Fiind curioși din fire, câinii adulmecă și își bagă nasul peste tot. La propriu. Astfel că, șansele unui câine de a avea o confruntare cu o insectă sunt destul de mari. Majoritatea insectelor sunt inofensive. Dar când e cazul să ne îngrijorăm și să luăm măsuri?
Cel mai frecvent, insectele vor înțepa zona capului (ochi, urechi sau bot) sau zona lăbuțelor. Înțepăturile de albine, viespi sau păianjeni pot provoca cele mai grave consecințe, reacții alergice sau chiar șoc anafilactic.
Important: chiar dacă acorzi primul ajutor acasă, unele cazuri s-ar putea să necesite îngrijiri medicale într-un cabinet veterinar de către personal specializat.
Ce ar trebui să faci în cazul unei înțepături de insecte?
- Identifică înțepătura – dacă deodată începe să se frece cu lăbuțele de față, să se lingă sau să se muște insistent la o lăbuță sau dacă observi o umflătură pe corp, gândește-te că s-ar putea să fi fost înțepat de o insectă.
- Identifică insecta – uită-te în jur și vezi dacă observi un mușuroi de furnici, un stup de albine sau alte insecte cu care ar fi putut să interacționeze.
- În cazul unei înțepături de albine, caută acul. Albinele sunt singurele insecte care își lasă arma în victimele lor. Acul albinei va continua să secrete venin (apitoxină), până când acesta este îndepărtat. De aceea, e important să identifici exact locul înțepăturii și să îndepărtezi cu grijă acul, fără să-l strângi prea tare sau să riști să intre mai adânc în piele.
- Încearcă să reduci inflamația – aplică o compresă rece sau gheață printr-o batistă sau un prosop timp de 10 minute. Chiar și o pungă de legume congelate ar ajuta, dacă nu ai gheață la îndemână.
- Previne o reacție alergică – poți adminstra un antihistaminic oral, Claritine, de exemplu.
Important: Întotdeauna să te consulți cu medicul veterinar asupra dozei, mai ales dacă ai un câine de talie mică!
- Minimizează scărpinatul – well, asta nu va fi pe placul câinelui tău, dar dacă tot continuă să se muște și să se lingă de lăbuțe sau să își dea cu lăbuța peste bot, cea mai bună soluție este să poarte un guler de protecție, pentru că altfel procesul de vindecare poate fi întârziat.
- Menține-l hidratat – oferă-i apă proaspătă, chiar și o conservă de bună calitate. Dacă a fost înțepat in zona botului, cu siguranță îi va fi mai ușor să mănânce hrană umedă. Plus, e o ocazie bună pentru un răsfăț pentru că a dat dovadă de curaj.
Citește și articolul: „Primul ajutor în caz de vomă și/ sau diaree”
Când trebuie neapărat să ajungi la veterinar?
- Dacă se umflă prea tare – mai ales în zona capului și gâtului, pentru că asta poate foarte repede să îi compromită respirația și situația să se agraveze foarte tare într-un timp foarte scurt.
- Dacă observi urticarie – adică mici umflături pe toată suprafața corpului, care se observă chiar și prin blană sau multe bubițe mici și roșii. Urticaria e însoțită, de obicei, de prurit, deci s-ar putea să observi că se scarpină insistent pe tot corpul, se freacă de pereți sau se rostogolește prin iarbă ca să scape de senzația de „scărpinici”.
- Dacă începe să respire ciudat – dacă observi că are respirația accelerată, dificilă și pare că îi e greu să respire, nu aștepta și nu te întreba de ce face asta. Fugi repede cu el la veterinar.
- Dacă salivează excesiv – mai mult decât de obicei.
- Dacă vomită sau are diaree.
- Dacă devine agitat și nu are stare.
- Dacă e amețit și pare că nu se orientează, sau dacă ți se pare că nu reacționează când îl strigi.
- Dacă apar crize de tip convulsiv.
Tratamentul injectabil va avea ca scop diminuarea reacției alergice, prevenirea șocului și salvarea vieții blănosului tău. Pe lângă antihistaminice, veterinarul poate administra corticosteroizi, tratament perfuzabil intravenos pentru stabilizare sau oxigenoterapie pentru a-l ajuta să respire mai bine. S-ar putea să aibă nevoie de analize de sânge sau de urină.