt primii candidați în afecțiuni dermatologice, alergii, în special în dermatita atopică, necesitând diete și tratamente destul de costisitoare.

Alte probleme congenitale, sunt cele de la nivel osos, coloana lor vertebrală este un deliciu pentru un radiolog, dar nu și pentru stăpân. Sunt predispuși la hemivertebre sau boala discului intervertebral.

Dacă ești părinte de Bulldog francez, Hypo Dog Kit – kit destinat câinilor cu pielea sensibiliă și alergii – e perfect pentru voi.

2. ROTTWEILER

Fiind un câine masiv și foarte musculos, Rottweilerul pune foarte multă presiune pe articulațiile sale. Pe măsură ce îmbătrânesc, articulațiile nu mai reușesc să suporte greutatea și cedează. Displazia de șold este una dintre afecțiunile cu care se confruntă cel mai adesea.

Sunt predispuși la probleme oftalmologice, precum entropionul sau „cherry-eye”.

Dar cea mai alarmantă problemă de sănătate o reprezintă cancerul. Ok, cancerul poate fi o problemă pentru orice câine, dar, statistic, este mult mai comună la Rottweileri. Iar cancerul poate fi tratat, dacă este depistat la timp, dar asta presupune investigații periodice și o investiție financiară serioasă în sănătatea lui. Analizele și tratamentele pot fi destul de costisitoare.

De asemenea, puii de Rottweileri sunt citați în literatura de specialitate ca fiind rasa cea mai sensibilă la parvoviroză și cu rata cea mai mică de supraviețuire.

3. CIOBĂNESC GERMAN

Cine nu a văzut filmul „Rex, câinele polițist” sau nu a avut cel puțin un prieten care să fi avut un Ciobănesc german? E una dintre cele mai populare rase din lume. Sunt iubiți de foarte multă lume, dar, din păcate, problemele de sănătate pe care le pot avea sunt destul de serioase. Cele mai frecvente sunt cele de natură ortopedică, inclusiv mielopatie degenerativă sau displazie de șold și de cot, dar și epilepsie, probleme oculare sau sensibilitate digestivă.

Problemele osteo-articulare ale Ciobănescului german îi îngreunează mersul, iar pe măsură ce îmbătrânește, lucrurile se complică și mai tare. Radiografiile și suplimentele articulare sau antiinflamatoarele pot fi o soluție până la un punct, dar una destul de scumpă din punct de vedere financiar. La un moment dat, s-ar putea să fii nevoit să optezi pentru eutanasie, pentru a-l scuti de durerile înfiorătoare prin care s-ar putea să treacă.

4. GOLDEN RETRIEVER

Un studiu efectuat în America arată că 61% dintre Goldeni Retrieveri mor de cancer. În ultimele decenii, speranța lor de viață s-a redus dramatic. Acum 40 de ani, durata medie de viață a unui Golden retriever era între 15-17 ani, pe când în prezent, speranța medie de viață este aproximativ 10 ani!!

Toată lumea iubește această rasă. Sunt câini activi, amuzanți, foarte atașați, iubitori, adoră să se joace, sunt super prietenoși și nu te plictisești niciodată cu ei. Dar trebuie să fii foarte atent la problemele pe care le pot avea. Displazia de șold sau de cot sau afecțiunile articulare sunt foarte frecvent întâlnite.

5. MARELE DANEZ

În general vorbind, cu cât o rasă este de talie mai mare, cu atât viața lor este mai scurtă, din păcate. Iar Marele danez este una dintre cele mai mari rase din lume. Astfel că, blândul gigant are o speranță de viață de doar 8 ani. Din acest motiv, unii oameni i-au pus porecla ”The Heartbreak Breed” (rasa care frânge inimi).

Pentru că e dureros să te îndrăgostești de un câine și să fii nevoit să îți iei adio mult prea devreme și fără a putea preveni în vreun fel deznodământul.

Mărimea lui îl predispune la GDV (Gastric Dilatation and Volvulus – Dilatație și torsiune gastrică), o afecțiune care poate fi adesea fatală, chiar și atunci când se intervine la timp. Remedierea presupune întotdeauna intervenție chirurgicală, iar la un câine care cântărește cât un om, aproximativ 50-60 de kg sau chiar și mai mult, îți poți imagina că și costurile sunt pe măsură.

O altă problemă la fel de serioasă este cardiomiopatia dilatativă, o afecțiune în care mușchiul cardiac devine slăbit și se lărgește. Pe măsură ce îmbătrânește, problema lui de inimă devine din ce în ce mai greu de manageriat.

Iar la fel ca și celelalte rase de talie mare și gigant, Marele Danez este predispus la displazie de șold.

6. SHAR-PEI

Probabil una dintre rasele cel mai greu de întreținut, din cauza multiplelor cute de pe suprafața corpului, în special în zona capului. Foarte mulți câini din această rasă dezvoltă infecții bacteriene cutanate sau probleme oculare. Un studiu a descoperit că 35% dintre Shar-pei suferă de entropion, care necesită operație pentru corectare.

Infecțiile auriculare sunt la fel de frecvente, însă problema lor caracteristică o reprezintă o boală autoimună numită Febra Shar-peiului, care cauzează inflamație severă la nivel articular.

7. COCKER SPANIEL

Cockerul este arhi-cunoscut pentru podoaba capilară, dar să fii proprietarul unui „supermodel” vine cu un preț. Este o rasă care necesită grooming zilnic, îmbăieri frecvente și periat și mai frecvent, pentru a preveni apariția câlților de blană.

Rasa este predispusă la probleme oculare, precum glaucomul și cataracta, probleme cardiace, epilepsie sau afecțiuni hepatice.

Urechile lor lungi necesită curățare regulată pentru a preveni infecțiile auriculare.

Te-ai răzgândit și ești pregătit să salvezi un câine din adăpost? Sau cauți în continuare un câine cu sânge pur?

Orice ai alege, să te bucuri de micuțul tău și să aibă o viață cât mai lungă! 

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0