10 Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să-ți iei Pug

Orice proprietar de pug îți va spune cât de speciali sunt, însă ceea ce pentru ei poate deja a devenit obișnuință, pentru tine s-ar putea să fie deranjant și să nu reușești să te adaptezi la viața alături de un pug. După ce termini de citit articolul, fă un exercițiu de imaginație și vizualizează ceea ce ai aflat despre această rasă. Ți-l dorești în continuare?

1. Năpârlesc. Foarte. Mult!

Chiar și atunci când nu sunt stresați și nu au nicio problemă medicală care să îi determine să le cadă părul excesiv, ei tot năpârlesc mai mult decât alte rase de câini. Asigură-te că ai un aspirator bun și fă-ți stocul de role adezive pentru părul de animale.

2. Trebuie să le cureți „ridurile” de pe față

Ridurile sunt una dintre cele mai adorabile trăsături ale unui mops, însă pot fi foarte greu de „întreținut”. Necesită curățare ZILNIC sau ori de câte ori se murdăresc (sunt ca niște buzunare adânci unde se adună resturi de mâncare, apă sau alte mizerii de pe afară).

Tu trebuie să te asiguri că aceste riduri de pe fața lui sunt mereu uscate și curate, altfel riscă să se inflameze, infecteze și să prindă un miros foarte neplăcut. E mai mult decât suficient dacă le cureți în fiecare dimineață cu un șervețel umed, fiecare pliu cutanat în parte.

Hypo Dog Kit e alegerea perfectă pentru Pug-ul tău.

3. Ochii lor sunt foarte sensibili

Ochii mari, căprui și frumoși sunt oglinda către sufletul unui pug. Dar, din păcate, ochișorii lor, pe cât de frumoși, pe atât de problematici pot fi. În primul rând, sunt predispuși la probleme precum cherry-eye sau entropion, afecțiuni oftalmologice care se remediază doar chirurgical. În al doilea rând, fiind atât de mari și globuloși, sunt predispuși la infecții, kerato-conjunctivita sicca sau pătrunderea unui corp străin. Trebuie să fii mereu atent la ochii lui, să îi cureți și să mergi frecvent la vet pentru check-up.

4. Sforăitul va deveni noul tău zgomot de fundal

Pug-ul face constant tot felul de zgomote, mai ales atunci când doarme! Va trebui să te obișnuiești cu „Simfonia unui Pug” și poate pe timpul zilei nu te va deranja atât de tare, dar dacă ești genul de persoană care se trezește din somn la cel mai mic zgomot, s-ar putea să ai nevoie de dopuri de urechi.

5. Îți vei pune veterinarul la apelare rapidă

Din păcate, rasa lor este predispusă la un munte de probleme medicale. Conformația asta a lor cu botul turtit care ție ți se pare atât de drăgălașă, lor le cauzează un disconfort extrem de mare. Sindromul respirator al raselor brahicefalice afectează și pug-ul, ceea ce înseamnă că poate avea probleme respiratorii extrem de grave și care să îi pună viața în pericol.

În plus, sunt predispuși la probleme dermatologice, diverse alergii și s-ar putea să aibă nevoie de o dietă alimentară strictă pentru toată viața.

Femelele gestante ale acestei rase necesită aproape întotdeauna asistență la fătare și operație de cezariană. Vizitele la medicul veterinar sunt un must, asigură-te că ai un medic de suflet, cu care să te înțelegi și care te poate ajuta în cazul unei urgențe.

6. Tăiatul unghiilor va fi un chin

Pot să jur că puterea unui pug se multiplică de cel puțin 10 ori atunci când vine vorba de tăierea unghiilor. 5 oameni îl țin și 1 se chinuie să taie ceva din unghie, printre urletele câinelui și, eventual, ale proprietarului (pentru că se aude de parcă cine știe ce i-ai face..). Va trebui să îl obișnuiești de când e un puiuț micuț cu tăierea unghiilor și dacă reușești să faci asta acasă e și mai bine!

7. Nu știu ce înseamnă spațiul personal

Câinii pug adoră contactul cu oamenii! Noul tău prieten va deveni umbra ta. Uită de intimitate. Mergi la baie? Merge și el cu tine și se pune între picioarele tale. Stai pe canapea și te uiți la serialul tău preferat? Va veni și el și își va pune fundul pe nasul tău. Obișnuiește-te să fie constant lipit de tine.

8. Au un apetit extraordinar de mare

Pug-ul trăiește ca să mănânce, iar camera lui preferată este bucătăria. Ceea ce înseamnă că sunt predispuși la obezitate. Trebuie să fii foarte strict cu alimentația și să te abții să îi dai resturi de la masă sau alte prostioare și să îi asiguri o doză zilnică de exercițiu fizic.

9. Rasa Pug are origini Regale

Este o rasă care s-a format în China antică, mopșii fiind crescuți pentru împărații chinezi. Olanda a fost prima țară europeană care i-a adoptat cu entuziasm, devenind repede favoriții liderilor politico-militari din epocă.

10. Te va iubi necondiționat

Pug-ul creează legături speciale cu stăpânii lui și își exprimă afecțiunea prin pupături și îmbrățisări. Cei care au deja această rasă, spun că nu se aseamănă nimic cu iubirea unui pug!

Dacă ai un Pug și ai întrebări despre el sau dorești să discutăm, poți solicita o consultație online – aici.

doctortotolici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0