Primul ajutor în caz de vomă și/ sau diaree

Pot spune că cele mai frecvente cazuri pe care cabinetele veterinare le întâlnesc sunt tulburările gastro-intestinale. Și mare îmi este uimirea când vineri la ora 12 noaptea primim telefoane de genul: Bobiță vomită și nu mănâncă de o săptămână și are diaree, ce aș putea să fac? Există o pastiluță pe care pot să i-o dau?”. Într-o săptămână de vomă și inapetență, Bobiță e mai mult decât deshidratat și are nevoie de mai mult decât o pastilă ca să se simtă mai bine.

Cauzele acestor probleme digestive pot fi multiple, cele mai frecvente sunt următoarele:

1. Alimentară – atunci când alimentația lor nu este corespunzătoare sau atunci când Pufy te convinge să îi dai o bucățică de sălămior, un crenvurști, puțin piept de pui prăjit” și alte resturi alimentare de la cină, cu siguranță stomacul lui nu va fi fericit iar canapeaua sau covoarele tale vor avea de suferit. Din fericire, aceasta este cauza cel mai ușor de combătut, cât timp înțelegi că pisica și câinele au nevoie de o alimentație adecvată.

2. Parazitară – paraziții intestinali pot provoca diaree sau scaune diareice alternante cu scaune normale, „fecale coafate (da, chiar acesta este termenul medical pentru fecalele cu mucus în ele) sau scaune cu „firicele de sânge”. Notează-ți mereu deparazitările interne efectuate și nu uita să le repeți. Medicul veterinar îți poate recomanda un examen coproparazitologic pentru a afla exact cu ce tip de parazit vă confruntați și ce produs de deparazitare internă este cel mai potrivit.

3. Virală – dacă ai un pui care nu a împlinit vârsta de un an, este nevaccinat și începe să aibă episoade de vomă sau diaree, primul lucru la care te gândești sunt bolile virale! Parvoviroză, coronaviroză canină sau maladia Carre (jigodie) în cazul puilor de câine și panleucopenie sau coronaviroză felină în cazul pisoilor. E bine să pui răul în față și să accepți recomandările veterinarului de a face testele pentru bolile virale. Dacă rezultatele sunt negative, ai toate motivele să fii fericit. Iar dacă sunt pozitive, ai un diagnostic și știi cu ce vă luptați. Fără diagnostic, nu se poate stabili un tratament țintit și corect.

4. Toxică – întreabă-te ce ar fi putut să ingereze, unde a fost în ultimele ore, cu ce tip de substanțe a intrat în contact? Intoxicațiile sunt însoțite, de multe ori, de vomă și hipersalivație. Dacă observi lucrurile acestea și bănuiești că a ingerat o substanță toxică (substanțe ratidice sau soluții de deparazitare externă) fugi repede la medic!

Deși acestea sunt cauzele principale, sunt mulți factori care ar putea cauza vomă și/ sau diaree, de aceea e bine ca animalul să fie consultat de un medic veterinar. Dacă febra este prezentă, infecția ar putea fi o cauză (bacteriană sau virală). Cancerul, afecțiunile hepatice sau renale pot constitui alte cauze, depistate numai prin intermediul investigațiilor paraclinice (analize de sânge, ecografie, etc).

Ce ar trebui să faci?

  • Îndepărtează toată apa și hrana.
  • Verifică semne ale deshidratării.
  • Dacă voma sau diareea persistă, mergi la veterinar! Voma și diareea pot conduce rapid către dezechilibre hidro-electrolitice și deshidratare, mai ales la animalele foarte tinere sau foarte bătrâne.
  • Dacă în interval de 6 – 8h nu a mai avut niciun episod de vomă sau diaree, introdu treptat, cantități mici de hrană. De preferat, soluții lichide (Recovery) sau hrană umedă pentru probleme gastro-intestinale. Puțin și des.
  • Izolează animăluțul bolnav de restul animalelor (dacă ai mai mulți blănoși în familie).

Ce să nu faci?

  • Nu îi administra niciun medicament fără îndrumarea unui medic veterinar, mai ales substanțe de uz uman, pentru că multe dintre ele pot fi toxice și ajungi să îi faci mai mult rău decât bine, fără să vrei.
  • Nu îi permite să mănânce sau să bea apă până nu au trecut 6 – 8h de la ultimul episod de vomă.

Abonează-te la newsletter pentru mai multe sfaturi utile pentru animăluțele de companie!

Follow my vet journey on Instagram – @vet.carmentotolici

doctortotolici

8 thoughts on “Primul ajutor în caz de vomă și/ sau diaree”

  1. Bună seara!
    Am o pisicuta british shorthair de 8 săptămâni. A vomitat de doua ori și a avut doua scaune diareice. Are o stare de somnolenta…🥺🥺
    Ce trebuie sa fac?

  2. Bună ziua! Am 5 cățelușe și le-am dat pastilă de deparazitare interna iar a doua zi au votat. Care ar putea fi cauza?

    1. Bună ziua! Cel mai probabil este vorba despre parazitism intestinal. Se recomandă examen coproparazitologic și tratament de susținere, dacă este cazul. Cel mai bine este să vă adresați medicului dvs veterinar. O zi minunată!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0