Convulsiile reprezintă orice mișcare anormală și necontrolată a corpului unui animal și sunt cauzate de o activitate cerebrală anormală. Acestea pot fi foarte severe și să afecteze întregul corp sau moderate și să afecteze numai o parte a corpului. Animalul poate să fie conștient sau nu, să răspundă la stimuli externi sau nu, să urineze sau să defece în timpul unei convulsii.
Crizele care durează mai mult de 3-5 minute pot avea consecințe negative asupra organismului, precum lichid în plămâni (edem pulmonar) sau la nivelul creierului (edem cerebral). O creștere dramatică a temperaturii corporale (hipertermie) poate afecta organele interne.
Convulsiile și crizele DE TIP epileptiform nu înseamnă, obligatoriu, EPILEPSIE!
Convulsiile se pot datora unor afecțiuni sau defecte care își au originea la nivelul craniului (intracranial) sau în exteriorul acestuia (extracranial), printre care se numără:
- Intoxicații
- Insolație
- Epilepsie
- Tumori craniene
- Boli virale – Jigodia (Distemper)
- Hipocalcemie
- Hipoglicemie
- Traumatism sau leziuni la nivelul capului
- Tulburări hepatice/ renale, etc.
Tu împreună cu veterinarul tău veți forma o echipă care va determina cauza convulsiilor în cazul blănosului tău, sau medicul veterinar îți va recomanda un specialist în afecțiuni neurologice. În general, animalele mai mici de 1 an, care au convulsii, sunt diagnosticate cu hidrocefalie („apă la creier”) sau cu un defect hepatic numit șunt portosistemic (printre altele). Animalele care au prima criză între vârsta de 1 și 5 ani, de obicei, suferă de epilepsie. Iar cele mai mari de 5 ani pot suferi de alte afecțiuni medicale precum tumori cerebrale, accident vascular cerebral sau hipoglicemie.
Acestea NU reprezintă reguli generale și nu constituie neapărat un ajutor în stabilirea diagnosticului animăluțului tău!!
Orice animal care a avut convulsii necesită investigații suplimentare pentru stabilirea cauzei. Analizele de sânge reprezintă doar punctul de pornire în stabilirea diagnosticului, iar veterinarul tău îți poate recomanda inclusiv ecografie abdominală și/ sau cardiacă, examen radiologic sau, chiar, RMN/ CT.
O criză de tip epileptiform izolată și de scurtă durată nu pune în pericol viața prietenului tău patruped, însă succesiunea mai multor crize repetate, una după alta („status epilepticus”) reprezintă o adevărată urgență neurologică și necesită intervenție IMEDIATĂ. Privarea creierului de oxigen pentru un timp îndelungat poate avea efecte negative și ireversibile asupra organismului! Pacientul trebuie transportat imediat la veterinar, unde va primi medicație anticonvulsivantă, sau dacă e necesar, sedare sau anestezie generală.
Ce trebuie să faci în cazul unei crize convulsive:
- Ai grijă să nu se lovească în timpul crizei, să nu cadă de la înălțime (din pat, de pe canapea), îndepărtează orice obiect ascuțit din jurul său.
- Dacă mai sunt și alte animale în cameră, îndepărtează-le. Nu numai că îl pot agita mai tare, dar poate deveni agresiv după ce criza a luat sfârșit.
- Ai grijă să nu fii mușcat. Știu, el nu te-ar mușca niciodată, doar că acum „nu mai e el” și nu se poate controla.
- Filmează criza, dacă e posibil. Îl va ajuta mult pe medicul veterinar.
- Dacă durează mai mult de 3 minute, răcorește-l cu puțină apă, comprese cu apă (atenție să nu fie prea rece) pe urechi, pe burtică și pe picioare și sună la cabinetul veterinar pentru o vizită imediată.
Știai că uleiul de CBD este unul dintre cele mai recomandate medicamente în cazul pacienților cu epilepsie și crize de tip epileptiform?
Ce să nu faci:
Nu îți băga mâna în gura lui. Animalele nu își mușcă limba, iar tu riști să fii mușcat.
Nu bate din palme, nu arunca apă direct pe el și nu încerca alte modalități de a-l scoate din criză. Criza se va termina când se va termina, iar tu nu poți să îi influențezi durata bătând din palme sau țipând la el să se ridice.
Recomandări speciale pentru rasele toy sau pacienții diabetici
Dacă ai un câine care e de talie foarte mică, precum Yorkshire Terrier sau Bichon Maltese sau un câine despre care știi că este diabetic, convulsia s-ar putea datora une crize de hipoglicemie (nivel scăzut de glucoză în sânge). Dacă e capabil să stea singur în patru lăbuțe, nu vomită și se comportă perfect normal, dă-i să mănânce. E posibil să își revină și să nu necesite alte intervenții. Dacă însă nu răspunde la stimuli, vomită sau tremură și are convulsii, bagă-ți degetul în borcanul cu miere și masează gingiile, cu grijă, să nu fii mușcat, apoi orientează-te către medicul tău veterinar sau clinica de urgență care este cea mai apropiată.
Programează o consultație online aici.
Abonează-te la newsletter pentru mai multe sfaturi utile pentru animăluțele de companie!