Suntem tentați să credem că mâncarea înseamnă dragoste. Dar să îți hrănești animalul de companie în cantități prea mari sau cu mâncare necorespunzătoare NU E IUBIRE! Ei au nevoie de o dietă strictă, cu mese regulate și în cantități măsurate și cu hrană de înaltă calitate.
Știu, știu.. dar se uită la tine cu ochii plouați și plânge sau miaună până când obține ceea ce își dorește.. adică pieptul de pui din farfuria ta. Și crezi că așa înțelege el că îl iubești. Dar, din păcate, asta e cât de poate de GREȘIT!
Iubirea față de animale o arăți având grijă de ele. TU ești responsabil de sănătatea și de bunăstarea lor. Să fii supraponderal nu e un mod sănătos de a trăi, nici măcar pentru ei. Nu se mai bucură de o viață de calitate pentru că obosesc mai repede, nu mai fac la fel de multă mișcare, nu mai aleargă și pentru ei joaca și activitatea sunt importante pentru a avea o viață fericită.
Care sunt riscurile asociate obezității?
Obezitatea a devenit o problemă extrem de importantă nu numai în medicina umană, dar și în cea veterinară. Obezitatea scurtează viața animalelor de companie și le face mai susceptibile să dezvolte boli. Până de curând, grăsimea era considerată țesut relativ inactiv, care depozita calorii și se adăuga masei corporale. Însă, studiile recente au dezvăluit faptul că grăsimea este țesut biologic activ, care secretă hormoni inflamatorii și care creează stres oxidativ asupra celorlalte țesuturi, ceea ce poate contribui în dezvoltarea anumitor boli.
Obezitatea poate fi asociată cu boli precum:
- Diabet zaharat
- Ateroscleroză și boli cardio-vasculare
- Hipertensiune
- Osteoartrită și degenerare rapidă a articulațiilor afectate
- Glaucom
- Diferite tipuri de cancer
- Lipidoză hepatică
- Boli ale tractului urinar inferior
Pe de altă parte, obezitatea poate fi un indicator de boală, precum hipotiroidismul sau boala Cushing.
Cum îți dai seama dacă animalul tău este OBEZ?
Pe scurt, normal ar fi să îi simți coastele la palpare, dar fără a fi prea evidente cu ochiul liber, pentru că atunci este prea slab, cahectic.
Sursă: www.vcahospitals.com
1/5 – coastele și coloana vetebrală sunt vizibile de la distanță/ nu există grăsime corporală
2/5 – coastele pot fi vizibile și se simt cu ușurință/ talie evidentă când este privit de sus
3/5 – coastele pot fi simțite fără exces de grăsime/ talie evidentă când este privit de sus
4/5 – coastele se simt greu, sub un strat gros de grăsime/ grăsime vizibilă lângă baza cozii și pe șira spinării
5/5 – depozite de grăsime pe gât, membre și pe șira spinării/ distensie abdominală evidentă
Punctul 3 este cel la care ai vrea să se încadreze și animăluțul tău. Dacă nu ești sigur unde să îl plasezi, cel mai safe este să mergi la medicul veterinar pentru sfaturi.
Cum îl ajuți să slăbească?
Dietă
Odată ce ai realizat că animalul tău este supraponderal sau obez, va trebui să folosești un anumit tip de hrană special dezvoltată în acest sens, într-o anumită cantitate și cu o frecvență stabilită a meselor. Aici intervin dietele veterinare, care au formule aprobate dpdv științific și care sunt sigure și sănătoase pentru a ajuta animalele de companie să slăbească, precum Hill’s Prescription Diet® Metabolic, Royal Canin® Satiety Support Weight Management, Purina Overweight Management® sau Virbac Veterinary HPM Weight Loss & Control®. Nu e indicat doar să reduci aportul de hrană din ceea ce mănâncă el de obicei, pentru că asta va cauza malnutriție, cu timpul.
E important să alegi un produs care are un nivel caloric scăzut dar care asigură o nutriție echilibrată. Veterinarul tău te va orienta în această alegere.
Îți recomand să introduci noul tip de hrană treptat în mesele animăluțului tău, pe parcursul unei săptămâni. Începi prin a combina o treime hrană nouă și două treimi hrana veche timp de 2-3 zile, iar până la sfârșitul săptămânii vei renunța la hrana veche.
Verifică sacul de hrană pentru a stabili cantitatea necesară fiecărei porții. Îți recomand să îi oferi două mese/zi, una dimineața și una seara. NU LĂSA MÂNCAREA LA DISCREȚIE.
Activitate zilnică regulată
Asta îți va prinde bine și ție! Trezește-te mai devreme cu jumătate de oră decât de obicei și fă o plimbare mai lungă în jurul blocului sau în parc dacă ai unul în apropiere. Poți folosi și jucării dacă l-ai învățat să ți le aducă înapoi.
În cazul pisicilor, folosește undițe de jucărie, hamsteri sau un laser pentru a le pune în mișcare.
Alte sfaturi utile
Scoate-l la plimbare atunci când începe să plângă după mâncare sau distrage-i atenția cu o jucărie, o activitate nouă.
Oferă-i apă proaspătă în loc de mâncare, atunci când începe să cerșească, s-ar putea să țină trucul!
Dacă ai mai multe animale în casă sau în gospodărie, va trebui să fii foarte inventiv pentru a-i hrăni separat. Învață-i să mănânce la ore prestabilite, pentru ca atunci când le pui bolul cu mâncare să termine înteaga cantitate, sub supravegherea ta. Astfel nu vor fura unul de la altul.
Ține minte că motivul pentru care vrei să îl faci să slăbească este pentru că vrei să trăiască o viață lungă, sănătoasă și fericită. Secretul este să fii tu 100% dedicat acestui scop! Animalele nu vor înțelege că obezitatea le poate pune viața în pericol, așa că este de DATORIA NOASTRĂ să le protejăm de o moarte prematură. Împreună, tu, veterinarul tău și câinele sau pisica ta veți reuși să atingeți greutatea ideală pentru blănosul tău.
Dacă ai întrebări, poți programa o consultație online – aici.
Buna seara Doamna doctor,
Doresc sa va cer un sfat referitor la hrana uscata pe care o folosesc pentru pisica mea, Tina, in varsta de 11 ani, cu o greutate corporala de cca. 5,5 kg,, rasa europeana, VET LIFE OBEZYTI pe care o folosesc de cca. 3.
Am ajuns sa-i dau aceasta mancare dietetica deoarece cu 3 ani in urma avea o greutate corporala de cca. 6,5 kg. Dupa citirea articolului Dvs. mi-am dat seama ca am gresit in modul de administrare a hranei, respectiv mancarea este la discretie, insa de cca. 3-4 luni de zile primeste cca. 80 gr. de bobite, iar pe langa asta ii mai dau un pliculet de la Sheba sau de la Gourmet (pachetul de 4 pliculite cu vita, iepure, pui si somon) la o saptamana de zile, de ex. in ziua de vineri din saptamna anterioara si in ziua de vineri a saptamanii actuale. De asemenea, in acelasi timp cu bobitele dietetice ii mai dau suplimentar, din cand in cand ficat de pui proaspat, pate de ficat din cel folosit de mine (Tulip – import Danemarca), bucatele de pui.la gratar, toate aceste suplimente mentionate in cantitati foarte mici. De asemenea, ii plac biscuitii Gullon fara zahar, covrigii din comert din care ii dau f.f.putin. in schimb zilnic, ii schimb apa filtrata pt. baut.
Pisica este sterilizata si nu iese afara din casa. Este f. sperioasa, iar cand o transport cu masina inchisa in cusca ei. (am incercat si lasata libera este imposibil deoarece umbla peste tot – pe scaune, pe podea, cu toate eforturile noastre de a o obisnui sa stea in bratele sotiei si sa priveasca pe geam etc. In acelasi timp, cand o transport cu masina pana Busteni (135 km) este f. stresata motiv pentru care in primii 50-,60 km isi face toate nevoile in cutie, varsa, sta cu gura cascata etc. , dupa care doarme linistita pana la destinatie. Cat a fost mica, cam pana pe la varsta de 2-3 ani, in timpul transportului cu masina dormea linistita in cusca ei spatioasa. Viteza de mers este de pana la 90 km/h tocmai in ideea sa nu o stresez.
Fata de cele relatate, cum ma sfatuiti sa o hranesc si ce metoda sa folosesc cat este in masina pt. a o feri de stres.
Va multumesc anticipat,
Costin,
Bucuresti, Sector 1
16.02.2020
Bună seara!
Orice mâncare de dietă ați folosi, nu trebuie să fie însoțită de niciun alt tip de hrană sau suplimente, deoarece anulează efectul întregii diete. Recomandarea este să nu îi dați deloc mâncare gătită sau orice aveți dvs. la masă, fără pateuț, biscuiți sau recomepense. Așa cum am menționat în articol, ar fi bine ca hrana să nu o aibă la discreție, iar porția lui pe zi să fie împărțită în 2-3 mese (dacă plânge, puteți să îl păcăliți cu alte bobițe sau să îi distrageți atenția prin joacă).
În ceea ce privește transportul, există produse pe bază de valeriană, de tipul pastiluțelor Kalmvet, care o pot liniști un pic. Sau spray pe bază de feromoni, Feliway. Produsele le puteți comanda online pe site-ul http://www.mobilepet.ro.
Pentru vomă, puteți să îi administrați, cu jumătate de oră înainte de a pleca, Metoclorpramid 1/4 cpr. Recomandat este să nu mănânce înainte de drum.
Sper ca răspunsul să vă fie de folos.
O seară frumoasă!
Dr. Carmen Totolici