Pentru noi, ei sunt doar o parte din viața noastră, dar noi suntem toată viața lor! Ei ne completează viața, așa că noi suntem responsabili pentru bunăstarea lor. Iar ceea ce ei își doresc cel mai mult este să petreacă timp cu noi. Tineri sau bătrâni, își măsoară viața în timp petrecut cu noi vs. timp petrecut fără noi.
Dar pe lângă timpul petrecut împreună, ce altceva ai putea face ca să te asiguri că animăluțul tău este sănătos și fericit? Ce mai este necesar în afară de multă iubire și timp?
1. SĂNĂTATEA DENTARĂ
Respirația urât mirositoare nu este un accident, poate avea mai multe cauze și explicații, iar unul dintre motive ar putea fi igiena orală precară, precum și alimentația necorespunzătoare sau prezența paraziților intestinali. Ignorarea necesității îngrijirii dentare va conduce către depunerea plăcii bacteriene și a tartrului, cauzând astfel durere, gingivită și boli periodontale.
Bacteriile care cauzează infecții la nivel bucal pot ajunge în întregul organism, pe cale sangvină, la alte organe interne. Alimentația corespunzătoare, care nu include alimente de uz uman sau hrană umedă prea des, ci se bazează majoritar pe hrană uscată de calitate, este primul lucru de care trebuie să ții cont.
Alte metode prin care poți preveni problemele dentare sunt: apa de gură, perierea dinților cu pastă de dinți pentru animale sau batoanele masticabile fresh. Însă ferește-te de cele pe care le găsești în hypermarketuri sau cele pe care le vezi la televizor în reclame. Preferatele mele sunt batoanele WoofBrush de la Lily’s Kitchen sau stripsurile de colagen Orozyme.
Problemele dentare nu înseamnă doar o respirație urât mirositoare. Durerea resimțită la nivelul dinților îl vor determina să se ferească să mai mestece și să mai mănânce, ceea ce înseamnă că va începe să piardă în greutate și vei ști că trebuie să tragi un semnal de alarmă. Atunci când depunerea de tartru este masivă, există opțiunea detartrajului, făcut sub anestezie generală. Pentru că pacienții noștri nu deschid gura larg și spun „aaa” atunci când le ceri. 🙂
2. CONTROLUL PARAZIȚILOR
Paraziții interni și cei externi îi pot îmbolnăvi pe prietenii noștri blănoși (dar și pe noi). De aceea, e important să iei măsuri de prevenție, pentru ca blănosul tău să fie în siguranță, iar tu să economisești o grămadă de bani. O infestație masivă de purici poate cauza anemie prin transmiterea unor paraziți sangvini, dar și probleme dermatologice (prin alergie la saliva de purice). Căpușele transmit boli precum babesioza, ehrlihioza, anaplasmoza sau boala Lyme. Viermii cardiaci (dirofilarioza) omoară animale anual.
Prevenția salvează vieți! (și e mult mai ieftin să previi, decât să tratezi).
Vezi și Ghidul Complet de Îngrijire a Câinilor, care include și recomandări de produse pentru deparazitarea externă.
3. NUTRIȚIA
Animalul tău are nevoie de o hrană de calitate, nu de resturi de la masă compuse din salam și piept de pui prăjit și condimentat. Ci hrană adecvată speciei, taliei, în cantitățile recomandate pe fiecare tip de sac în parte. Iar pentru cei cu diferite afecțiuni, s-au dezvoltat sortimente și diete pentru fiecare tip de problemă (dietă hepatic, renal, diabetic, cardiac, obesity, etc).
De asemenea, animăluțul tău are nevoie de apă proaspătă zilnic!
4. CONTROLUL REGULAT LA VETERINAR
Animalul tău de companie ar trebui să beneficieze de cel puțin un control anual la medicul veterinar. Chiar dacă nu exprimă niciun semn evident de boală.
E recomandat să vizitezi cabinetul veterinar și atunci când animalul este sănătos. Așa poate și el să socializeze și să creeze o legătură cu medicul și să nu se streze la fel de tare când ajungi în apropiere de cabinet. Să nu se mai ascundă sub pat atunci când vede că pregătești cușca de transport. În mintea lui, cușcă = cabinet = stres.
În plus, analizele de rutină pot scoate la iveală anumite afecțiuni care încă nu sunt exprimate clinic.
5. ACTIVITATEA FIZICĂ
Lipsa mișcării și a activității fizice conduce, în primul rând, la obezitate. Iar un animal obez, nu este un animal sănătos și fericit. Știu că nu ai mereu dispoziția necesară să stai o oră cu el în parc. Dar trebuie să găsești o cale prin care el să își descarce energia. Altfel va deveni un câine agitat și anxios.
Soluția pe care o aplic eu cu Cocco este aportul. Când se plictisește și vrea să ne jucăm, îmi aduce osul (jucăria ei preferată, cu care, de altfel, doarme mereu). Eu arunc și ea fuge și îl aduce înapoi. Până obosește. Și asta e soluția noastră atunci când eu sunt lipită de laptop sau pur și simplu nu am starea necesară de a mă mișca dintr-un loc.
Cu Thomas e și mai simplu. Cu pisicile în general. Un simplu laser de jucărie sau o undiță le poate ajuta să își țină mintea ocupată și antrenată. Nu uităm că pisicile sunt vânători instinctivi și că au nevoie de o „pradă” și de o activitate de genul acesta.
O pisică agitată și agresivă poate fi, pur și simplu, un animal care are prea multă energie și care trebuie obosit, pentru a fi liniștit.
6. MICROCIPUL
Un câine pierdut cu siguranță nu este un animal fericit! Iar tu vei suferi și mai mult dacă s-ar întâmpla asta. Microcipul implantat sub piele nu se dezactivează niciodată. Și te poate ajuta să îl recuperezi, în cazul în care îl pierzi. Multe clinici veterinare încă mai păstrează obligativitatea microcipului înainte de vaccinarea antirabică (așa cum era impus prin lege până de curând).
Nu refuza microciparea!
7. STERILIZAREA
Un subiect extrem de discutat în medicina veterinară și care merită un articol întreg, care va apărea cât de curând. Pe scurt, sterilizarea animalelor de companie poate preveni probleme de sănătate extrem de grave, care pun le pun viața în pericol.
Tumori mamare și piometru în cazul femelelor sau cancer testicular și sindrom prostatic în cazul masculilor.
Anestezia și intervenția chirurgicală la vârste fragede pot fi mult mai ușor tolerate de către organismul lor. Cel mai bine, discută cu medicul veterinar și ascultă-i sfaturile. Și fă un set de analize înainte.
8. VACCINAREA
Din fericire, medicina a evoluat în ultimele decenii și multe dintre bolile care, în trecut, reprezentau un pericol pentru animale, acum pot fi foarte ușor prevenite prin vaccinare. Parvoviroza și Boala Carre (jigodia) sunt exemple excelente de boli care sunt frecvent întâlnite la câinii nevaccinați și care le pun viața în pericol.
Panleucopenia este un exemplu de boală virală, foarte des întâlnită în cabinetele veterinare la pisicuțele care nu au fost vaccinate. Chiar și dacă acestea sunt exclusiv pisici de apartament.
Ar fi super să evoluăm și noi odată cu medicina și să nu punem în pericol viața animalelor noastre iubite. Sunt destule probleme pe care acestea le-ar putea avea, chiar și vaccinate. Și dacă putem să excludem câteva boli, printr-o manoperă atât de simplă precum vaccinarea, de ce să nu o facem?
9. CONTROLUL GREUTĂȚII
Dacă bifezi punctele 3 și 5, controlul greutății nu va fi o problemă. Adică o nutriție corespunzătoare + activitate fizică = o greutate ideală și un animal sănătos și fericit!
10. SIGURANȚA
Atât în casă, cât și afară.
Asigură-te că nu lași nimic la care ar putea ajunge cu usurință. Nu lăsa pastilele pe noptieră atunci când ești răcit. Antiinflamatoarele care pe noi ne vindecă, pentru ei pot fi EXTREM DE TOXICE. Nu lăsa ciocolata desfăcută pe masă și nu lăsa cana de cafea nesupravegheată. Mai ales dacă știi că ai un animal curios.
Iar când ești la plimbare, nu îl lăsa să alerge liber în alte locuri în afara celor special amenajate. Nu îl plimba fără lesă pe stradă, chiar dacă e un câine super ascultător. E suficient o singură dată să alerge după o pisică sau să sară în fața mașinii. Și e nevoie doar de o secundă pentru un dezastru și o vizită de urgență la veterinar.
Pentru mai multe postări, poze, sfaturi, join me on Instagram.
Dacă ai întrebări, poți solicita o consultație online – aici.