COVID-19 UPDATE pentru animalele de companie

Funny story.

Acum câteva zile am primit un telefon interesant în clinică. Un medic uman era curios dacă avem vaccin împotriva coronavirozei canine și dacă suntem dispuși să îl vaccinăm (pe el, împotriva SARS-CoV-2) sau să îi vindem vaccinul, de parcă ar fi cumpărat aspirină de la farmacie.

Știu că toată lumea este îngrijorată și sătulă până peste cap de toată situația asta și că vreți să se încheie cât mai repede și să revenim la normal (same here, guys), dar momentan nu există un vaccin disponibil pentru COVID-19. Deși sunt mulți cercetători care au acest obiectiv și lucrează la asta.

By the way, se pare că, deși animalele nu par să fie afectate de această boală, coronavirusul uman și felin se aseamănă destul de mult. Iar tratamentul pe care noi, veterinarii, îl folosim de puțin timp cu succes pentru a trata Peritonita Infecțioasă Felină (PIF – boală cauzată de o mutație genetică a coronavirusului felin FeCoV) ar putea funcționa și în cazul oamenilor. Dar, până nu vom primi date și informații oficiale, acestea rămân doar speculații.

Să rămânem la ceea ce știm cu exactitate până acum.

Soluțiile de dezinfectare pot fi toxice pentru animalele de companie

În ultima perioadă, am tot avut cazuri de câini care s-au prezentat cu simptomatologie digestivă pentru că au intrat în contact cu soluții de dezinfectare. Fie cele folosite în casă de către proprietari, fie cele folosite pentru dezinfecțiile stradale.

Din acest motiv, trebuie să fim și mai atenți atunci când ieșim cu câinele la plimbare, pentru că știm cât de curioși sunt și că vor să își bage nasul peste tot. 🙂 Ai grijă să nu lingă de pe jos, mai ales dacă ai o rasă tip „aspirator”, cum ar fi Labradorul, Bulldogul francez sau Mopsul.

Semnele pe care trebuie să le urmărești în cazul în care câinele tău intră în contact cu o astfel de substanță sunt: hipersalivație, vomă, +/- diaree, apatie, lipsa poftei de mâncare, sensibilitate abdominală crescută, tremurături musculare. Dacă observi unul dintre aceste semne sau consideri că blănosul tău nu se simte bine, nu aștepta! Sună și fă o programare la clinica veterinară sau pur și simplu mergi cu el, dacă este o urgență!

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a ști la ce să fii atent atunci când vine vorba de sănătatea blănosului tău, citește și articolul Cum să îți consulți animalul de companie acasă?

De asemenea, soluțiile de dezinfectare pot provoca iritații oculare, conjunctivită sau leziuni corneene.

Și atunci, cu ce dezinfectăm lăbuțele câinilor când se termină plimbarea?

Știu că mulți am devenit obsedați de problema igienei în această perioadă. Cea mai bună dovadă este lipsa dezinfectanților de pe rafturile de pretutindeni. Dar, din păcate, soluțiile pe bază de alcool, clor sau Virkonul sunt CONTRAINDICATE pentru patrupezi.

So, ce folosim pentru câini atunci când plimbarea ia sfârșit? Îl aruncăm pe Fluffy în cadă, dăm drumul la apă călduță și întindem o mână după săpun. Sau după șamponul cu clorhexidină, special de uz veterinar, mai ales dacă ai o rasă predispusă la probleme dermatologice. În plus, clorhexidina distruge coronavirusul deci e un win-win pentru tine și pentru blănosul tău. Clătit bine pe lăbuțe, șters cu prosopul și apoi ce urmează? Joacă, bineînțeles. Cel puțin la noi așa se întâmplă. De parcă i-aș activa vreun buton ascuns de „turbo mood”.

Și pentru cei pe grabă sau puțin mai leneși, dacă lăbuțele lui Fluffy nu sunt mega pline de noroi, poți alege varianta de șervețele umede, de uz veterinar, tot cu clorhexidină.

Și, bineînțeles, nu uităm să ne spălăm bine pe mâini la final.

Vizita la veterinar pe timp de pandemie

Am observat că oamenii nu își neglijează animăluțele în perioada aceasta, lucru care mă bucură extrem de mult! Schemele de vaccinare pentru puiuți nu au fost întrerupte, recomandările noastre sunt în continuare acceptate, bineînțeles, în funcție de posibilități.

Câteva lucruri s-au schimbat, totuși, atât în cadrul clinicii noastre, cât și în cadrul mai multor clinici și cabinete, din București și din toată țara.

În primul rând, clinicile care au rămas deschise în perioada aceasta funcționează DOAR PE BAZĂ DE PROGRAMARE, pentru a evita aglomerația în recepție și în sala de așteptare. Ceea ce este avantajos și pentru voi, dar și pentru staff-ul veterinar. Less people, less viruses. Am restricționat accesul persoanelor în aria de recepție, din același motiv și am încurajat lumea să respecte distanța minimă de 1,5 metri și utilizarea dezinfectanților de mâini puși la dispoziție.

So, orice problemă ați avea cu animalele de companie, sunați, programați și mergeți la vet. Pentru că sănătatea lor nu ține cont de pandemie, iar noi ne dorim tot ce e mai bun pentru blănoșii noștri.

Dar, acum la fel ca întotdeauna, URGENȚELE AU PRIORITATE!

Încercați, totuși, să nu ieșiți din casă doar pentru tăiatul unghiilor sau vidarea glandelor. It can wait. Dar ce nu mai poate aștepta? Ce reprezintă un motiv întemeiat pentru o vizită imediată la veterinar?

  • Multiple episoade de vomă +/- diaree
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Intoxicații – ingestia unor substanțe sau alimente cu potențial toxic (ciocolată, ceapă, struguri, otravă de șobolani, diverse medicamente, etc.)
  • Ingestie de corp străin
  • Crize de tip epileptiform
  • Slăbiciune, incoordonare în mers, colaps
  • Respirație dificilă
  • Anurie/ oligurie – incapacitatea de a urina sau urinare în cantitate redusă
  • Constipație
  • Hemoragie
  • Orice tip de accident, traumatism

Lista poate fi interminabilă și diferită în funcție de fiecare pacient, mai ales pentru că noi tratăm bolnavul, nu boala. Ceea ce înseamnă că fiecare pacient este diferit și fiecare caz evoluează diferit.

Important este să nu uităm să îi protejăm și pe ei, deci să le respectăm deparazitările externe lunare și să nu întrerupem pe motiv căă.. „iese mai puțin afară”. În perioada asta, este încurajatul shoppingul online, tocmai pentru ca tu să rămâi acasă, acolo unde ești în siguranță. Găsești aici soluții de dezinfectat suprafețe și aici produse speciale de uz veterinar pentru igiena câinilor și a pisicilor, precum și produse de deparazitare externă.

Așadar: grijă la soluțiile de dezinfectare, spălați lăbuțele cu șampon cu clorhexidină și mergeți la veterinar dacă aveți un motiv serios!

Pentru orice întrebare legată de câinele sau pisica ta, ai la dispoziție categoria „Ask a question!” sau mă găsești pe Instagram.

#staiacasă

#staysafe

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0