Au animalele nevoie de analize de sânge?

Dacă ai un prieten blănos, este bine să afli că și ei, la fel ca noi, au nevoie de analize de sânge, mai ales după o anumită vârstă. Deoarece timpul pe care ei îl petrec printre noi este limitat la câțiva ani, patologiile pe care le dezvoltă evoluează mult mai rapid.

De ce au animalele nevoie de analize de sânge?

Pisicuța ta Persană, în vârstă de 10 luni este programată în vederea sterilizării, iar veterinarul îți spune că are nevoie și de analize de sânge înaintea intervenției, chiar este necesar?

Labradorul tău de 5 ani pare că nu se simte bine. Nu observi niciun semn evident de lovitură sau altceva care să îl supere. Tot ce poți observa este că Ralph „nu este în apele lui”. Un prieten îți spune că ar fi bine să mergi cu el la un cabinet veterinar.. dar de ce?

Bichonul tău are 8 ani, o respirație urât mirositoare și depuneri masive de tartru pe dinți, așa că îl programezi pentru un banal detartraj. Totuși, veterinarul îți recomandă un set de analize înainte de procedură, ce legătură au dinții cu sângele?

La ultimul control al Yorkshire-ului tău de 12 ani, medicul te întreabă care este nivelul său de activitate zilnică. Tu îi spui că nu prea mai parcurge distanțe la fel de lungi și că obosește mai repede. Veterinarul este îngrijorat și vrea să îi facă analize de sânge. Dar nu e normal ca un animal bătrân să vrea să se odihnească?

Vizita la veterinar este iminentă pentru orice animal, chiar dacă justificarea analizelor de sânge diferă pentru fiecare animal în parte. În fiecare dintre cazurile descrise anterior, analizele de sânge vor dezvălui o paletă bogată de informații utile legate de sănătatea pacientului.

Importanța analizelor de sânge

Chiar și animăluțele care aparent sunt fericite și sănătoase, pot ascunde probleme medicale care, netratate, pot deveni serioase și chiar să le pună viața în pericol. Analizele de sânge sunt ESENȚIALE pentru identificarea bolilor în stadiile incipiente și tratabile.

Animăluțele nu ne pot spune când sunt bolnave – de aceea au nevoie de analize, precum cele de sânge.

Pacientul care „nu e în apele lui”

Pisicile sunt pacienții care se prezintă cel mai frecvent cu anamneza „nu se simte bine, nu e el/ea”. Să luăm exemplul pisicuței Maya, care s-a prezentat la medic deoarece nu mai mânca, blănița avea un aspect mătuit, murdar, dezordonat, nu mai era fericită, iar proprietarii s-au hotărât să vadă despre ce este vorba.

După ce am consultat pisicuța, le-am explicat proprietarilor necesitatea efectuării analizelor de sânge, în primă fază. Rezultatele analizelor, însă, nu au adus deloc vești bune! Pisicuța era într-o suferință cronică, iar rinichii ei nu mai funcționau așa cum trebuie, diagnosticul primit a fost de boală renală cronică, stadiul IV, pe baza valorilor creatininei.

Ce încerc să îți explic este faptul că insuficiența renală este o boală pe care rar o surprinzi în stadiul incipient (de cele mai multe ori în urma unor investigații de rutină). Când pisicuța, sau câinele încetează să mai mănânce, slăbește, sau are mai multe episoade de vomă pe zi, țesutul renal este deja în proporție de aproximativ 70% distrus și nu îl mai poți recupera. Și atunci tratamentul bolii constă în controlul și ameliorarea semnelor clinice, dar nu presupune vindecare.

Dar, dacă surprindem boala într-o etapă incipientă, lucrurile se simplifică desul de mult, cu o dietă corespunzătoare, tratament și suplimente pentru funcția renală, pacientul mai poate trăi fericit o bună perioadă de timp, în funcție de caz.

Despre ce analize de sânge este vorba?

  • Hemoleucogramă – oferă informații despre numărul și tipul celulelor din sângele circulant al animalului tău de companie. Scăderea numărului de celule roșii de exemplu (hematii), indică anemie, pe când un număr crescut de celule albe (leucocite) poate indica o infecție, inflamație cronică sau alt proces patologic.
  • Profil biochimic sangvin – este important pentru evaluarea funcțiilor organelor interne (ficat, rinichi), a electroliților, glicemiei și poate depista anumite patologii endocrine. Orice anormalități vor orienta medicul veterinar fie către un tratament corespunzător, fie către efectuarea altor teste de diagnostic.
  • Test pentru dirofilarioză (viermi cardiaci)

Când ar trebui făcute analizele de sânge?

Cazurile descrise la începutul articolului sunt exemple bune ale unor oportunități în care poți să culegi cu ușurință informații despre starea de sănătate a animăluțului tău.

Un animal tânăr care vine pentru sterilizare, nu ar trebui să aibă probleme medicale care să transforme anestezia și procedura în sine într-un pericol. Totuși, veterinarul tău îți va spune că aceasta este o ocazie foarte bună de care ar trebui să profiți, în ciuda costurilor suplimentare. În primul rând, stabilești un „baseline”, o linie de pornire, o imagine biochimică asupra parametrilor analizați în perfectă stare de sănătate. Se stabilește „normalul”, care ulterior poate fi comparat cu viitoarele analize efectuate. În al doilea rând, mai ales în cazul animalelor tinere care nu au făcut niciodată analize, se pot depista probleme congenitale, precum deficitul unor factori de coagulare, care ar face intervenția un chin, fără pregătiri preoperatorii adecvate. Și cu siguranță, este o bună ocazie de a depista problemele medicale timpurii, când pacientul încă nu manifestă niciun simptom clinic. Tratamentul efectuat din timp previne daunele permanente.

Bichonul de 8 ani care are nevoie de detartraj este un alt exemplu clasic de candidat pentru analize de sânge. Substanțele anestezice folosite sunt metabolizate de ficat și excretate pe cale renală. Dacă funcția hepatică sau renală a pacientului este deteriorată, dozele uzuale ale anestezicelor pot avea consecințe fatale asupra pacientului. Analizele de sânge preoperatorii vor folosi veterinarului în alegerea anesteziei optime pentru câinele sau pisica ta, în funcție de afecțiune. În cazul unei insuficiențe organice severe, medicul va discuta cu tine despre riscurile și beneficiile operației, sau te va sfătui să eviți operația în detrimentul sănătății animalului.

Cât de des au animalele nevoie de analize?

Dacă blănosul tău a trecut de vârsta de 7-8 ani, este bine să mergi cel puțin anual la medicul veterinar și să te asiguri că totul este ok cu el. Medicul tău curant va ști ce să îți recomande pentru animăluțul tău, fie că este vorba de analize de sânge, ecografie abdominală sau cardiacă, radiografii și așa mai departe.

Nimeni nu își dorește să descopere cine știe ce boală, dar nu ți-ai dori să îl ajuți în cazul în care are o problemă care se poate remedia? Nu ți-ai dori să știi că, deși ai aflat că patrupedul tău are ceva probleme cardiace, totuși există niște pastiluțe care îl vor face să se simtă mult mai bine și că va fi mai mult timp alături de tine? Preferi să ajungi cu el în urgență, cu limba mov din cauza lipsei de oxigenare și cu șanse minime de supraviețuire? Sunt sigură că NU!

Depistarea cauzei este primul pas în lupta cu boala. Și nu poți pune un diagnostic cert fără investigații suplimentare care să demonstreze suspiciunea doctorului.

Nu uita să îți faci și tu analizele de rutină!

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0