Medicii Veterinari au grijă de Oameni

Într-unul dintre amfiteatrele din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din București, acolo unde studenții fac cursuri și dau examene, există un citat emblematic pentru veterinari:

„Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”
Louis Pasteur
Om de știință

Ce este veterinarul?

Profesia de medic veterinar presupune atât protejarea sănătății și bunăstării animalelor, cât și a noastră, a oamenilor. Ceea ce presupune că medicul veterinar trebuie să fie un medic complet.

În primul rând, pentru că pacienții noștri nu vorbesc, nu depistează sursa problemei care i-a adus la doctor, ci reacționează de cele mai multe ori instinctiv. Astfel că, veterinarul trebuie să fie capabil să citească semnele pe care pacientul le manifestă, să le interpreteze, să știe ce investigații sa recomande în urma anamnezei și a consultației, să pună un diagnostic și să rezolve cazul.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere aspectul economic al medicinii veterinare, în ceea ce privește ramura animalelor de rentă. Acolo unde, veterinarii sunt mult mai limitați. De multe ori, se află în zone izolate, fără posibilitatea unor investigații complementare. Așa că sunt nevoiți să se bazeze pe instinct și experiență. Acolo unde, investiția per animal trebuie să fie minimă, iar profitul cât mai mare. Unde nu există un specialist pentru fiecare organ, iar medicul trebuie să aibă cunoștințe din toate ramurile, pentru că în mâinile lui stau soarta a zeci de mii de animale.

Care este rolul medicului veterinar în societate?

🐾 Medicul veterinar clinician – care se ocupă de animalele de companie 🐾

Indiferent că este specialist sau nu, veterinarul învață încă din facultate detalii și diferențe între speciile pe care le tratează. Diferențe anatomice, fiziologice și medicale. De exemplu, un medicament care are un efect foarte bun asupra câinilor, poate cu ușurință să omoare o pisică. Nu ne permitem luxul de a nu cunoaște foarte bine aceste informații. Am depus un jurământ, acela de a nu face rău, înainte de toate. Și ne străduim să fim demni de el, în fiecare sfântă zi.

Dar rolul social al veterinarului merge dincolo de grija față de animale sau de atribuțiile sale medicale și chirurgicale.

Unul dintre cele mai importante și mai dificile roluri este acela de psiholog.

Psiholog al părintelui de câine, care a a fost implicat într-un accident auto, dar nu a supraviețuit. Lecție pe care nu ți-o oferă nimeni în facultate, ci o înveți singur. Nu îți explică nimeni cum să abordezi proprietarul, cum să empatizezi cu durerea lui sau cum să îi fii alături în momentul acela crucial. Momentul în care află că lumea lui, de mâine, se va schimba. Și pentru că tu i-ai dat nefericita veste, tu îi vei aminti mereu de acel moment.

În decursul unei singure zile, veterinarul poate trece de la un pui de Beagle clinic sănătos, care începe schema de vaccinare, direct la o urgență care ar putea necesita intervenție chirurgicală. Iar atunci când termină operația, este nevoit să își pună zâmbetul pe buze și să intre în sala de consultații cu un pacient nou, un caz total nou, o patologie nouă și total diferită. Iar fiecare caz în parte, necesită abordări diferite și discuții diferite.

Astfel că, trebuie să fii capabil să povestești unor proprietari tot ceea ce ar trebui să știe despre noul lor membru al familiei, importanța deparazitărilor și vaccinărilor ca măsuri de prevenție, importanța hranei de calitate și tot ceea ce presupune creșterea lui.

Iar apoi să intri în alertă atunci când vine urgența. Și trebuie să evaluezi RAPID și CORECT pacientul. Să le explici aparținătorilor necesitatea intervenției chirurgicale, a multiplelor analize și investigații paraclinice și, cea mai dificilă discuție – necesitatea investirii unei sume de bani, fără promisiunea că animalul va supraviețui. Discuție prin care tu îi ceri să aibă toată încrederea din lume cu viața prietenului său cel mai bun.

Și după ce treci prin toate emoțiile posibile cu operația, pacientul încă este instabil și nu știi dacă va rezista sau nu, trebuie să pui din nou zâmbetul pe buze, să fii amabil și să te ocupi de următorul caz. Pacient cronic, boală renală, stare depreciată sever, luptă lungă până la recuperare. Altă discuție, de la capăt. Și încă nu s-a terminat ziua. 😊

🐑 Medicul veterinar pentru sănătatea și bunăstarea animalelor de rentă 🐑

Aici medicina este total diferită. E medicină colectivă, economică, e muncă de teren. Unde nu primează binele unui singur animal, ci binele întregului efectiv. Și binele tău. Pentru că, medicina de fermă înseamnă și sănătatea ta.

Medicul veterinar protejează populația de zoonoze, adică de bolile cu transmitere de la animal la om, care de-a lungul timpului, au generat pierderi mari în populația umană.

Astăzi, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) cooperează pentru a garanta protecția și bunăstarea animalelor, sănătatea animalelor și sănătatea oamenilor.

Dacă vrem ca alimentele noastre să fie sănătoase, atunci și animalele de la care provin trebuie să fie sănătoase. Sănătatea animalelor se menține printr-o bună practică veterinară, împiedicând apariția unor epidemii de boli contagioase precum febra aftoasă, pesta porcină sau gripa aviară. Asigurând astfel, sănătatea oamenilor.

În plus, ceea ce ai tu în farfurie în fiecare zi, este tot responsabilitatea medicului veterinar. Vorbim despre calitatea cărnii și a subproduselor, a laptelui, ouălor și a altor produse derivate. Iar aici intervine medicul veterinar care se ocupă de controlul calității.

🍴 Medicul veterinar pentru controlul și calitatea alimentelor 🍴

Medicilor veterinari din instituțiile publice axate pe controlul și calitatea produselor alimentare sunt cei cărora trebuie să le mulțumim că avem preparate care corespund unor norme calitative.

Siguranța alimentelor începe de la fermă. Normele UE se aplică „de la fermă la furculiță”.

Alimentele, fie ele de origine vegetală sau animală, sunt indispensabile pentru oameni, pentru că ele asigură energia și substanțele nutritive de care noi avem nevoie pentru a crește și a ne dezvolta. Din cauza factorilor de stres cu care ne confruntăm zi de zi, se pune tot mai mult accentul pe valoarea nutritivă a produselor alimentare.

Calitatea alimentelor poate fi influențată de diverși factori atât interni (compoziția chimică, însușiri biologice, proprietăți fizice), cât și externi (temperatura din spațiile de depozitare, umiditate, lumină, radiații etc).

Long story short: ideea e că profesia de medic veterinar cuprinde foarte multe ramuri și include foarte multe posibități după terminarea facultății. Ceea ce se traduce printr-un avantaj destul de mare pentru studenți.

Statistic vorbind, în ultimii ani, doar aproximativ 20% dintre studenții unui an de studiu ajung să își desfășoare activitatea ca medici de liberă practică în cabinete și clinici veterinare.

Citește și articolul 5 mituri despre Medicii Veterinari.

Dacă ești student sau încă în liceu și ai întrebări despre profesia de medic veterinar, feel free să mă contactezi prin mail – contact@doctortotolici.ro

Don’t forget to subscribe!

Follow me on Instagram – @vet.carmentotolici

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0