6 sfaturi pentru o îngrijire dentară corectă
Când te-ai gândit ultima dată că pisica ta are nevoie de atenție suplimentară în zona dinților? Se spală și câinii pe dinți? Cât de ridicol e să cureți dantura animalului tău de companie?
Deloc ridicol. Ci, chiar, recomandat!
Problema tartrului și a gingivitei apare relativ târziu în viața câinilor și a pisicilor. Dar, din nefericire, apare la vârste din ce în ce mai fragede.
De exemplu, un Yorkshire terrier cu canini dubli (căruia nu i-au căzut caninii „de lapte”) va fi mai predispus la depuneri de tartru, iar la vârsta de 2 ani va avea probleme severe.
Dar ce câine stă să îl speli pe dinți? Cel pe care tu îl obișnuiești cu acest lucru.
#1. Perierea dinților
Nu neapărat zilnic, dar cât de des poți. Perierea dinților la animale, la fel ca la oameni, poate controla apariția tartrului și a plăcii bateriene.
De ce trebuie să ții cont:
- Folosește o perie și o pastă de uz veterinar, care este cu o aromă plăcută, cu gust de pui sau ficățel, tocmai pentru ca pisica sau câinele să o accepte mai ușor. Pasta de dinți nu se va clăti, ci va fi inghițită. Nu folosi produse de uz uman! Produsele pe care noi le folosim conțin xylitol, substanță foarte toxică pentru blănoși!
- Învață-l de când e pui să îți permită să umbli la dinții și gingiile lui, fără să te muște. Creează o rutină!
- Dacă nu l-ai obișnuit de mic, nu renunța! Va fi un proces mai îndelungat de acomodare, de câteva săptămâni, dar vei reuși să formezi un nou obicei prin arta perseverenței. Don’t give up!
- Obișnuiește-l, mai întâi, cu senzația periei, fără a folosi pastă de dinți. Odată ce a devenit cât de cât comfortabil cu peria, poți introduce și pasta de dinți.
Studiile arată că, dacă periezi dinții animăluțului tău de 3 ori/ săptămână ajută la menținerea unor dinți și gingii sănătoase, cât timp nu există deja probleme. Dar este necesar periajul zilnic în cazul unei gingivite.
#2. Batoanele masticabile
Batoanele pentru dantură au o textură specială și ingrediente active pentru a preveni depunerile excesive de tartru și bacterii.
Ține cont de:
- Dimensinea batoanelor masticabile. Acestea sunt pe mai multe categorii, în funcție de talia animalului (XS-S-M-L-XL).
- Eficiența lor va fi mai ridicată împreună cu periajul dentar.
- Unele batoane pot fi cu un nivel caloric ridicat, deci ai grijă cât îi dai. Dacă animalul tău este la dietă, consultă-te cu medicul veterinar înainte de a începe să-i dai „sticksuri de dinți”.
- Calitatea lor – nu cumpăra produse din supermarketuri și nu te baza pe ceea ce vezi la televizor. Hrana, recompensele și orice produse care sunt de slabă calitate pot provoca tulburări digestive severe.
- Recomandările mele: Virbac Veggiedent, Lily’s Kitchen Dental WoofBrush, Orozyme – benzi de colagen, Advance Dental Care Stick.
#3. Suplimentele pentru apa de băut
Sau „apă de gură pentru animale” cum prefer eu să spun. Sunt diverse variante comerciale de aditivi pentru apa de băut. Se toarnă o cantitate de aditiv în apa de băut, în funcție de greutatea animăluțului tău. Apa de băut se schimbă zilnic! Vei observa eficacitatea mai rapid dacă apa de gură se folosește împreună cu periajul dentar.
#4. Hrana adecvată și dietele de tip „dental”
Unul dintre motivele pentru care nu recomand mâncare gătită des pacienților mei este că nu ajută la sănătatea orală a animalelor ci, dimpotrivă, s-ar putea să dăuneze. O alimentație adecvată taliei și vârstei e un factor foarte important atunci când vine vorba de prevenirea apariției tartrului și plăcii bacteriene.
Totuși, dietele funcționează cel mai bine atunci când „lucrează în echipă” cu periajul, batoanele masticabile și soluțiile pentru apa de băut.
Recomandările mele: Royal Canin Dental Care, Hill’s Dental Care t/d.
Alege Dental Dog Kit pentru a avea grijă de dinții câinelui tău sau Dental Cat Kit pentru îngrijirea dinților pisicii tale.
#5. Vizitele regulate la medicul veterinar
Cel mai eficient tratament este PREVENȚIA. Câinele sau pisica ar trebui să ajungă la medicul veterinar cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu e bolnav! Pentru vaccinarea anuală, un check up și analize de rutină.
Pentru că animalele nu au harul vorbirii. Pentru că au o viață mai scurtă și patologiile lor se dezvoltă mai rapid și se ascund, fără ca animalele să exprime vreun semn clinic. Pentru că vrei să îl ai cât mai mult timp alături de tine!
Mai multe despre importanța vizitelor la medic și a analizelor în articolul: „Au animalele nevoie de analize de sânge?”
Tu nu vei vedea, poate, ce se ascunde la ultimul molar al lui Pufy. Poate te-ai obișnuit cu dantura lui și nu îți dai seama cât de severe sunt depunerile de tartru, cât de avansată este infecția și că dințișorii lui Pufy „atârnă într-un fir de ață”. Nici nu trebuie să vezi tu lucrurile acestea. Dar este responsabilitatea ta să îi asiguri lui Pufy dreptul la sănătate.
Citește și Ghidul – Îngrijirea Orală a Câinilor.
#6. Detartrajul
Presupune anestezierea totală a pacientului. Pentru că ce pisică stă nemișcată să îi îndepărtezi tartrul cu o unealtă care bâzâie?
So, medicul veterinar îți poate recomanda această procedură medicală pentru pisica sau câinele tău, în urma unei consultații. Necesitatea detartrajului apare, de obicei, după vârsta de 7-8 ani. Dar, chiar și pacienți mai tineri au beneficiat de avantajele detartrajului.
În același timp, un pacient senior supus detartrajului, ar putea să necesite și extracții dentare.
Ce e important de reținut este că nu e suficient să îl duci la detartraj și apoi să îi dai să mănânce supă de legume cu oase și carne.
Chiar și după detartraj, perierea, batoanele masticabile sau suplimentele pentru apa de băut tot vor fi necesare pentru a preveni apariția unor noi depuneri de tartru!!!
Dacă ai nevoie de ajutor, poți solicita o consultație online aici.