Intoxicația cu struguri și stafide la câini

Probabil până acum ai auzit că strugurii și stafidele nu sunt alimente permise câinilor. Dar știi și de ce? Ce presupune intoxicația cu struguri și stafide la câini, care sunt semnele și ce este de făcut?

Care este doza toxică?

 

Din nefericire, nu se cunoaște o doză toxică exactă. În principiu, cu cât cantitatea de struguri sau stafide ingerată este mai mare, cu atât mai mari sunt șansele unei intoxicații.

Dar, fiecare câine va reacționa diferit.

Asta înseamnă că un singure strugure poate fi extrem de toxic pentru un câine, în timp ce un alt câine poate să mănânce un ciorchine de struguri și să nu pățească nimic. Însă ești dispus să îți asumi acest risc?

De ce sunt strugurii și stafidele toxice pentru câini?

Mecanismul precis de patogeneză nu este cunoscut. Unii cercetători suspectează că o micotoxină ar putea fi cauza. Alții suspectează că o substanță numită salicilat s-ar găsi în mod natural în struguri, cauzând o diminuare a fluxului sangvin renal. Până acum, însă, niciun agent cauzal nu a fost identificat.

Update 04/04/2023 – Veterinarii de la ASPCA Poison Control Central au rezolvat misterul toxicității strugurilor și stafidelor. S-a demonstrat faptul că acidul tartaric conțin este cel care cauzează simptomele de vomă, diaree, sete exagerată și insuficiență renală.

Strugurii și stafidele conțin diferite cantități de acid tartatic, în funcție de soiul strugurilor, zona în care sunt cultivați și gradul de maturare.

Semne ale intoxicației cu struguri și stafide la câini

Cel mai comun semn este voma și apare în primele 6-12 h de la ingestie. Alte semne care pot apărea sunt: apatia, lipsa apetitului, diareea, durere abdominală, deshidratare, tremurături musculare. Câinii intoxicați cu struguri și stafide vor intra în decurs de 24-72 h de la ingestie în insuficiență renală acută anurică (lipsa urinării) sau oligurică (urinare diminuată). Odată ajunși în stadiul de anurie (imposibilitatea de a produce urină și de a urina), majoritatea pacienților decedează sau sunt eutanasiați.

Cum se stabilește diagnosticul?

Semnele intoxicației sunt nespecifice. Cel mai ușoară modalitate de a stabili diagnosticul este pe baza anamnezei, dacă proprietarul a observat ingestia sau suspicionează posibilitatea ingestiei.

Pe baza analizelor de sânge (hemoleucogramă și biochimie sangvină) și a analizei de urină, veterinarul va stabili gravitatea intoxicației, precum și șansele de recuperare.

Există un antidot?

Nu.

Dacă îți place articolul, citește și Primul ajutor în caz de vomă și/ sau diaree”

Care este tratamentul pentru intoxicația cu struguri și stafide la câini?

Obiectivul tratamentului este de a încerca stoparea absorbției toxinelor și minimizarea afectării renale.

Cel mai bun tratament este decontaminarea toxicologică, prin inducerea vomei, dacă ingestia a avut loc în ultimele 3-6 h și prin administrarea cărbunelui activ, prevenind absorbția la nivel gastro-intestinal.

După decontaminare, va fi nevoie de fluidoterapie intravenoasă continuă, antiemetice, protectoare gastrice.

Pentru pacienții oligurici, se vor administra diuretice pentru stimularea producției renale.

Pentru pacienții anurici, se poate încerca varianta dializei peritoneale sau a hemodializei, însă prognosticul va rămâne grav, iar șansele de recuperare minime.

Ideal ar fi ca pacientul să fie internat pentru monitorizare și tratament. Reevaluarea analizelor de sânge este recomandată pentru a urmări răspunsul organismului la tratament.

Ce faci în cazul în care câinele tău a ingerat struguri?

  1. Sună veterinarul și anunță-l că ajungi în cel mai scurt timp posibil. 
  2. Dacă ești într-o zonă în care nu poți ajunge la veterinar sau nu găsești unul disponibil non-stop, poți încerca să îi induci voma cu apă cu sare. Consultă-te cu un medic veterinar înainte!
  3. Dacă deplasarea la medicul veterinar nu este posibil și nici inducerea vomei nu a fost una de succes, administrează-i cărbune medicinal, care poate limita absorbția toxicului.
  4. Nu îi oferi lapte.
  5. Monitorizează-i starea generală și urinarea. La cel mai mic semn de apatie, vomă, diaree sau dacă nu urinează, mergi de urgență cu el la cel mai apropiat medic veterinar!!

Hai pe Insta pentru mai multe postări! 🙂

Keep your dog happy & safe!

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0