Glob vezical. Urolitiază. Cristaluria la pisici – cum se previne?

Ce înseamnă „cristalurie”?

În termeni simpli, nisip în urină, adică în vezica urinară. A nu se confunda cu pietrele/ nisipul la rinichi! Dacă pisicuța sau motanul tău are nisip în urină, nu înseamnă obligatoriu că are și la nivel renal, deși nu întotdeauna este exclus.

Cei mai afectați sunt motăneii castrați, in jur de aproximativ 1 an, dar poate apărea la orice vârstă și indiferent de statusul hormonal (sterilizat/ nesterilizat). Pisoiul meu, Thomas, a dezvoltat această problemă în jurul vârstei de 6 luni, la puțin timp după ce l-am adoptat. Dar am întâlnit pacienți care au dezvoltat această problemă la vârsta de 12 ani. Deci, nu există o regulă.

Ce înseamnă „glob vezical”?

Atunci când se formează prea mult nisip în vezica urinară, acesta se deplasează și în uretră, blocând, astfel, excreția urinei la exterior. Acumularea urinei în vezică, peste capacitatea normală, produce mărirea în volum a vezicii, care arată exact ca un glob (glob de cristale, glob de Crăciun, mai ales la examenul ecografic). Deși pentru noi (medicii veterinari) e cute să descoperim asta, pentru pacienți afecțiunea este extrem de dureroasă!

Care este cauza urolitiazei?

De cele mai multe ori, cauza principală este alimentația. Hrana neadecvată sau de slabă calitate și cu un conținut ridicat de magneziu joacă un rol extrem de important în patogeneza acestei afecțiuni. În 70% dintre cazuri, cristalele găsite în urină, la microscop, sunt fosfați amoniaco-magnezieni, sau, altfel spus, struviți.

Pe lângă hrană, alte cauze ar putea fi:

  • faptul că pisica ta nu bea suficientă apă
  • procese inflamatorii la nivelul tractului urinar inferior
  • pH-ul urinar este dezechilibrat
  • o concentrație crescută de substanțe cristalogene în urină
  • excreția anumitor medicamente, cum ar fi sulfonamidele (un tip de antibiotic)
  • predispoziția genetică
  • excesul ponderal

Care sunt simptomele?

Dacă nu există o cantitate foarte mare de cristale în vezica urinară sau cristalele nu s-au unit, formând cristale de dimensiuni mai mari, inițial vei observa că pisica sau motanul tău se duc des la litieră.

Mai frecvent la femele, decât la masculi, cristaluria determină și o cistită bacteriană, care va necesita tratament corespunzător. Posibil să observi că merge des la litieră și vocalizează, iar urina poate deveni roșiatică. Mai frecvent la masculi decât la femele, cristaluria severă poate determina obstrucție uretrală și glob vezical.

Dacă trec orele și motănelul tău nu reușește să urineze, dar se duce des la litieră, adoptă poziția de urinare și plânge, NU MAI AȘTEPTA. Este o urgență medicală iar viața lui poate fi pusă în pericol.

Dacă îți place articolul, citește și 10 Greșeli Frecvente ale Proprietarilor de Pisici.

Cum se poate preveni?

Dacă vrei să ai un motănel fericit și sănătos și lipsit de „pietricele” trebui să îi oferi o alimentație adecvată. Exact, din nou, alimentația este cheia!

Evită mâncarea cumpărată din supermarketuri și orientează-te către magazinele de profil sau farmaciile veterinare din cadrul cabinetelor, unde vei găsi mereu și un medic veterinar gata să îți răspundă la întrebări. Sau, cel mai bine, discută cu veterinarul pisicii tale, el va ști cel mai bine ce să îți recomande.

Cristaluria poate fi prevenită și chiar tratată prin alimentație, crescând nivelul de sare, limitând conținutul în magneziu, mai ales acidifiind urina.

Renunță la apa de la robinet și ia-l și pe blănosul tău în calcul la porția lunară de apă plată. De acum, știi să îi oferi ce este mai bun! Asigură-te că se hidratează corespunzător, că bea suficientă apă și că are apă proaspătă în permanență.

Dacă ai întrebări, poți programa o consultație online – aici.

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0