Cățeii și vaccinarea: pro sau contra?

Destul de frecvent, proprietarii folosesc greșit termenul de vaccin: Bună ziua! Am venit să îi faceți vaccinurile lui Rex, am fost și ieri la dumneavoastră. Se simte mult mai bine!”. Mă bucur că evoluția este favorabilă, dar Rex se află sub tratament injectabil și nu în mijlocul schemei de vaccinare.

Ce este un vaccin?

Vaccinurile conțin substanțe care au rolul de a stimula răspunsul sistemului imun, protejând câinele de o eventuală expunere ulterioară la acea boală. Din fericire, multe dintre bolile care făceau ravagii în populația canină, pot fi acum prevenite prin intermediul vaccinării.

Care sunt principalele boli de care vrem să îi ferim prin vaccinare?

  1. Parvoviroză
  2. Distemper (Jigodie)
  3. Hepatită infecțioasă canină (Rubarth)
  4. Parainfluență
  5. Leptospiroză
  6. Rabie

Cu toate că vaccinarea este, în general, o acțiune sigură, nu este lipsită de riscuri. Întrebarea este: merită să ți le asumi? DA. Categoric, 100%, DA!!!

Reacțiile post-vaccinale care pot apărea, de regulă, în primele 3-6 ore de la inoculare includ: febră tranzitorie, apatie, inflamație la locul inoculării și un disconfort mediu, vomă, diaree și, în cazurile cele mai severe, edem periocular, convulsii și anafilaxie. Din fericire, ultimele trei reacții specificate se întâmplă EXTREM DE RAR! Astfel încât, riscul nevaccinării și expunerii puiuțului la diverși agenți patogeni pus în balanță cu riscul unei posibile reacții post-vaccinale, is a hundred percent worth taking. Fii mai atent în aceste prime ore și dacă observi că ar putea avea o reacție alergică, fugi cu el la vet. El va ști să rezolve problema imediat.

E important să înțelegi că niciun vaccin nu este 100% eficient. Sunt anumiți factori care afectează răspunsul imun, cum ar fi sănătatea câinelui și nivelul de anticorpi maternali care încă mai circulă în sistemul său. Dacă nu se respectă perioada de carantină și puiul este expus unui virus imediat după vaccinare sau aproximativ în același timp, există toate șansele ca vaccinul să eșueze. Și asta pentru că unii pur și simplu nu au un sistem imunitar prea bine pus la punct. Stresul și nutriția deficitară pot interfera cu imunitatea pentru perioade scurte de timp.

Știu că ești nerăbdător să ieși cu el în parc, să îl scoți la plimbare în lesă, să alergați pe malul lacului, să simți și tu că ai câine, nu? Spre binele lui, dar și al tău, respectă perioada de carantină! Până nu ai ok-ul medicului veterinar curant, mai bine îi arunci în continuare mingea prin casă.

Schema de vaccinare începe la vârsta minimă de 6 săptămâni, numai la câinele declarat „CLINIC SĂNĂTOS”, cu o consultație obligatorie anterioară și cu deparazitarea internă realizată. Suplimentar (în funcție de politica clinicii), îți va fi recomandat un test pentru a fi siguri că puiuțul nu a luat contact cu virusul și că totul este în regulă. Testul este destinat identificării antigenului virusului parvovirozei, antigenului coronavirusului și antigenului parazitului intestinal Giardia în voma sau fecalele de câine.

Care sunt costurile schemei de vaccinare?

Majoritatea cabinetelor funcționează după o schemă de vaccinare compusă din 4 vaccinuri: monovalent, polivalent, rapel polivalent, rapel polivalent + antirabic, care se fac la interval de 2 săptămâni între administrări.

Primul vaccin este, de regulă, un monovalent, care conține componentă doar împotriva parvovirozei. Astfel că este și cel mai ieftin vaccin. Să zicem undeva în jur de 50-70 lei.

Costul pentru al doilea și al treilea vaccin poate varia între 60-100 lei, fiecare. Acestea sunt vaccinuri polivalente – DHPPi sau DHPPi-L – adică împotriva bolilor enumerate anterior (Distemper, Hepatită infecțioasă, Parvoviroză, Parainfluență +/- Leptospiroză).

Al patrulea  vaccin, care include un polivalent și vaccinul antirabic, obligatoriu prin lege, poate fi în jur de 100-150 lei. Pe acesta îl vei repeta an de an, toată viața câinelui tău.

*** Costul vaccinurilor diferă extrem de mult în funcție de cabinet/ clinică sau producătorul vaccinului! Cifrele sunt doar cu rol informativ și orientativ! ***

Schema de vaccinare durează aproximativ 2 luni. Perioada de carantină se termină abia la 2 săptămâni de la inocularea ultimului vaccin!! Nu mai devreme. Ai așteptat până acum. Ar fi păcat să riști toată munca depusă și tot stresul suportat de puiuț.

CONCLUZIE: vaccinarea câinelui aduce mult mai multe beneficii, decât dezavantaje și este primul și cel mai important lucru pe care poți și trebuie să îl faci pentru noul membru al familiei! 

Citește și articolul I got a new puppy! Now what?

doctortotolici

2 thoughts on “Cățeii și vaccinarea: pro sau contra?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0